NYHETER 2023-05-31 KL. 07:00

Man frias från jaktbrott – sköt vildsvin i nödvärn

Av Ronny Karlsson

Mannen åtalades för jaktbrott efter att ha skjutit ett vildsvin med hagelgevär. Men nu har mannen friats, då han anses ha skjutit i nödvärn.

Man frias från jaktbrott – sköt vildsvin i nödvärn
En man boende i Kungsbacka kommun frias från åtalet om jaktbrott. Arkivbild: Norra Halland.

TV-klipp och nyheter

Den ovanliga händelsen utspelade sig i december i fjol. Den åtalade mannen har erkänt att han sköt mot vildsvinet, och ett vittne har slagit fast att det tog över en halvtimma innan han kom i fatt vildsvinet. Åtalet om jaktbrott grundade sig på att vildsvinet utsatts för onödigt lidande, och anledningen till det är att det användes ett hagelgevär.

Den åtalade mannen har erkänt att han sköt vildsvinet under en dag som var tänkt att handla om rådjursjakt. Men när vildsvinet kom snett emot honom på bara drygt tio meters håll blev han rädd för att vildsvinet skulle attackera honom.

Under rättegången fanns det vittnen som menade att skotten mot vildsvinet avlossats från längre håll, och att det var fråga om olagliga skott.

Till sitt försvar har den åtalade mannen också hänvisat till att han sett en vildsvin skada en annan jägare vid ett tidigare tillfälle.

Till slut bestämde sig tingsrätten för att gå på linjen att mannen agerat i nödvärn och skjutit vildsvinet för att skydda sig. Därmed ogillar åtalet och mannen frias från åtalet om jaktbrott.TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.