FAMILJ 2021-09-02 KL. 14:45

Kompisarnas maratonsimning

Att springa ett maraton är det långt ifrån alla som klarar av. Att simma ett maraton är det nog få människor som ens tänker tanken på under en livstid. Kompisarna Helén Runger och Niclas Renman tog det till nästa nivå, när de simmade maratonsträckan.

Kompisarnas maratonsimning
Helén Runger och Niclas Renman har redan nya mål.Helén Runger och Niclas Renman är simningsentusiaster som har genomfört halvmaraton på öppet vatten vid flera tillfällen. För ett tag sedan överträffade de sig själva, och det rejält, när de genomförde ”Vidöstern viking edition 42+ km”.

– Förra året hade Vidösternsimmet tioårsjubileum, men det blev inte av på grund av corona. Då kom någon på att det skulle finnas ett lopp på den dubbla sträckan i år för att få ihop ett helt maraton, säger Helén Runger.

Vännerna träffades för omkring fyra år sedan via Kungsbacka simsällskap och märkte snabbt att de båda hade ett intresse för utomhussimning. Ganska omgående började de testa sig själva i olika långlopp.

– Förra året hade Vidösternsimmet tioårsjubileum och då kom någon på att det skulle finnas ett lopp på den dubbla sträckan för att få ihop ett helt maraton, men det fick flyttas till i år på grund av corona. säger Helén Runger.Hemska förutsättningar


14 personer var anmälda till Vidöstern viking, 13 kom till start och 9 lyckades ta sig i mål. Starten skedde vid målgången på det ordinarie Vidösternsimmet. Sedan skulle simmarna ta sig till starten, för att sedan vända tillbaka till målgången igen. Total sträcka för loppet var 45 kilometer.

– Det vanliga Vidösternsimmet startade 07.00 så vi var tvungna att anpassa vår första halva av loppet så att vi hann komma till starten vid den tiden, säger Niclas Renman.

– Så vi startade klockan 23.30 och simmade genom hela natten. Det var kolsvart, så vi hade en person på en kajak bredvid som vägledde oss genom sjön, säger Helén Runger.

En timmes vila och återhämtning blev det innan det var dags att hoppa i vattnet igen för att simma den resterande halvan av loppet, som minst sagt blev en prövning.

– Just den här dagen var det de sämsta förhållandena man kan tänka sig. Det blåste motvind hela vägen tillbaka. De sista sex kilometerna hade vi vågor på 1,5–2 meter och det blåste 15, 16 sekundmeter, säger Helén Runger.

Trots de svåra förutsättningarna lyckades duon ta sig i mål. Efter 15 och en halv timma simmade de så gott som tillsammans över mållinjen. Helén Runger gjorde det som bästa kvinna och fjärde snabbast totalt, medan Niclas Renman blev sexa in i mål.

– Vi höll ihop hela tiden och det var det som var grejen. Vi har tränat för det här loppet i två år och de dagar vi inte har pratat om loppet är väldigt lätträknade. Vi ville komma i mål tillsammans, säger Helén Runger.
Hur var känslan när ni korsade mållinjen?
– Det var så mycket känslor. Eufori, utmattning och allt annat samtidigt, säger Niclas Renman.Nya mål


Helén Runger berättar att hon var förvånansvärt fräsch efter målgången. För Niclas Renman var det något kämpigare, men efter att ha fått i sig en bit mat och lite sömn var även han tillbaka i matchen. Redan nu finns nya mål och drömresemål för duon, bland annat något som även involverar deras respektive.

– Vi ska göra klassikern med våra respektive nästa år. Det blir en lite lättare utmaning, säger Helén Runger, och skrattar.
Vill era respekive det?
– Det var faktiskt deras idé, säger Niclas Renman.
– De tränar på. Inte med simning, det är inte riktigt deras grej. Men vi cyklar och spelar padel bland annat. Och utan dem hade inte det här varit möjligt. Det går rätt mycket tid så vi är väldigt tacksamma över att de vill umgås tillsammans med oss, säger Helén Runger.

Att simma utanför den italienska kusten samt att simma igenom engelska kanalen är två drömmar som finns. Kompisarna tränar dagligen, oftast tidigt på morgonen.

– En vanlig dag kan vara att vi ses runt 05.30 så att vi hinner ut innan båttrafiken kommer, så det blir många goda frukostar på bryggan. Kaffet smakar aldrig bättre än efter ett simpass utomhus, säger Helén Runger.
Vad är tjusningen med att simma i öppet hav?
– Det är bara att titta ut här, säger Niclas Renman och pekar ut över Onsalafjorden.
– Att simma ut en morgon när det är vindstilla och soluppgång är en unik känsla.

Läs fler familjereportage här.

Långdragen strid på väg mot en lösning
NYHETER 2021-12-01 KL. 06:40

Långdragen strid på väg mot en lösning

Nytt steg mot utbyggnad i Särö klart

SENASTE TV-NYHETERNA

Full fart i backen!
NYHETER 2021-11-30 KL. 16:00

Full fart i backen!

Bajenduon behöver stoppas
HANDBOLL 2021-11-30 KL. 15:00

Bajenduon behöver stoppas

Aranäs möter Hammarby i Stockholm

Stor tågsatsning - men inget sker i Kungsbacka
NYHETER 2021-11-30 KL. 13:00

Stor tågsatsning - men inget sker i Kungsbacka

Rybrink flyttar hem till västkusten
FOTBOLL 2021-11-30 KL. 11:32

Rybrink flyttar hem till västkusten

Klar för BK Häcken

Kungsbacka satsar på mer wifi för alla
NYHETER 2021-11-30 KL. 11:00

Kungsbacka satsar på mer wifi för alla

Skolbuss körde i diket
NYHETER 2021-11-30 KL. 10:01

Skolbuss körde i diket

Dags för Karin att lämna Kungsbacka
NYHETER 2021-11-30 KL. 09:00

Dags för Karin att lämna Kungsbacka

Första snöovädret i natt – och värre ska det bli
NYHETER 2021-11-30 KL. 07:20

Första snöovädret i natt – och värre ska det bli

”Kommunen ser inte vår potential”
NYHETER 2021-11-29 KL. 20:00

”Kommunen ser inte vår potential”

Besvikelse när bidrag till projekt för psykisk hälsa dras in

Kullavik startar upp herrlag
FOTBOLL 2021-11-29 KL. 13:30

Kullavik startar upp herrlag

22-åring blir huvudtränare

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2021-11-30 KL. 16:02
Två bilar i krock
NYHETER 2021-11-30 KL. 16:00
Full fart i backen!

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Har du den bästa Lussekatten?

Har du den bästa Lussekatten?

Kattbilderna strömmar in till redaktionen. Men även du har fortfarande möjlighet att vara med och tävla i Lussekatten.