FAMILJ 2021-11-10 KL. 10:00

”Alltid något man kan göra för varandra”

Av Henrik Laurén

Orden ”det går inte...” har Annika Andersson Månsjö lagt åt sidan i sitt arbete inom vård och omsorg. Enligt devisen ”ingenting är omöjligt...” har Annika i sitt arbete flyttat Träffpunktens seniorverksamhet från sommarvarm lokal ut till havet vid Smarholmen, ordnat hockeyresa till Scandinavium, besök på rymdobservatoriet i Onsala och utflykt till friluftsteater på Hanhals holme. För att nämna några exempel.

”Alltid något man kan göra för varandra”
Eldsjäl för seniorers välbefinnande plus det där extra som förgyller tillvaron. Undersköterska Annika Andersson Månsjö jobbade vid Träffpunkt i 12 år, numera vid ett äldreboende. På onsdag firar hon 60 år.

TV-klipp och nyheter

– I planeringen av teaterbesöket kontaktade vi honom som spelade greve Jakob. Det blev succé då greven klev in i vår buss och berättade historier om gamla Hanhals, jättekul! Livet handlar inte bara om mat och husrum, man ska både överleva och leva. Aktiviteter är en självklarhet också för våra seniorer, säger Annika.
I dag, onsdag, firar Annika sin 60–årsdag, det sker hemma med man, söner och barnbarn.
– Det blir middag, umgänge och sådant. Inget krogbesök, pandemin är inte över, säger hon.
Annika Andersson Månsjö är undersköterska med rötter i Mölndal. Innan flytten, med man och son, till Kungsbacka och Fjärås 1988 arbetade hon vid ett äldreboende och var med och startade upp en träffpunkt för seniorer i Mölndal.
– I Kungsbacka jobbade jag först några år som elevassistent i Fjärås. Försökte gör ett så bra arbete som möjligt, så bra att min elev en dag inte behövde mig. Sedan fick jag arbete inom hemtjänsten och ramlade den vägen in på Träffpunkt för seniorer. Det var ett fantastiskt arbete. Vaknade med ett leende varje måndag morgon, inte alla arbeten som bjuder på det.

Clintan, inte Åsa–Nisse

Annika arbetade vid träffpunkterna i Fjärås, Gällinge och Älvsåker. Rehabilitering och aktiviteter var viktiga ingredienser i arbetet, drivfjädern var omsorg om de äldre. Det tycket är ömsesidigt.
– Oh ja, intresse att göra saker finns hos seniorerna. Alla kan göra någonting men behoven och möjligheterna är olika. Vi som arbetar med de äldre måste vara lyhörda och se till behov och intressen, vi ska inte tro vad de vill göra utan ta reda på vad de verkligen vill. Kommer i håg en gång då vi skulle se på film, vi sade att det blir Åsa–Nisse. En farbror opponerade sig, ville inte alls se Åsa–Nisse utan Clint Eastwood.
– Fysisk aktivitet är viktig men på användarens villkor. I gympan till exempel är det kanske någon som bara kan lyfta en fot men är med i varje fall på egna förutsättningar. Vill man pussla eller pyssla får man göra det. Besök på biblioteket brukar vara väldigt uppskattat, säger Annika Andersson Månsjö.
I sitt arbete har hon fått höra att det där kan man inte göra. Utflykter och aktiviteter utanför Träffpunkt–lokalerna kunde väcka frågor, till och med tvivel. Dock inte hos Annika.

Scandinavium och Ullevi

– Man kan göra det mesta. Minns då vi med Träffpunkt åkte till Scandinavium och tittade på Frölunda. Det var sex, sju seniorer med, några i rullstol eller rollator plus personal. Vakterna i Scandinavium var behjälpliga och det fungerade alldeles utmärkt att titta på hockey även om man satt i rullstol. Vi kunde till och med ha vår egen fika, något man egentligen inte fick. Vid den tiden fungerade färdtjänsten bättre, bilen väntade på oss hela matchen. Inte bokning långt i förväg som det är i dag. Vi var också och såg fotboll på Nya Ullevi.
– Innan Scandinavium provade vi på med ett besök i Kungsbacka ishall. Och blev fotograferade av Norra Hallands sportreporter Bengt Karlsson, berättar Annika.
I 12 år arbetade Annika med Träffpunkt. Insatserna premierades år 2013 då hon och en kollega fick kommunens Leva Livet–pris.
– Tyvärr sparade kommunen bort arbeten vid Träffpunkt 2017. Man såg till utbildning och tjänsteår och jag var en av dem som fick lämna. Kanske man borde ha varit aktiveringspedagog i stället för undersköterska, funderar hon.
En tid arbetade Annika på ett privat boende och här kom ibland en vårdhund på besök
– Det var otroligt uppskattat, hunden ger så mycket. Det var till exempel en person som knappt sade eller gjorde någonting men hunden fick fram både prat och glädje.
I dag arbetar Annika Andersson Månsjö vid ett kommunalt äldreboende. Viljan att göra gott för de äldre sitter i lika mycket som under Träffpunkt–tiden. En förstående chef är viktigt.
– Vi har bland annat sittgympa och qi–gong, bakar, pusslar eller läser, något för alla. Jag arbetar på en mindre avdelning och det ökar möjligheterna till mer individuella insatser. Försöker också besöka andra avdelningar med aktiviteter, det är alltid lika glädjande att kunna ge någonting extra, säger Annika.


TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.