Annons

Solceller ska driva Nidingen

Hittills har byggnader och fyr på Nidingen drivits med en elkabel från fastlandet. Nu är planen att satsa på solceller.
Nyheter | 25 Oktober 2019 07:15

Både de gamla dubbelfyren från 1800-talet och det fungerande fyrtornet från 1946 är byggnadsminnen.

FOTO: Arkivfoto Norra Halland

Sedan 1946 har Nidingens fyrplats fått elektricitet via en undervattenskabel från land. Men nu är det dags att låta ny teknik ta över.
– Kabeln är utsatt och vi har haft problem och haverier, berättar fyringenjör Anton Dahl på Sjöfartsverket.
Planen är därför att ersätta kabeln med solpanel som fästs på fyrtornet mot söder. Det blir på sikt både miljövänligare och billigare drift.
– Många fyrar är redan solcellsdrivna, men det beror vad som krävs av räckvidd och vilken typ av fyr det är. Nidingen är en rätt ”snäll” fyr som bara är tänd 4-5 procent av tiden. Tidigare har inte tekniken klarat räckvidden, men nu finns led-lampor som gör det om man går ner lite i lysvidd.
– Vår målsättning är att installera solpaneler, men det blir tidigast 2021.

Sjöfartsverkets planer ställer till det för Fastighetsverket som ansvarar för övriga byggnader på ön, där det är vandrarhem och fågelskådarlokaler. Därför har även Fastighetsverket börjat planera för ett skifte.
– Det är i ett väldigt tidigt skede, men vi har haft konsulter där ute som undersökt om det är möjligt att bygga en solcellsanläggning, berättar förvaltare Thomas Andreasson.
Men här är kraven betydligt större på energiförsörjningen. Därför är tanken att bygga en anläggning där solceller tillverkar vätgas som lagras på tankar och producerar elektricitet på vinterhalvåret med hjälp av bränsleceller.

Innebär det här några förändringar för Nidingen? Nej, lovar både Thomas Andreasson och Anton Dahl. Inga fyrar ska släckas, och verksamheten på Nidingen ska kunna fortsätta som tidigare.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Stentorn ökande problem i naturreservat

Nyheter Under en dag i augusti rev Uno Unger på Nidingen fågelstation 22 stentorn som turister byggt på fyröns klapperstenstrand. – ...

Ny farled närmare Kungsbackas kust

Nyheter Sedan den 1 juli finns ett nytt system för fartygsrutter i Kattegatt. Detta innebär bland annat att handelsfartyg kommer ...

På jakt efter borttappad tavla

Konst Hög för att räcka från golv till tak och över två meter bred. I samband med ...
Annons