DEBATT 2023-02-26 KL. 13:00

Debatt: Ta skolmaten på allvar

Debatt: Ta skolmaten på allvar
En elev på IES har synpunkter på skolmaten. Foto: Pixabay.

Sverige har länge varit känt för sin höga livskvalitet. Men när det gäller skolmaten är vi långt ifrån världens främsta. Många elever får fortfarande tråkig och onyttig mat, som ofta består av färdigmat eller paketleveranser.

Detta är inte acceptabelt. Enligt Skolmat Sverige, som jobbar mycket på att förbättra skolmaten här i Sverige, så är skolmaten en viktig del av elevernas dag och den är avgörande för deras skoldag. Bra skolmat kan bidra till att elever lär sig bättre, tar in mer information samt kan motverka övervikt och andra hälsoproblem enligt lakartidningen.se som specialiserar sig på medicin och vad som händer i den medicinska världen.

Det finns många saker som kan göras för att förbättra skolmaten. En av de viktigaste är att satsa på mer närodlat och ekologisk skolmat. Detta skulle inte bara vara bättre för elevernas hälsa, utan det skulle också bidra till en bättre miljö och framtid eftersom att varorna inte behöver fraktas från andra länder som det skulle behövas om man inte köpte närodlat.

En del tycker inte att det är lika viktigt att förbättra skolmaten, av skäl som till exempel att en bättre skolmat skulle ta mer av skolans budget och eleverna skulle då inte kunna göra grejer som klassresor. Men om man sätter elevers hälsa mot en klassresa så måste hälsan av eleverna prioriteras.

Det är dags att ta skolmaten på allvar. Vi behöver en bättre skolmat för våra elever, och det är vår plikt som samhälle att se till att detta sker. Låt oss satsa på en hållbar och hälsosam skolmat för våra unga människor.

Anton Levin, 7A IES Kungsbacka
SENASTE TV-NYHETERNA

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Inga tåg till Göteborg på två månader
NYHETER 2023-03-24 KL. 14:00

Inga tåg till Göteborg på två månader

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Årets småhus utsett – priset till Fjärås
NYHETER 2023-03-24 KL. 09:40

Årets småhus utsett – priset till Fjärås

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.