FAMILJ 2022-07-20 KL. 20:00

Ett långt liv med starkt engagemang

Av John Skoglund

Han var med och startade upp dragkampen i bygden 1972. Träffade favoritartisten Jerry Lee Lewis många gånger och obbade stenhårt för att pendeltågstationen skulle hamna i Frillesås. 21 juli fyller Hans Webeck 75 år.

Ett långt liv med starkt engagemang
Hans Webeck hemma i sitt kära Frillesås. Foto: John Skoglund

Det är en färgstark och orädd man möter på altan. Hans Webeck är uppväxt i Frillesås och har aldrig flyttat längre än några hundra meter från sitt föräldrahem. Han pekar ut sitt barndoms vita hus lite längre ner mot Löftaån och berättar att han och hans mamma kämpade stenhårt mot rivningen av den vackra stenbron över Löftaån.
– På den tiden skulle man riva allt, nu mer är den kulturskyddad.
Han har varit gift och har två vuxna barn, och då bodde de uppe i samhället några stenkast norrut.

Göra något om Frillesås
För Frillesåsborna skapar han tidskrifterna "Frillesås från en kameralins" där bilder och mycket historisk efterforskning efterlämnas och som annars skulle falla i glömska
– Det började med att jag gjorde en egen släktforskning och skapade en DVD och gjorde en tidsresa. När den var färdig började tanken på att det skulle vara roligt att göra något om Frillesås. Det är gamla berättelser och bilder, mycket från fotografen Allan Johansson och en del har jag tagit själv. Arbetet har blivit väldigt uppskattat.
Hans Webeck bor på Lurendalsvägen och det var just där i Lurendal som soldater från den svenska millitären inkvarterades för att bevaka bron över Löftaån.

Tävlade mot Ricky Bruch

Idrotten har varit en del av Hans liv. Han har sprungit lopp som Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon och genomfört en svensk klassiker. Trampat sig runt Vättern på cykel, åkt skidor mellan Berga by och Mora, terränglöpt på Lidingö och även simmat i kalla Västerdalsälven och Vanån i tre kilometer för att klara av Vansbrosimningen. I ungdomens år var friidrott kul med specialiteterna 100 meter och diskus.
– Jag tävlade faktiskt mot Ricky Bruch under hans glansdagar, men jag vann inte berättar Hans Webeck skrattandes. Han blev även hallandsmästare för ungdomar i diskus.

1972 var Hans med och startade Löftadalens Dragkampklubb och Frillesås är fortfarande mittpunkten för svensk dragkamp. Svenska dragkampförbundets kansli ligger i Vallersvik i Frillesås och många mästerskapsguld har hamnat i orten.
– Vi är faktiskt bara tre personer kvar i livet, av de som var med och startade klubben. Det ska faktiskt göras en film om klubben och i augusti firar vi 50 år.

Jerry Lee Lewis
Musiken och speciellt rockmusiken har följt Hans Webeck genom livet.
Nu år 2022 är det fortfarande inspirerat av de stora rockstjärnorna som han träffat genom åren.
– Musiken har varit ett stort intresse genom livet. Jag åker omkring och håller föredrag om rockens historia. Har genom åren träffat många världsartister, säger Hans. Jerry Lee Lewis, Ray Smith, Linda Gail Lewis och Johnny Cash är några.


När Hans Webeck visade bilden med Lill-babs och The Beatles för Lill-Babs själv blev hon i eld och lågor intresserad. Det slutade med att Hans fick trycka upp, och nu pryder bilden en vägg i Lill-babs museum i Järvsö. Foto: John Skoglund


För den breda massan människor i kommun som bland annat läst Norra Halland genom åren så är Hans Webeck synonymt med politikern Webeck.
– Jag är född vänster, min pappa var socialdemokrat och hela familjen var engagerad i vänstern och det tog jag med mig ut i arbetslivet. Min farmor sa alltid "du ska veta en sak pojk, det har aldrig kommit något gott från högern" och det kan jag köpa än idag.
- Vi följde partiledardebatterna i familjen och då var det mer spänst i ledarna. Idag förstår jag att det är svårt att veta vad man ska välja - alla partier rör sig in mer mot mitten.

Vilka politiker är dina favoriter?
Lars Ohly var jag inte så mycket för, men Jonas Sjöstedt gillar jag skarpt. Lars Werner gillade jag, han var en gammal murare, han kom ifrån verkligheten. Gudrun Schyman är oerhört skicklig i debatter.
Hans Webeck arbetade på Rolf Nilsson skoimport som sedermera blev Nilson Shoes med företag som Din Sko och Skopunkten.
– Där i Varberg jobbade jag 44 år, började med att köra lastbil i tio år sen på lagret. Sen jobbade jag massa fackligt som huvudskyddsombud och ordförande. Totalt var det 150 anställda i Varberg och cirka 1500 personer i hela koncernen.

Nu får det räcka
Arbetet i Varberg har varit samtidigt som det politiska arbetet inom Vänsterpartiet.
– Jag jobbade inom landstinget och satt i styrelsen i länsstyrelsen under den perioden som Gudrun Schyman gjorde bra val och vi fick en del platser. Jag jobbade under Viking Bengtsson, fiskaren. Han var vår gruppledare - det var roliga år. Sen har jag jobbat i Kungsbacka kommun men nu är det slut, nu får det räcka.
I Frillesås har det inte genom åren varit ett överflöd av vänsterpartister.
– De skämtar om det här i bygden att jag är så röd som en kräfta.

Kattegattleden
Åsikter och tankar om de stora världsfrågorna, men även det på lokal nivå engagerar Hans. Det som idag heter Kattegattleden är från en motion där Hans var med långt innan det namnet kom till. Leden som idag går precis förbi trädgården.
– Det är underbart att se, det kommer cyklister hela tiden och inga avgaser är det.
Lika bra som Kattegattleden blev inte arbetet med att Frillesås skulle få en pendeltågstation
– Det blev inget av det, nu hamnade den i Åsa av lite konstiga anledningar, det var politik när den var som sämst. Partivänner i Centern som gynnar varandra.


Gardiner med Elvis, massa musik och minnen från rockens historia. Foto: John Skoglund

SENASTE TV-NYHETERNA

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor
POLITIK 2022-08-19 KL. 09:00

Valet 2022: Så tycker partierna om bostadsfrågor

Snart börjar förskolebygget
NYHETER 2022-08-19 KL. 07:36

Snart börjar förskolebygget

50 miljoner satsas i Frillesås – plats för 160 barn

Medmänsklig jubilar firar 30 år
NYHETER 2022-08-18 KL. 20:00

Medmänsklig jubilar firar 30 år

MP vill ha kommunalt artansvar
POLITIK 2022-08-18 KL. 18:00

MP vill ha kommunalt artansvar

Snart dags att rösta - så gick det 2018
NYHETER 2022-08-18 KL. 12:20

Snart dags att rösta - så gick det 2018

Bergands EM är över för denna gången
SPORT 2022-08-18 KL. 11:00

Bergands EM är över för denna gången

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-08-19 KL. 15:15
City vände och vann

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.