Vädret idag
Skurar
12°C
Prognos maj 24, 2019
dag
Regn
13°C
 

SD vill förbjuda böneutrop

Någon moské finns det inte i Kungsbacka, men Sverigedemokraterna vill stämma i bäcken och förbjuda böneutrop. Eller rättare sagt ”religiösa utrop som inte är förenliga med vårt svenska kulturarv”.

 

Diskussionerna om böneutrop har skärpts den senaste tiden. För några dagar sedan krävde Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch-Thor ett nationellt förbud, och nu gör Sverigedemokraterna detsamma på lokal nivå.

I motionen skriver SDs gruppledare Carita Boulwén att det råder religionsfrihet i Sverige och att man därför ska slippa påverkan från andra religioner.

”Vi kan under inga omständigheter acceptera böneutrop som tränger in i människors hem”.

Men frågan är då hur man ställer sig till påträngande kyrkklockor eller utomhusgudstjänster på Kungsbacka torg?

– Vi menar att det är stor skillnad. Den kristna traditionen är en del av den svenska kulturen och har en särställning, då den har funnits i vårt land i ca 1000 år. Sedan förmedlar inte kyrkklockorna något budskap. Böneutrop proklamerar islam över en stad, säger Carita Boulwén.

– Man kan inte välja att gå därifrån om du bor i området och det är ständigt återkommande. Att jämföra det med kyrkklockor eller att frälsningsarmén sjunger sina psalmer på ett offentligt torg någon gång, är inte möjligt. 

Carita Boulwén hävdar dessutom att böneutrop skulle öka segregationen.

– De som flytt islams förtryck är rädda att bli förtryckta och förföljda även här. Det bidrar inte till integrationen.

Minareter och böneutrop finns inte på så många platser i Sverige. Efter lång strid fick i fjol Karlskrona en minaret. Tre veckor tog det för Islamiska Kulturföreningen att bygga den 17,5 meter höga minareten på Kungsmarken. En gång i veckan kommer det att ske böneutrop från minareten.

– Vårt samhälle är inte förberett för böneutrop fem gånger om dagen sju dagar i veckan. Därför blir det bara ett böneutrop och det är under fredagsbönen mitt på dagen, sade Mulo Djopa som är vice ordförande i Islamiska Kulturföreningen till SVT Nyheter.

 

Splittrad bild bland övriga partier:

 

Moderaterna och Kristdemokraterna i Kungsbacka stöder Sverigedemokraternas förslag om förbud mot böneutrop. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna är emot.

 

Moderaternas kommunalråd Hans Forsberg håller med om förslaget:

 

– Jag tycker att det väger tungt att inte människor som inte har bett om det ska dras in i ett religiöst sammanhang. Därför bör kommunen inte tillåta det.

 

Kristdemokraternas Niklas Mattsson är också negativ till böneutrop, precis som sin partiledare:

– Det ska inte vara tillåtet med återkommande institutionaliserade böneutrop i Sverige och inte heller i Kungsbacka. Vi är för religionsfrihet, men man måste också kunna få vara fri från religion i sitt eget hem om man vill det.

 

Miljöpartiet menar däremot att religionsfrihet går först:

– Vi värnar om mångfald, tolerans och religionsfrihet, vilket innebär att vi inte har något emot böneutrop. Skulle det uppstå någon form av konflikt om gemensamma utrymmen är det rimligt att frågan löses lokalt genom överenskommelser, ett generellt förbud är helt fel väg att gå, säger Jan Riise.

 

Liberalernas kommunalråd Ulrika Landergren är inne på samma linje:

– Det som ska vara avgörande är om det kan uppfattas som väldigt störande.  Vi brukar aldrig förbjuda saker i förväg utan ska därför ta ställning om det kommer en sådan ansökan. Det är viktigt att värna religionsfriheten.

VänsterpartietsMaria Rasmussen avfärdar förslaget:

 

– Kyrkklockorna får kalla till gudstjänst och bön, rimligtvis borde samma sak gälla för böneutrop. Naturligtvis tillämpas samma regler om störande ljud som i övriga samhället. 

 

– Det finns andra saker i kommunen, till exempel bostadsbristen, som det är viktigare att råda bot på. Men vi kan väl lägga kraften på att sätta upp ett regelverk för tunnelbanan och buddisttemplen i Kungsbacka när vi ändå är igång…

 

Varken Centerpartiet eller Socialdemokraternahar tagit ställning.

 

Foto: Pixabay/Arkivfoto: Norra Halland

 

 

 

 

 

 

 

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 24 maj

kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 19 Andreas Barås Spelar Roll – en pjäs om en pjäs. Alléteatern. Av Freddi Högabo, regi Richard Forsberg och Anneli Wallander. I rollerna: Andreas Barås, Andreas Scheffel och Kjell-Åke...

Läs Mer

Så här funkar eNH!