FAMILJ 2022-08-07 KL. 17:30

Båtgästerna gillar Gottskär "Skön hamn, bra personal"

Av Henrik Laurén

Hamnen i Gottskär har sina specialiteter. Båtfolket gillar den lilla hamnen med den stora servicen, speciellt uppskattat är att hamnvärdarna möter ute på bryggan. Efter två sommarmånader har Gottskär stigande besökarsiffror och då återstår ännu några augustiveckor med båtar framför allt från Danmark och Tyskland.

Båtgästerna gillar Gottskär
Jenny Lörup med familj kommer från Båstad, åker motorbåt, Marex 33, och brukar stanna rätt länge i varje hamn. Det är trevligt här i Gottskär, säger Jenny. FOTO: HENRIK LAURÉN

Gottskär är en speciell hamn. Det är en hamn med 110 båtplatser för boende i närområdet. Och det är en gästhamn utan egentliga gästplatser. Då båtägare är ute på sjön disponeras lediga platser av hamnföreningen för båtgäster. Därför är hamnvärdarna extra viktiga i Gottskär.
– Då vi har bokning och ankomsttid är vi ute på rätt brygga och visar båten till rätt plats för sin storlek, tar emot förtöjningstampen och önskar dem välkomna, säger en hamnvärd på väg att ta in en segelbåt.
Livligt i juli
Gottskärs hamn har haft ett uppsvning i besökssiffrorna för juni och juli jämfört med i fjol. I juni hade man cirka 80 gästbåtar och i juli hela 200, en rejäl ökning från juli 2021. Enligt hamnföreningens siffror brukar svenska båtar stå för de flesta besök i juli men i år var det övervägande danska och tyska båtar. Det här torde bero på att det nu är fritt för utländska båtar att besöka svenska hamnar efter pandemin.
En specialitet för Gottskär är att man har enda sjömacken mellan Göteborg och Bua. Många båtar går in för att tanka och stannar för dagen eller över natten. Utbudet är bra med bränsle, glasskiosker, restauranger och gatukök. Ska man handla livsmedel är affären vid Onsala kyrka närmast, en sträcka på cirka 2,5 kilometer. Gottskärs Hamnförening har en lösning på det också - i gästbåtsavgiften ingår cykel, man har fyra stycken att låna ut.
Seglarna Frank och Michaela Urbanowitz från Hamburg rör sig gärna i trakten runt gästhamnar de besöker. De gillar servicen i Gottskär men cyklar behöver de inte låna. De har två elsparkcyklar ombord och från Gottskär har de åkt till kyrkbyn för att handla fisk.
– Vi gillar fisk och det är värt att åka en bit för det. Elsparkcyklarna tar liten plats ombord och är bra att ha i hamnarna.
Solceller och bra batterier
I hamn är elström inget problem, bara att koppla sladden i stolpen på bryggan. Till sjöss kan lagring av ström vara en utmaning på segelbåtar men för Urbanowitz är det inga problem.
– Vi har ny generator, nya litiumbatterier och solceller på rufftaket, strömmen räcker för minst fyra dygn till sjöss. Och då har vi både kyl och frys, tv och datorer ombord. Plus all navigation, vi har till exempel autopilot. Till nästa säsong planerar vi fler solceller. Alla strandhugg är inte i gästhamnar, vi gillar naturhamnar och då behövs egen ström, säger Frank.
Michaela och Frank har en 37 fot lång Hunter 376. En bred och rymlig båt men inte den bästa att kryssa mot vind och sjö.
– Det här är en båt för komfort ombord, ingen snabbseglare. Nu väntar vi på bra vindar att fortsätta söderut, säger Michaela.
Då vi träffade dem i Gottskär i tisdags var de på väg hemåt. Norröver var de till Styrsö och hälsade på en kusin. Tillbaka i Hamburg blir det totalt 500 - 550 nautiska mil under fyra veckor.
– Vi har seglat i Sverige flera gånger tidigare och varit i Gottskär en gång. Trevlig hamn, lagom stor och bra service. Vi gillar att hamnvärden möter på bryggan, det är inte så vanligt, säger Michaela och Frank.
Michaela och Frank Urbanowitz från Hamburg är rutinerade seglare. Årets seglats blir fyra veckor och 500-550 sjömil lång. FOTO: HENRIK LAURÉNGottskärs hamn har enda sjömacken mellan Göteborg och Bua. Många båtar söker sig in för att tanka och stannar över dagen eller över natten.SENASTE TV-NYHETERNA

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Populära badet får nya toaletter och duschar
NYHETER 2022-09-27 KL. 08:00

Populära badet får nya toaletter och duschar

NYHETER 2022-09-27 KL. 06:59

"Säkerheten har högsta prioritet"

Talmansomröstning första punkten i riksdagen
NYHETER 2022-09-26 KL. 20:00

Talmansomröstning första punkten i riksdagen

Jan Riise (Mp) och Carita Boulwén (Sd) första dag på nya jobbet innebar framröstningar av fyra talmän.

Kommunen rustad inför höstmörkret
NYHETER 2022-09-26 KL. 17:00

Kommunen rustad inför höstmörkret

Högen med trasig belysning har betats av

Fler nyheter