NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Skäll kan orsaka skäll

Av Kristian Alm

Skällande hundar kan vara riktigt störande – men var går gränsen? Miljö och hälsa har fått ta sig an två fall under våren.

Skäll kan orsaka skäll

TV-klipp och nyheter

Det ena fallet utspelar sig i Onsala.
– Vi fick in fallet den 6 april. Då hade den klagande redan hämtat en störningsdagbok på vår hemsida och fyllt i den, berättar miljö- och hälsoskyddsinspektör Mats Holstein.
Enligt anmälan släpps hunden ut i trädgården och skäller oavbrutet. På natten får den stå i uterummet och skälla till ägarna hämtar in den.
– Jag kan ju inte börja med att åka ut och ställa mig utanför trädgården och lyssna mitt i natten, så jag skickade ett standardbrev för att berätta om anmälan och be om hundägarens synpunkter. Jag satte en gräns på sex veckor för att höra vad hon gjort för åtgärder.
Miljö och hälsa tar den här typen av klagomål på stort allvar.
– Ja, särskilt om det handlar om störningar nattetid, alltså 22-06, om nattsömnen störs inverkar det på hälsan, konstaterar Mats Holstein.
Men som alltid finns de ju två sidor av saken.
– Hundägaren förklarade att det var en ras med tjock päls som behövde svalka sig om natten och att därför kunde den välja att vara i uterummet eller inne. Visst hände det att den skällde, men inte oprovocerat, däremot om det kom något vilt djur i närheten.
– Men den allra viktigaste: huset var ute till försäljning och hundfamiljen skulle snart flytta! Så det verkade ju lösa sig, och anmälaren nöjde sig med det beskedet.
Vårens andra hundärende handlar om hundar i en hundgård i Kullavik som skäller konstant enligt grannen.
– De problemen har nog ökat en del sedan folk började jobba hemma under pandemin, funderar Mats Holstein.
Det var hans kollega som fick ärendet, och han beslöt sig för att åka ut en morgon och sätta sig en kvart. Inte ett ljud. Var det falskt alarm?
Han bad en kollega som bodde i närheten att också stanna till en morgon på väg till jobbet. Resultatet? Tre, fyra hundskall under en kvart. Nu var man nästan färdig att avskriva ärendet.
Men så var handläggaren ute i ett ärende en annan morgon och svängde då också in på den aktuella vägen. Och den här gången var det liv!
– Mellan 6.30 och 6.55 noterades 32 hundskall, konstaterar Mats Holstein, och läser högt ur den noggranna rapporten.
Hur det hela slutar vet vi dock inte. Hundägaren har fått några veckor på sig att återkomma. Under tiden fortsätter grannen sin störningsdagbok.

Läs också: Så dyrt kan det bli att bråka med grannen


TV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Stort projekt vid skola – utomjording tar plats
KULTUR & NÖJE 2023-09-21 KL. 12:20
Premium

Stort projekt vid skola – utomjording tar plats

Märklig skulptur reser sig vid Varlaskolan

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.