HANDBOLL 2018-09-15 KL. 17:02

Daniel Bergquist stor premiärhjälte

En drös med tekniska fel, rött kort och ett nästintill obefintligt omställningsspel. Hur kunde HK Aranäs ändå stå som segrare? Svaret: den avgående lagkaptenen Daniel Bergquist.

HANDBOLL: ALLSVENSKAN

Kungälvs HK – HK Aranäs 20 – 22

Victor Santos forsade fram i luckan mellan ettan och tvåan i Kungälvsförsvaret. Det återstod fem sekunder av första halvleken och i stället för att gå på kraft släppte han den retligt på utsidan. Pausvila och HK Aranäs hade kommit undan med ett nödrop.

Det var bara 13–12 till hemmalaget och den stora anledningen till det stavades Daniel Bergquist. När anfallsspelet bjöd på sex tekniska fel första kvarten så var lagets ålderman vaken.

Det var släpande högerben, det var släpande vänsterben. Spagatparader och frilägesräddningar. 30-åringen ledde sitt HK Aranäs – vid ett tillfälle visste Kungälvs linjespelare varken till eller från – det slutade med att han bara gav Berka bollen i famnen.

– Jag vet inte vad som hände, säger målvakten och fortsätter:

– Starten jag fick gav mig energi. Utan att tänka på det hamnar man lite bättre i positionsspelet.

30 minuter var spelade och den tidigare lagkaptenen hade stått för 13 räddningar – en räddningsprocent på 50 procent.

Trots det gick alltså de vitblåa till paus i underläge – men det kunde ha varit avgjort. HK Aranäs vill sätta fart i omställningsspelet men det vara bara Kungälvs HK som hade stoppat ner det i sin repertoar.

– Vi fick inte fason på anfallsspelet och de fick kontra. Det var inte bara min förtjänst, de hade några kontringar där de missade målet, säger målvakten som lämnar över lagkapensbindeln till Tobias Johnsson.

Den andra började som den första – HK Aranässlarv men Bergquisträddningar. Till slut gav målvaktens storspel resultat – Victor Santos hittade rätt i sina genombrott, han var bästa Aranäsmålskytt med sex fullträffar, och bortaledningen var 20–18 med åtta minuter kvar. Med fem minuter kvar fick Martin Mårtensson rött kort och fyra minuter senare trodde Erik Rudvall att han hade avgjort, men sekunden innan hade tränaren Toni Johansson kastat in timeout-kortet för att domaren hade armen uppe för passivitetsvarning.

Avgörandet kom 18 sekunder senare när Erik Rudvall, som gjorde sitt första serieframträdande, bombade in segermålet. Men det var i kassen som matchens dominant och matchvinnare fanns. Daniel Bergquist slutade på 24 räddningar.

– Det är jätteskönt att börja på det sättet. Det var en bra match för egen del, det gör att självförtroendet växer, säger han och hyllar försvarsspelet.

– I uppställt försvar hade vi bra träff på dem så det var inte bara min förtjänst. Vi tar med oss försvaret det satt från första matchminuten.