NYHETER 2022-07-06 KL. 06:50

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

Av Kristian Alm

När hunden skällde oavbrutet stod inte kvinnan ut längre utan anmälde grannen till kommunen.
– Gör man inget åt en störning kan man tvingas betala 10-15 000 kronor, om anmälan är befogad, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Mats Holstein.

Bråket med grannen kan bli en dyr affär

TV-klipp och nyheter

Att hamna i konflikt med grannen är vanligt, inte minst i en kommun som Kungsbacka där många är röststarka och vet sin rätt.
Varje år får kommunen ta sig in stort antal anmälningar där någon anser att de är utsatta för en orimlig störning av en granne. I fjol handlade om 81 fall, en klar ökning som troligen beror på hemarbetet under covid.
Mats Holstein har varit inspektör i 33 år i kommunen och är minst sagt luttrad.
– Det är ju alltid bättre om man kan lösa det genom att tala med grannen, än att en myndighet blandar sig i. Jag brukar uppmana till att bjuda på en kopp kaffe och prata om problemet i lugn och ro.
– Men vi ser ju ibland konflikter som urartar och pågår i åratal, och där ingen blir särskilt nöjd med lösningen, det blir bara psykiska tråkigheter, säger Mats Holstein.

Skrämde kanin
Ett fall som kanske kunde gått att lösa fredligt handlade om skällande hundar. Men sen rymde dessutom en hund genom staket och skrämde i ihjäl granndotterns kanin.
– Sen fanns det inte så mycket förutsättningar att komma överens, konstaterar Mats Holstein.
Vanliga konflikter handlar enligt honom eldning och buller, särskilt då högljudd musik från krogar, värmepumpar som låter dygnet runt och intensiv trafik. Vanligt är även synpunkter på nerskräpning och skrot på tomter.
En klassiker som dyker upp då och då är tuppar.
– Att väckas av en tupp när solen gått upp på sommaren är inte roligt. Men inom planlagt område är det bara tillåtet med maximalt fyra hönor utan tupp, ska man ha fler så krävs tillstånd. Då får alla närboende inom åtminstone 100 m ha synpunkter.
– Det finns fall då hönshållaren med tupp kommit överens med grannarna att inte släppa ut tuppen och hönsen innan viss tid på morgonen och att hönshuset ska vara isolerat. Då har vi kunnat medge tillstånd.

Sur ved
Braskaminer med sur ved är är också en återkommande surdeg. Rök som tränger in kan skada hälsan.
– Några exakta regler för hur ofta man får elda finns inte, men vi brukar säga att två gånger i veckan får man tåla. Det beror på hur allvarlig störningen är.
Här är det ju lätt att dra sig till minnes den myyyyycket långa striden mellan vedeldade pizzerian Cyrano och grannarna på Storgatan, som mynnade ut i en kompromiss som väl ingen egentligen gillade.
Sveriges bostadsrättscentrum skriver i ett pressmeddelande att sommaren brukar medföra en hel del konflikter kring grillning, rök på balkonger och högljudda grannar.

Oljud
– Allt oljud räknas inte som störande för människors hälsa. Även om man inte gillar glassbilen får man stå ut med att den kommer då och då. Samma sak med trädgårdsmaskiner och buller från renovering, det är en tillfällig störning, konstaterar Mats Holstein.
Rökproblem är ganska sällsynt numera, men Mats Holstein drar sig till minnes ett riktigt infekterat fall där en kvinna inte kunde sitta på sin balkong eftersom familjen under rökte på sin uteplats.
– Kommunen hade till och med medlare inblandad utan att det hjälpte. Vi tyckte att rökarna kanske kunde gå ut en bit på tomten och röka, men det tyckte inte de. Jag tror det slutade med att kvinnan flyttade.
Och lagen kan faktiskt inte hindra någon att röka på balkong och uteplats, så länge inte röken sipprar in genom stängda fönster och dörrar. Men då är det en sak för fastighetsägaren att åtgärda.

Dagbok
Nå, om man nu försökt prata med grannen (eller vägrar), vad händer då?
– Då uppmanar vi att man ska föra en så kallad störningsdagbok, den finns att hämta på vår hemsida. Den behöver vi som underlag så att vi vet att det finns underlag för klagomålet.
– När vi fått in dagboken tar vi kontakt med grannen som stör och ber denne ge sina synpunkter och en möjlighet att åtgärda.
– Om problemen fortsätter får vi göra en utredning, och troligen besök på platsen. Skulle det visa sig att klagomålet är befogat, kan det bli kostsamt för den som stör. Säg att utredningen tar 10-15 timmar, och vi har en taxa på 1 126 kronor per timme...
– Den som orsakar störningen får då betala och dessutom får man ett föreläggande att vidta åtgärder. Men risken att det kan kosta en del berättar vi redan i första brevet – det kan hjälpa till att lösa problemet.
Men helst skulle Mats Holstein önska att vi var lite mer toleranta, och citerar en dikt:
"Lär dig livets stora gåta, älska glömma och förlåta".

Läs också: Hundarna som skapar osämja


Citat
"Tomten är nedskräpad, det ligger sopsäckar runt huset, tomma burkar, sönderblåsta saker såsom en studsmatta och skräpet blåser iväg till omgivningen."

"Ägaren till grannfastigheten Sintorp har satt upp två
mycket starka strålkastare, som lyser kväll och natt, riktade mot vår
fastighet."

"Vi bor i Åsa. I slutet av vår radhuslänga har man installerat en braskamin. Vi får in rök i vårt stora rum när
grannen eldar. Det här är katastrof."
Anmälningar ur Miljö och hälsas diarium

TV-klipp och nyheter

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen
NYHETER 2024-03-27 KL. 14:00
Premium

Påskbrasa eller ris – så beslutar kommunen

Åtta har sökt dispens – tre har fått avslag

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas
NYHETER 2024-03-27 KL. 12:45
Premium

Ny asfalt på E6 - så ska nytt trafikkaos undvikas

Projektledaren: "Störningarna vi hade fjol vill vi inte ha igen"

Guldpress för Onsalabon
SPORT 2024-03-27 KL. 09:13

Guldpress för Onsalabon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KULTUR & NÖJE 2024-03-28 KL. 18:00
Påskparty inledde påsklovet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.