NYHETER 2021-04-16 KL. 12:35

Nya bokningsregler mot vaccinationsturism

Region Halland skärper regelverket kring vaccinbokningen.
Enbart invånare i länet ska nu kunna boka tid på nätet.
Men telefonbokningen är fortfarande öppen för alla.
– Jag tycker inte det är ett slag i luften, säger Michaela Waltersson(M), ordförande i regionstyrelsen.

Nya bokningsregler mot vaccinationsturismDen senaste veckan har fler och fler, främst från Västra Götaland, bokat tid för coronavaccin i Halland. Anledningen är att Halland har kommit betydligt längre ner i ålder för dem som kan få sin första spruta. I snitt har mellan 20 och 25 procent av tiderna i Halland bokats av utomläns patienter, i Kungsbacka har siffran under veckan som gått legat på mellan 50 och 60 procent.


Michaela Waltersson (M), ordförande i regionstyrelsen i Halland.

Nej från Folkhälsomyndigheten


Enligt Hälso- och sjukvårdslagen är det möjligt att boka tid för vaccination var man vill i landet. Samtidigt fördelas vaccinet mot covid-19 efter befolkningsstorlek i regionerna.
– Vi har drivit på nationellt för att få en annan fördelning, efter hur många som vaccinerar sig här. Men i går torsdag kom det ett nej på det från Folkhälsomyndigheten. Men jag har inte gett upp där än, säger Michaela Waltersson.
Frågan om att helt enkelt bryta mot lagen, och ändå stänga länsgränsen för utomläns att komma till Halland för att bli vaccinerade har diskuterats. Man har dock kommit fram till att det är bäst att låta bli.
– Det finns också hallänningar som har vaccinerat sig i Göteborg och i ett senare skede kommer Västra Götalandsregionen att ha mer vaccin, säger Michael Waltersson.

Markering


För att ändå göra något, stänger man nu möjligheten att boka vaccinationstid digitalt för dem som inte är folkbokförda i Halland. Samtidigt är vårdcentralerna nerringda av folk från främst Västra Götaland som ringer för att boka tid på telefon. Den möjligheten försvinner inte med det nya beslutet.
– Det är ändå en markering. Tiderna släpps också på nätet på morgonen och vårdcentralernas telefontider börjar först senare, säger Michaela Waltersson.
Region Halland släpper nya vaccinationstider halv sju på morgonen på 1177.se/halland. Det gäller dock inte alltid alla tider, eftersom vårdcentralerna dessutom kan lägga upp nya tider på sidan under dagen.

Läs också:

"Vaccinationsturismen" slår mot Halland

SENASTE TV-NYHETERNA

600 kunder i Kungsbacka utan ström
NYHETER 2022-07-05 KL. 07:43

600 kunder i Kungsbacka utan ström

NYHETER 2022-07-05 KL. 06:40

"Märkligt fatta beslut som går emot översiktsplanen"

Lantlig idyll mest klickade huset
NYHETER 2022-07-04 KL. 18:00

Lantlig idyll mest klickade huset

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?
NYHETER 2022-07-04 KL. 14:00

Proppfull återvinning - många fester i Åsa?

Trafikolycka på Hällingsjövägen
NYHETER 2022-07-04 KL. 12:30

Trafikolycka på Hällingsjövägen

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

SPORT 2022-07-05 KL. 09:29
Fullt ös i Onsala Pirates

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Årets rondelltema – I sagornas värld

Årets rondelltema – I sagornas värld

Sommarsäsongen är här och så också sommarblommorna. I Kungsbackas rondeller är sommarblommorna planterade och i vissa av rondellerna finns installationer med inspiration från sagornas värld.