NYHETER 2021-09-29 KL. 11:00

Samtycke krävs för vaccination av barn

Region Halland planerar nu för fullt för vaccinering av barn mellan 12 och 15 år. Tanken är att vaccinationen ska starta vecka 41, och den kommer att bli på skolorna.

Samtycke krävs för vaccination av barnHur det praktiskt kommer att genomföras är ännu inte bestämt. Däremot är det nu klart efter beslut i måndags att det kommer att krävas samtycke av båda föräldrarna vid vaccination av 12-, 13- och 14-åringar. Om vårdnadshavarna är oense blir det ingen vaccination, förutsatt att vårdnaden är gemensam.

– Vaccination av minderårig utan vårdnadshavares samtycke för gruppen 12 till 15 år skulle endast kunna bli aktuellt för de allra äldsta, till exempel en 15-åring som aktivt efterfrågar vaccination trots att samtycke ej finns från vårdnadshavare, skriver Bibi Estev, områdeschef, Ledning och samordning pandemiuppdrag Närsjukvården Halland, i ett mejl.

Tredje dos för äldre


Och det är inte bara barnen som Region Halland får planera vidare för. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu en tredje dos till alla över 80 år, personer med hemtjänst och de som bor på särskilda boenden. Sedan tidigare rekommenderas personer med kraftigt nedsatt immunförsvar en tredje påfyllnadsdos.

Nya regler


Samtidigt som vaccinationerna rullar på blir det nu lättare för närstående att följa med till vårdcentralen eller hälsa på en patient som ligger på sjukhus. Från i måndags gäller nya regler för besök inom hälso- och sjukvården. Ett sjukhusbesök kräver dock lite planering. Det ska bokas i förväg, avdelningen ska kontaktas och man får max komma två samtidigt. Vad gäller besök på en vårdcentral eller en mottagning på sjukhus får endast en närstående följa med medan barn får ha båda vårdnadshavarna med sig, men helst inga syskon. Och man får förstås inte vara förkyld eller ha andra symptom på covid-19. Munskydd kommer fortsatt att vara ett måste i vården och restriktionerna kring avstånd till andra personer kommer att finnas kvar.

Det kan finnas undantag från de nya besöksreglerna när avdelningar eller mottagningar på sjukhus behöver skydda de patienter som vårdas där.

Strid om förfallna stugor
NYHETER 2021-10-18 KL. 06:45

Strid om förfallna stugor

Känd fastighetsägare hotas av viten om han inte river

Upplagt för en seriefinal
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 18:10

Upplagt för en seriefinal

Målfabriken, del 9: Åsa IF
FOTBOLL 2021-10-16 KL. 11:30

Målfabriken, del 9: Åsa IF

"Det är en styrka att vi inte förlitar oss på en spelare"

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson
FOTBOLL 2021-10-15 KL. 21:00

Målfabriken, del 8: Victor Martinsson

"Om man skjuter när målvakten inte är beredd på det brukar det bli bra"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2021-10-17 KL. 19:53
Ett steg i rätt riktning

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Nystartade företaget med smaker från Damaskus

Smaken av Damaskus, så heter det nystartade företaget som ryms i en lägenhet i Kungsbacka. – Det var våra vänner som tyckte vi skulle sätta igång, säger Yahya Salam.