FAMILJ 2021-01-15 KL. 16:26

”Ger man sig fasen på det är det inte så svårt”

Han har lärt mellan 8 000 och 10 000 barn att räkna och han är en av 60 ”gubbar” som fullföljt vartenda Göteborgsvarv som arrangerats. Med en vilopuls på 50 fyller mattenörden Bosse Melin 70.

”Ger man sig fasen på det är det inte så svårt”

Att det mesta går att beskriva i siffror är Bosse Melin ett levande bevis för. Efter uppväxten i Emmaboda inledde han på 1960-talet sin yrkeskarriär, som tabellbitande sportjournalist på några av tidningarna som idag ingår i storkoncernen Gota Media. Parallellt höll han sig i form, bland annat genom att spela fotboll.

Veteran i Göteborgsvarvet


Sin första idrottsliga pokal förärades han 1961, efter en fotbollsturnering. Men som orienterare, långdistanslöpare och cyklist har han även profilerat sig i andra sportsammanhang. Många stora klassiska motionslopp har det blivit. Bland mycket annat är Bosse Melin en av 60 ”gubbar” som fixat att fullfölja vartenda Göteborgsvarv som någonsin arrangerats.

Vilopuls på 50 vid 70


– Man är ju offer för den allmänna vågen. Att träna har blivit en livsstil. Men att jag började beror på att jag skadade ryggen ganska allvarligt i lumpen. Så illa faktiskt att regementsläkaren sade till mig: ”Ju mer fysiskt aktiv du är, desto mindre är risken för att du blir rullstolsbunden vid 35.” Idag tänker jag att hjärtat är en muskel, som inte behöver jobba så hårt om man har en låg vilopuls. Jag har en vilopuls på 50 vid 70 år, så jag tror att mitt hjärta håller ett tag till, säger Bosse Melin.

Ett välkänt ansikte


Som lokal motionsprofil i Kungsbacka är han känd för att missionera om vikten av att röra på sig. Men allra mest välbekant är nog hans ansikte för dem som haft honom som lärare i matematik på högstadiet.

– Åtta till tio tusen elever har jag nog haft i matte och kemi genom åren. Jag har varit mattelärare i 79 terminer. Jag började arbeta i Kungsbacka kommun den första januari 1980 och har varit aktiv fram till 2018-2019, de sista åren som resurslärare, berättar Bosse Melin.

Pannben att räkna med


Som träningskompis är han känd för att vara lite av en tjurskalle som tar pannbenet till hjälp när det känns som om det tar emot lite extra. Med samma inställning har han närmat sig matematiken.

– Jag blev mattenörd redan tidigt. Kanske för att kombinationen motion och matte är så bra. Genom träningen får man bättre psyke och högre stresströskel. Det finns många förutfattade meningar om matte – att det skulle vara svårt och tråkigt. Men matematik är fantastiskt! Ger man sig fasen på det är det inte så svårt. Det är pannbenet som gäller där också, säger Bosse Melin.

Som pensionär i coronatid används det melinska pannbenet dock mest till att vidmakthålla disciplinen, med minst en fem kilometer lång promenad om dagen. Gärna tillsammans med hustrun.

70-årsdagen firar Bosse med coronasäkert utomhuskalas, lugnt och tillsammans med den närmaste familjen.

Vad händer sedan? Vad tänker du om framtiden?
– Inget särskilt, egentligen. Jag hoppas bara jag får leva och ha hälsan – och på att få bli coronavaccinerad.

Fler reportage från familjesidorna här 499 dagar med huvudvärk
FOTBOLL 2021-10-27 KL. 20:00

499 dagar med huvudvärk

Hjärnskakningen fick oerhörda konsekvenser för Linnea Bjöörn

Stephan söker det abstrakta
FAMILJ 2021-10-27 KL. 19:00

Stephan söker det abstrakta

"Jag vill inte hamna i en box"

Kommunen vill göra invånarna mer digitala
NYHETER 2021-10-27 KL. 06:40

Kommunen vill göra invånarna mer digitala

EY kritiska i Kolla-rapporten
NYHETER 2021-10-26 KL. 19:00

EY kritiska i Kolla-rapporten

Allmänna handlingsplaner och begäran om avsteg

Nya symboler ska ge bättre vädervarningar
NYHETER 2021-10-26 KL. 17:00

Nya symboler ska ge bättre vädervarningar

Kvinna körde bil med över fyra promille alkohol i blodet
NYHETER 2021-10-26 KL. 13:59

Kvinna körde bil med över fyra promille alkohol i blodet

Kommunen: ”Att göra köttbullar till barnen är omöjligt”
NYHETER 2021-10-26 KL. 11:50

Kommunen: ”Att göra köttbullar till barnen är omöjligt”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Paret fick pris för god byggnadsvård

Paret fick pris för god byggnadsvård

2019 lämnade Hanna Öberg Brandt och Henric Öberg Brandt sin nybyggda villa för en mangårdsbyggnad i dåligt skick. Efter några år av hårt slit med renovering har de nu prisats för god byggnadsvård av Hallands Museiförening.