FAMILJ 2022-02-21 KL. 20:00

Prisad fransk filmare slår sig ner i Anneberg

Av Christina Wagner

Franska regissören Morgane Dziurla-Petit fick en guldbagge för sin kortfilmsdokumentär om byn Villereau, där en duvjakt oavsiktligt orsakade stor polisinsats för att man misstänkte ett terrordåd. När Göteborg filmfestival är slut för i år har hon just visat sin långfilm på samma historia, Excess will save us.

Prisad fransk filmare slår sig ner i Anneberg
Regissören Morgane Dziurla-Petit utanför hemmet i Anneberg. Hönan heter C-means eftersom pojkvännen är matematiker., alla hönor har namn från matematiska termer. Foto: Christina Wagner

Det är med kärlek som Morgane Dziurla-Petit skildrar den lilla byn i norra Frankrike. Med skilda föräldrar har hon tillbringat stora delar av sin uppväxt i Villereau, kortfilmen Excess will save us blev ett sätt att hitta tillbaka till familjebanden. Morgane Dziurla-Petit fångar på ett lågmält och humoristiskt sätt familjemedlemmarnas berättelser om vad som hände i byn, ackompanjerat av fantastiskt filmfoto. En del av materialet som filmades 2018 gav upphov till långfilmsuppföljaren med samma namn.
– Det fanns så mycket material kvar att bygga på. När jag var klar med kortfilmen så var jag så nöjd att jag faktiskt glömde av min hemliga längtan att göra en längre version, förklarar Morgane Dziurla-Petit.
Även om långfilmsdebuten initierades före pandemin så gjordes den under katastrofliknande former, eftersom den behövde filmas på plats under pågående pandemi. Samtidigt kändes det bråttom att göra jobbet eftersom hennes farfar länge sagt att han var döende.
– Vi var ett litet team som faktiskt fick tillstånd att filma, men vi hade inte finansiering kvar och visste inte om vi fick återvända eller inte på grund av pandemin. Och jag ville verkligen att farfar skulle vara med i filmen, han är lite av byns själ. Men det löste sig till slut, berättar hon.

Praktik i Sverige
Med studier i Paris och Cannes flyttade Morgane till Sverige 2017. Hon har bland annat arbetat hos Roy Andersson, som inspirerat till att observera saker över tid.
– På min praktik fick jag göra research på tavlor som han gillade, att välja ut och visa honom dem. Jag lärde mig att titta noga på tavlorna och har använt mig av det för eget arbete senare. Jag använde tillvägagångssättet i min film, betraktade familjen utifrån.
Hon skriver manus själv, och har i alla fall inte ännu funderat på att regissera andras.
– Man ska aldrig säga aldrig, men det skulle vara svårt för mig. Jag vill göra djupare filmer och lägger hela min själ i mina projekt. Även om jag inte alltid beskriver mig själv så skriver jag om saker som är viktiga för mig.

Två manus samtidigt
Framåt har Morgane Dziurla-Petit två projekt på gång, både i Sverige och Frankrike. Hennes manus för franska filmen Pitchoune har ett svårare tema, incest, och svenska Gudars skymning handlar om en ung vuxens uppbrott från landet in till stan. Huvudrollen ska spelas av Isabelle Grill, som bland annat varit med i thrillern Midsommar.
– Den handlar om en ung vuxen och familjen, deras förståelse för varandra när hon vill lämna landet för staden. Den innehåller alla saker jag observerat i samhället som verkar konstiga för en person från Frankrike, med lite humor. Som till exempel att man oavsett väder alltid hör glassbilen men aldrig ser den, haha.

Flyttat till Kungsbacka
Sedan i mars bor hon och pojkvännen John Harrysson i Anneberg. Kungsbacka ligger perfekt, landet möter stan.
– Jag håller på att bli mer och mer som farfar, vi har höns och en lånekatt.
Morganes pappa Patrick, som blivit lite av en kändis i Frankrike på grund av sin medverkan i Excess will save us, har varit och hälsat på i samband med filmfestivalen. Från att familjen inte trodde på Morgane Dziurla-Petits filmskapardrömmar är de numera väldigt stolta över henne.
– Oh ja. Filmandet blev ett sätt för pappa och mig att få kontakt som vuxna. Jag tycker det här var ett väldigt bra sätt att lära känna mig på. När jag var barn kändes det alltid som pappa låtsades att han kände mig, han sa saker som inte stämde. Jag tror inte han visste hur han skulle hantera mig då, han gillar inte barn eftersom han är som ett barn själv, haha.

Morgane Dziurla-Petit
Är: 25 år
Gör: Regissör och manusförfattare
Bor: I Anneberg
Filmer: The day (2018), Grab Them (2020), Excess will save us (2019) och Excess will save us (2022)
Priser: Silver Simorgh for Best Short Film 2019 Tempo short award 2019, Guldbagge för bästa kortfilm 2020, Special Jury Award in Rotterdam Film festival (2022)
Aktuell: Har just tävlat i kategorin Nordisk film med långfilmen Excess will save us på Göteborg Film festival


Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

SENASTE TV-NYHETERNA

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

FESTLIG samling inför årets studentbal
NYHETER 2022-05-27 KL. 17:25

FESTLIG samling inför årets studentbal

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Slutspurt för konstrundan
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 15:00

Slutspurt för konstrundan

Saga årets sommartema i rondellerna
NYHETER 2022-05-27 KL. 12:00

Saga årets sommartema i rondellerna

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.