NYHETER 2022-01-11 KL. 06:40

Polisförbundet larmar: Hoten mot poliser ökat

Av Julia Sandsten Vikberg

Drygt åtta av tio poliser på våra gator har utsatts för någon form av hot eller våld, visar en ny undersökning av Polisförbundet. Och majoriteten av poliserna menar att hoten ökat och blivit grövre de senaste åren. De som jobbar inom region Väst tycks vara extra utsatta.

Polisförbundet larmar: Hoten mot poliser ökat
Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst. Foto: Pernille Tofte

Hoten och våldet mot poliserna har ökat de senaste två åren, kommer att öka de kommande åren och har blivit grövre i sin karaktär. Detta uppger majoriteten av poliserna i Polisförbundets undersökning. Det är poliserna på gatan, i den ingripande verksamheten, som är mest utsatta. I undersökningen uppger 71 procent av dessa att de utsatts för hot, våld, trakasserier eller annan otillbörlig påverkan de senaste tolv månaderna. Inom hela poliskåren är den siffran 41 procent. Region Väst, där Kungsbackapolisen ingår, sticker ut lite från rikssnittet då en högre andel här, 45 procent, uppger att de utsatts för hot och våld och då det är en ännu högre andel här än i riket som helhet som uppger att hoten blivit grövre.
– I vår undersökning säger man att hoten sker oftare och har blivit grövre. Det riktar in sig mer på familjen och är mer utstuderade hot. Det är också de där subtila hoten i stil med ”tjena, vad fin jacka din dotter har”. Där man visar att man vet vem dottern är eller var du bor. De är inte straffbara brott, men upplevs hotfulla, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst.

Familjen mest påverkad

Verbala hot är det som flest poliser uppger att de utsatts för, därefter är våldsamt motstånd vid ingripanden vanligast. Flera uppger även att de fått sparkar, slag, blivit spottade på eller beskjutits med fyrverkerier. Enligt Katharina von Sydow påverkar det såklart poliserna att utsättas för detta, men hon tror att polisernas familjer blir ännu mer berörda.
– De som är mest påverkade tror jag är partnern och barnen som är hemma när polisen går till jobbet. Jag tror att mycket oro ligger där. Det är klart att polisen också funderar över om det är värt att fortsätta när familjen är orolig, säger Katharina von Sydow.
Hon berättar också att det framkommit, i en annan fördjupad undersökning där gruppchefer intervjuats, att det kan hända att hoten leder till att poliser väljer att inte ingripa mot personer.
– Det finns indikationer på att företrädarare för polisen ibland väljer att agera onödigt passivt för att slippa riskera att bli utsatt för olika påverkansförsök. Detta är väldigt allvarligt och här behöver det beslutande agera för att säkerställa det polisisära uppdraget och arbetsmiljön, säger Katharina von Sydow

Ser allvarligt på hoten

Enligt Katharina von Sydow ser Polisförbundet väldigt allvarligt på att så många poliser utsätts för hot och våld.
–Vi kan inte eliminera riskerna, men vi kan minska dem. Vi behöver tillsammans med arbetsgivare, politiker och samhället se till att det sker en förändring, säger Katharina von Sydow.
Polisförbundet vill att en rad åtgärder ska införas för att öka polisernas trygghet. Dels vill de att straffen för hot och våld mot poliser samt blåljussabotage ska skärpas. Dels vill de att polisernas personuppgifter inte ska framgå i anmälningar och på tjänstekort, som de gör i dag, för att göra det svårare att kartlägga poliserna. Man vill också att antal poliser ska öka.
– 44 procent av poliserna vill vara fler. Man upplever att man ofta är för få när man gör ingripanden. Känslan av trygghet minskar när man inte är tillräckligt många. Om vi vill att fler ska söka sig till polisyrket behöver vi se till att det blir attraktivt med bland annat bra villkor och lön, rätt utrustning och vidareutbildning, säger Katharina von Sydow.

Läs också:
Polisen vittnar om hot mot närståendeSENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-