NYHETER 2022-06-24 KL. 16:00

Soligt midsommarfirande på Tjolöholm

Av Johanna Simonsson

Midsommarafton bjöd inte bara på sång och dans runt stången utan även på strålande sol och varmt väder. Något som uppskattades av de som firade midsommar på Tjolöholm.
– Det kan ju inte bli bättre än såhär, säger Beatrice, en av besökarna.

Soligt midsommarfirande på Tjolöholm
Det dansades runt stången till klassiker som "små grodorna" och "tre små gummor". Foto: Johanna Simonsson

Solen lyste upp det gröna gräset nedanför Tjolöholm slott. De närmare 30 graderna som värmde midsommarfirare bidrog till leende på de flestas läppar. På gräsmattan såldes det midsommarkransar och kungsbackabon Peter Meurling valde en med blåa färger samtidigt som han försökte få sin nio-årige son Alexander att prova en.
– Jag älskar traditioner och detta är en helt idyllisk miljö att fira midsommar på. Det är också helt fantastiskt för barnen.


Peter Murling köpte en krans när han anlände till Tjolöholm. Foto: Johanna Simonsson


Mer folk strömmade in i takt med att midsommarfestilgheterna drog igång. Först var det barnens tur när tivolit öppnade klockan 12. Barnen ställde sig i köerna till pil-och bollkastning, popcornstånd och åkattraktioner. Efter att barnen fått leka av sig under en timme drogs besökarna till platsen där den klädde midsommarstången låg. Den restes nästan i ett ryck och sen dröjde det inte länge fören dansen var igång. Catarina och Frazze stod redo på scenen för att köra igång med "små grodorna".
Greta Gröndahls favorithögtid är midsommar förklarar hon medan hon försöker jaga ikapp sonen Leon vid midsommarstången. Hon har bott utomlands i många år och säger att den enda högtid hon tagit med sig överallt är just midsommar. Då har hon styrt upp firandet själv med en mindre grupp. Här på Tjolöholm har hon själv firat när hon var liten och ville nu ge Leon samma upplevelse.
– I och med pandemin så blir detta hans första riktiga midsommarfirande. Det är så härligt att få fira midsommar såhär stort igen och i detta underbara sommarvädret dessutom!Detta är första gången på många år som Greta Gröndahl firar midsommar i Sverige. "Så härligt att fira här och det blir min son Leons första midsommar också. Midsommar är min absoluta favorit högtid", säger Greta. Foto: Johanna Simonsson


Midsommarfirandet är en tradition på Tjolöholm, och arrangeras av IFK Fjärås. Firandet fortsätter även under midsommardagen och brukar dra till sig runt 5000 besökare allt som allt.


SENASTE TV-NYHETERNA

Tre nya poäng i svängig match
FOTBOLL 2022-08-14 KL. 13:41

Tre nya poäng i svängig match

Misstänkt påverkad förare
BLÅLJUS 2022-08-14 KL. 10:15

Misstänkt påverkad förare

Förlust i cuppremiären:
HANDBOLL 2022-08-13 KL. 17:21

Förlust i cuppremiären: "Usel match"

KD snabbast med paddeln
NYHETER 2022-08-13 KL. 16:26

KD snabbast med paddeln

Delad pott i slätstruket derby
FOTBOLL 2022-08-13 KL. 16:10

Delad pott i slätstruket derby

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet
KULTUR & NÖJE 2022-08-13 KL. 14:00

Veteranbilar samlades för lunch vid slottet

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Omstridda fordonet ger känsla av frihet

Kungsbacka har blivit ett riktigt fäste för ungdomar som kör mopedbil. Mest av allt är det möjligheten att kunna ta sig fram som lockar.