FAMILJ 2022-08-07 KL. 17:30

Båtgästerna gillar Gottskär "Skön hamn, bra personal"

Av Henrik Laurén

Hamnen i Gottskär har sina specialiteter. Båtfolket gillar den lilla hamnen med den stora servicen, speciellt uppskattat är att hamnvärdarna möter ute på bryggan. Efter två sommarmånader har Gottskär stigande besökarsiffror och då återstår ännu några augustiveckor med båtar framför allt från Danmark och Tyskland.

Båtgästerna gillar Gottskär
Jenny Lörup med familj kommer från Båstad, åker motorbåt, Marex 33, och brukar stanna rätt länge i varje hamn. Det är trevligt här i Gottskär, säger Jenny. FOTO: HENRIK LAURÉN

TV-klipp och nyheter

Gottskär är en speciell hamn. Det är en hamn med 110 båtplatser för boende i närområdet. Och det är en gästhamn utan egentliga gästplatser. Då båtägare är ute på sjön disponeras lediga platser av hamnföreningen för båtgäster. Därför är hamnvärdarna extra viktiga i Gottskär.
– Då vi har bokning och ankomsttid är vi ute på rätt brygga och visar båten till rätt plats för sin storlek, tar emot förtöjningstampen och önskar dem välkomna, säger en hamnvärd på väg att ta in en segelbåt.
Livligt i juli
Gottskärs hamn har haft ett uppsvning i besökssiffrorna för juni och juli jämfört med i fjol. I juni hade man cirka 80 gästbåtar och i juli hela 200, en rejäl ökning från juli 2021. Enligt hamnföreningens siffror brukar svenska båtar stå för de flesta besök i juli men i år var det övervägande danska och tyska båtar. Det här torde bero på att det nu är fritt för utländska båtar att besöka svenska hamnar efter pandemin.
En specialitet för Gottskär är att man har enda sjömacken mellan Göteborg och Bua. Många båtar går in för att tanka och stannar för dagen eller över natten. Utbudet är bra med bränsle, glasskiosker, restauranger och gatukök. Ska man handla livsmedel är affären vid Onsala kyrka närmast, en sträcka på cirka 2,5 kilometer. Gottskärs Hamnförening har en lösning på det också - i gästbåtsavgiften ingår cykel, man har fyra stycken att låna ut.
Seglarna Frank och Michaela Urbanowitz från Hamburg rör sig gärna i trakten runt gästhamnar de besöker. De gillar servicen i Gottskär men cyklar behöver de inte låna. De har två elsparkcyklar ombord och från Gottskär har de åkt till kyrkbyn för att handla fisk.
– Vi gillar fisk och det är värt att åka en bit för det. Elsparkcyklarna tar liten plats ombord och är bra att ha i hamnarna.
Solceller och bra batterier
I hamn är elström inget problem, bara att koppla sladden i stolpen på bryggan. Till sjöss kan lagring av ström vara en utmaning på segelbåtar men för Urbanowitz är det inga problem.
– Vi har ny generator, nya litiumbatterier och solceller på rufftaket, strömmen räcker för minst fyra dygn till sjöss. Och då har vi både kyl och frys, tv och datorer ombord. Plus all navigation, vi har till exempel autopilot. Till nästa säsong planerar vi fler solceller. Alla strandhugg är inte i gästhamnar, vi gillar naturhamnar och då behövs egen ström, säger Frank.
Michaela och Frank har en 37 fot lång Hunter 376. En bred och rymlig båt men inte den bästa att kryssa mot vind och sjö.
– Det här är en båt för komfort ombord, ingen snabbseglare. Nu väntar vi på bra vindar att fortsätta söderut, säger Michaela.
Då vi träffade dem i Gottskär i tisdags var de på väg hemåt. Norröver var de till Styrsö och hälsade på en kusin. Tillbaka i Hamburg blir det totalt 500 - 550 nautiska mil under fyra veckor.
– Vi har seglat i Sverige flera gånger tidigare och varit i Gottskär en gång. Trevlig hamn, lagom stor och bra service. Vi gillar att hamnvärden möter på bryggan, det är inte så vanligt, säger Michaela och Frank.
Michaela och Frank Urbanowitz från Hamburg är rutinerade seglare. Årets seglats blir fyra veckor och 500-550 sjömil lång. FOTO: HENRIK LAURÉNGottskärs hamn har enda sjömacken mellan Göteborg och Bua. Många båtar söker sig in för att tanka och stannar över dagen eller över natten.LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I FAMILJ

Premium | FAMILJ 2023-09-20 KL. 21:00
Mia sprider ny och mjukare form av yoga
Premium | FAMILJ 2023-09-12 KL. 20:00
Magnus Munay firar dubbla jubileum
Premium | FAMILJ 2023-09-05 KL. 20:45
Domarprofilen fyller 70 år
Premium | FAMILJ 2023-09-01 KL. 19:45
Helena gör skillnad med musik
Premium | FAMILJ 2023-08-25 KL. 19:45
Jag har gärna folk omkring mig!
Premium | FAMILJ 2023-08-18 KL. 18:45
Ingen radio utan Royne

Fler nyheter

TV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.