NYHETER 2021-12-30 KL. 06:40

Radiostyrd bilsport ska få tak över huvudet

Av Eric Andersson

Fjärås RC har länge varit intresserade av att bygga inomhusbanor för radiostyrda bilar. Nu blir det verklighet, men det återstår mycket arbete innan lokalen är i dugligt skick.

Radiostyrd bilsport ska få tak över huvudet
Jan Karlsson, Mattias Samuelsson, Viktor Friis och Jan Gren tillsammans med barnen Miranda, Didrik, Elias och Colin. Foto: Privat

Under en längre tid har Fjärås RC letat lokal att bygga inomhusbanor i utan att hitta någon till ett överkomligt pris. Men nu har föreningen kommit över en lokal på Järnvägsgatan och renoveringen är i full gång.
– Det är en del som behöver göras och det är frivilliga som gör detta så det tar sin lilla tid. Vi har hållit på i ett par veckor och målet är att komma igång så snabbt som möjligt, säger Jan Gren, ordförande i Fjärås RC.
Det är en gammal industrilokal som stått tom i flera år. Halva lokalen används av Kungsbacka trail klubb och den andra halvan inreds alltså nu med banor för radiostyrda bilar. Men innan det kan bli verklighet återstår mycket arbete med lokalen som i nuläget inte är tät utan tar in snö genom väggarna. Det finns inte heller möjlighet att värma upp lokalen.
– Sedan behöver vi fixa med saker som el, belysning, egen entré och därefter påbörja bygget av banorna, säger Jan Gren.


Det blir tre banor på två våningar.


Tillfällig lösning

Jan Gren berättar att lokalen är en tillfällig lösning och på sikt hoppas föreningen hitta en uppvärmd lokal för en mer permanent lösning. Med det i beaktning strävar de efter att bygga så portabelt som möjligt för att kunna förflytta material till nästa lokal på ett smidigt sätt.
– Genom att nyttja begagnade mattor, hinder och annat material försöker vi hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt. När vi i framtiden har en bättre lokal kan vi satsa på ett annat sätt.
Trots att lokalen inte är optimal ser föreningen det som en bra möjlighet. I närområdet finns inga inomhusbanor vilket gör att föreningen hoppas locka folk från både Göteborg och söderifrån.
– Närmaste inomhusbanan ligger i Borås och genom att vara inomhus kan vi köra bilarna oavsett väder. Vi kan också bygga en driftingbana vilket inte går att göra utomhus, säger Gren.

Tre banor

I lokalen är det tänkt att byggas tre banor: driftingbana, crawlerbana och rallybana.
– Alla ska kunna vara med oavsett biltyp. Vi siktar på en klass i rally, det kostar inte så mycket pengar vilket är en stor fördel när nya personer ska lockas in i radiostyrd bilsport, förklarar Gren.
Förhoppningen är att inomhusbanorna ska öka intresset och locka fler medlemmar till föreningen. Det kommer även finnas prova på-bilar för folk som är intresserade.
– Vi vill att föreningen ska växa och gärna locka till oss fler ungdomar. Hos oss är alla välkomna, gamla som unga, amatörer som proffs. Förhoppningsvis kan kommunen hjälpa oss att hitta en uppvärmd lokal. Får vi det så tror jag att vi kan bli en väldigt aktiv förening, säger Jan Gren.SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-