NYHETER 2022-01-11 KL. 06:40

"Man har hotat att man ska våldta barnen"

Av Julia Sandsten Vikberg

Ovälkomna besök till bostaden, våld och hot mot familjemedlemmar. En polis i yttre tjänst i Kungsbacka berättar om vad han och hans kollegor utsätts för när de gör sitt jobb.


Enligt en polisman i Kungsbacka blir han och hans kollegor utsatta för flera typer av hot i sitt arbete. Foto: iStock

TV-klipp och nyheter

Polismannen vill vara anonym men vi kan kalla honom Markus. Han jobbar i yttre tjänst hos polisen i Kungsbacka och har flera gånger fått hot riktade mot sig till följd av sitt jobb.
– Man har hotat att man ska våldta barnen, ge sig på barnen och liknande. Jag har haft personer som visar sig vid mitt boende. De visar upp sig för att visa att de vet var jag bor, säger Markus.
Han är inte ensam. Flera av hans kollegor har fått liknande hot.
– Jag har ett flertal kollegor som har blivit hotade och utsatta för det ena och det andra. De har börjat ringa på kollegors tjänstemobiler och privata telefoner och till familjemedlemmars telefoner. De har hotat familjemedlemmar och påtalat att man vet var personen bor, att den har familj och barn. Folk har kommit hem till dem, säger Markus.
Han tror att hoten kan vara försök att få polisen att avstå att ingripa, så kallad otillåten påverkan.
– De försöker få oss att tänka vågar jag ingripa eller vad kommer hända då, säger Markus.
Hur påverkar hoten?
– Det är inte kul att få den här olustkänslan och fundera över om jag vågar lämna barnen hemma själva. Men, det låter fel att säga att man lär sig att leva med det, men lite så är det, säger Markus.

Polisanmält hot


Han berättar att han en gång polisanmälde ett hot som var riktad mot hans barn och att en person då dömdes för brottet. Efteråt fanns dock en liten oro för att personen skulle hämnas på något sätt.
– Det var den här olustkänslan. Man sover inte de bästa nätterna efter en sådan händelse. Man sover lite med ett vakande öga, säger Markus.
Enligt Markus tar flera poliser till olika åtgärder för att känna sig tryggare hemma.
– Jag har berättat för mina grannar att jag jobbar som polis och att de ska säga till om de reagerar på något, så att vi har fler ögon öppna. Det finns också kollegor som har satt upp kameror hemma för att känna sig trygga, säger Markus.

"Klimatet på gatan har försämrats"

Markus har jobbat inom polisen flera år och upplever att hoten har ökat de senaste åren och att attityderna blivit tuffare.
– Jag upplever att det har ökat kraftigt. Klimatet på gatan har försämrats. Vi möts av en helt annan attityd av unga och vuxna. Om man tidigare sa åt folk att gå härifrån så gjorde de det, i dag käftar de emot och ifrågasätter allt man gör. Nu lägger jag fram en jättenegativ bild, vi har det fortfarande relativt bra. Men det har blivit tuffare i dag. Det kan vara att vi omhändertar någon för fylleri och då blir hotade, säger Markus.
Det händer också att han och hans kollegor utsätts för våld när de försöker ingripa mot någon.
– Ja det sker. Enligt många är det något som polisen får tåla, vilket är lite märkligt att vi ska tåla att någon sparkar på oss. Jag kan inte se att det i något annat yrke skulle ses om okej att någon sparkar på dig. Det är få gånger polisen får kränkningsersättning när det sker. Man tycker att polisen ska tåla hot och våld, men det kan vi tycka är fel, säger Markus.
Om poliserna blir hotade kan de alltså polisanmäla händelsen om det klassas som ett brott. De kan också göra en intern anmälan om något som skett. Och ifall poliser behöver någon form av stöd efter händelser finns det att få på arbetsplatsen.
– Vi har både kollegor, gruppchefer och företagshälsovård om man mår dåligt över en händelse, säger Markus.

Läs också:
Polisfacket vittnar om fler och grövre hot


TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.