Annons

Skatteverkets slarv blir dyrt för kommunen

Närmare 135 000 kronor. Det får Kungsbacka kommun betala för en blankett som slarvats bort av Skatteverket.

Politik | 19 Augusti 2020 21:00

Skatteverket slarvade bort en flyttanmälan från utlandet. Det medförde kostnader för Kungsbacka kommun, som tvingades ge försörjningsstöd till de drabbade.

FOTO:

Det var när två personer i slutet av augusti förra året skulle flytta till Kungsbacka från utlandet som deras flyttanmälan slarvades bort på Skatteverket. Det ledde till att handläggningen av deras folkbokföringsärende drog ut på tiden.

Fyra månaders väntan

Nästan fyra månader förflöt innan de inflyttande fick besked om att de måste komma in med en ny flyttanmälan. Först därefter kunde Skatteverket fatta beslut om att folkbokföra dem i Kungsbacka, retroaktivt från slutet på augusti.

Hade de inflyttade blivit folkbokförda direkt hade de kunnat få statliga bidrag för att komma igång med sina liv i Sverige – exempelvis etableringsersättning, barnbidrag och bostadsbidrag.

Fick söka försörjningsstöd

Men eftersom deras flyttanmälan kommit bort hamnade de i en byråkratisk limbo som gjorde det omöjligt för dem att stå på egna ben ekonomiskt.

För att klara sig tvingades de söka kommunalt försörjningsstöd.

Totalt hann Kungsbacka kommun betala ut 134 577 kronor till de inflyttande innan deras folkbokföringsärende behandlats klart.

Inget skadestånd av JK

Eftersom kostnaden uppstått som en följd av slarv på Skatteverket vände sig kommunens nämnd för gymnasium och arbetsmarknad till Justitiekanslern – JK – med en begäran om att få pengarna återbetalade från staten, i form av ett skadestånd.

Något sådant blir det dock inte tal om, meddelar JK.

Den som drabbas av kostnader för exempelvis oacceptabla dröjsmål kan visserligen få rätt till ersättning. Men eftersom det i det här fallet är de inflyttande som drabbats av Skatteverket slarv, och inte Kungsbacka kommun, kan ingen ersättning utgå till kommunen.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kapareskolan stänger efter covid-utbrott

Skola Från och med på måndag införs fjärr- och distansundervisning på Kapareskolan, efter ett utbrott av covid-19. – ...

Lär sig med Minecraft

Skola De fem stora världsreligionerna har tusentals år på nacken, datorspelet Minecraft mindre än ett decennium. Men på Älvsåkersskolan ...

Orange motstånd mot våld i nära relation

Nyheter Idag, onsdag 25 november lyser världen upp, i orange. Färgen ska mobilisera motstånd mot mäns våld ...
Annons