NYHETER 2021-01-28 KL. 19:00

Hästskojare får hästförbud

De två kvinnorna påstår sig förmedla hästar åt andra. Men i länsstyrelsens ögon är de två förtappade hästskojare som sysslar med skumraskaffärer och djurplågeri. Med omedelbar verkan förbjuds de därför att hålla och sälja hästar. Bryts förbudet väntar dryga viten.

Hästskojare får hästförbud

TV-klipp och nyheter

De två kvinnorna har i flera år drivit professionell hästverksamhet i Kungsbacka kommun – en verksamhet som sedan hösten 2019 ska vara nedlagd.

Anmäldes för nya ”affärer”


Men i försomras gjorde en anmälan till länsstyrelsen gällande att kvinnorna fortsätter att göra hästaffärer. Duon ska numera försörja sig på att föra in och sälja skadade, utdömda och sjuka hästar från Danmark.

Efter att länsstyrelsen utan att få någon respons uppmanat kvinnorna att söka tillstånd för verksamheten, som är tillståndspliktig, bestämde sig myndigheten i oktober för att göra ett tillsynsbesök i deras stall.

Hade 22 importhästar


På gården där kvinnorna hyr in sig fann länsstyrelsens utsända 22 hästar, av vilka merparten var importerade från Danmark, Spanien, England och Irland. Två av djuren var så sjuka och halta att inspektörerna begärde in uppgift om hästarnas behandlande veterinär, journal och rehabiliteringsplan.

Några sådana handlingar fick länsstyrelsen dock inte ta del av – varken under eller efter tillsynsbesöket.

Tolv hästar ”som hobby”


Inledningsvis uppgav kvinnorna att endast 16 av de 22 hästarna var deras. De hävdade också att de efter att de i oktober 2019 lagt ned sin yrkesmässiga hästverksamhet håller tolv egna hästar, som hobby.

Enligt uppgifter till länsstyrelsen ska det dock regelbundet komma lastbilar med hästar till stallet där kvinnorna huserar. Uppgifterna gör också gällande att kvinnorna ofta har besök av människor som provrider hästar.

På Facebook uppgav kvinnorna vid tiden för länsstyrelsens besök att de väntade på flera kunder till hästarna i deras verksamhet.

Visade sjuk och farlig häst


En av hästarna som kvinnorna visat för potentiella köpare ska, enligt länsstyrelsen, ha varit så sjuk och smärtpåverkad att den kunnat bli aggressiv och farlig. Att hästen inte var frisk fick spekulanterna dock aldrig veta.

När länsstyrelsens inspektörer konfronterade kvinnorna med uppgifterna uppgav de att de brukar förmedla hästar. Någon försäljning ska det dock inte vara fråga om.

En uppgift hos Skatteverket, om att en av kvinnorna haft en enskild firma registrerad sedan slutet av januari 2020, sade sig den aktuella kvinnan över huvud taget inte känna till.

Förbjuds hålla hästar


Länsstyrelsen anser dock att de två kvinnorna bedriver en tillståndspliktig verksamhet, som är såväl yrkesmässig, som av större omfattning – trots att de saknar tillstånd.

Myndigheten ser allvarligt på att kvinnorna utsätter sjuka hästar för lidande.

Med omedelbar verkan förbjuds därför de två att både hålla och sälja hästar. De får inte heller förvara eller utfodra någon annans hästar.

Riskerar dryga viten


Bryter kvinnorna mot förbudet tvingas de var och en betala vite om 5 000 kronor per häst som de utfodrar eller förvarar och ett vite på 40 000 kronor per häst de säljer – vid varje ytterligare tillfälle de ertappas av länsstyrelsen.

Länsstyrelsen kommer att kontrollera att förbudet följs, genom upprepade inspektionsbesök. Fortsätter kvinnorna med sin verksamhet väntar hårdare tag, med bland annat fler och högre viten som följd.

TV-klipp och nyheter

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka
NYHETER 2023-12-03 KL. 18:23
Premium

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka

"Man får både vinter- och julkänsla"

Gymnastik är en fantastisk lagidrott
SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Premium

Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Stilenlig parad i vinterkyla
KULTUR & NÖJE 2023-12-02 KL. 16:40
Premium

Stilenlig parad i vinterkyla

Nytt försök med kritiserad belysning
NYHETER 2023-12-02 KL. 08:30
Premium

Nytt försök med kritiserad belysning

Grannar runt fotbollsplanen upprörda

FBK räddade poäng i sista sekunden
BANDY 2023-12-01 KL. 22:02
Premium

FBK räddade poäng i sista sekunden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2023-12-03 KL. 15:00
Veckans rosor
Premium | SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.