NYHETER 2021-11-26 KL. 20:00

Framtidens Kungsbacka stad i fokus

Av Julia Sandsten Vikberg


Hur ska Kungsbacka stad utvecklas i framtiden? Detta diskuterade kommunen med omkring 30 företagare och fastighetsägare på ett möte i veckan.

Framtidens Kungsbacka stad i fokus
Andrea Ericsson, planarkitekt, Elinor Filipsson, näringslivschef, och Sandra Lindahl, samhällsplanerare, vill få in synpunkter och tankar från många aktörer när man ska planera hur Kungsbacka stad ska utvecklas i framtiden. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Kungsbacka stads befolkning förväntas nästan fördubblas om 30 år och redan nu har kommunen påbörjat arbetet med att ta fram en fördjupad översiktsplan för staden i riktning mot 2050. På onsdagen träffade kommunen omkring 30 företagare och fastighetsägare för att bolla idéer.
– Syftet är att att andra saker ska komma fram än om bara arkitekter sitter på kommunens kontor och funderar, säger Andrea Ericsson planarkitekt och projektledare för översiktsplanen när Norra Halland träffade henne, näringslivschef Elinor Filipson och samhällsplanerare Sandra Lindahl efter mötet.
Att kommunen redan nu pratar om framtidens översiktsplan är för att man vill vara ute i god tid.
– Det är viktigt med en tidig dialog för att näringslivet ska ha möjlighet att anpassa sig efter förutsättningarna. Vi vet till exempel att vi måste gå i riktningen mot ett hållbart samhälle – socialt, ekonomiskt och ekologiskt – och då måste vi ge näringslivet förutsättningar till att gå i den riktningen. Men 2050 är väldigt långt fram så vi vet att vi kommer behöva ha återkommande dialoger, säger Elinor Filipson.

Planen är att sammanställa tankarna som kommit upp under mötet och se vilka frågor som tagits upp av många. Dessa ska man sedan ta hänsyn till när man jobbar med planen. Vilka frågor tyckte mötesdeltagarna var viktiga då?
– Det finns behov av infrastrukturförbättringar. Vi vet att tågstationen behöver byggas om men inte när det kommer att ske, det beror på vad den nationella planen säger. Men infrastrukturen har en stor utvecklingspotential i att knyta ihop staden bättre, säger Sandra Lindahl.
– Ån är viktig. Det har vi vetat tidigare men fick det ännu mer bekräftad i dag. Ån har en stark attraktionskraft och många ser en utvecklingspotential vid ån, säger Elinor Filipson.
Kommunen har redan haft dialoger med bland annat förskolor och föreningslivet och ska framöver prata med bland annat skolungdomar och ha medborgardialoger.
– Det är bra att prata med aktörer med olika kompetenser om vad de behöver och hur de vill att staden ska utvecklas, säger Andrea Ericsson.
Klart är i alla fall att Kungsbacka stad ska växa. Och det finns det stora möjligheter för kommunen att göra det.
– Unikt med Kungsbacka är att vi har ytor att bygga på centralt i staden. Kollegor från Varberg säger "åh ni har en stor yta kvar", säger Andrea Ericsson.


TV-klipp och nyheter

Målar med händerna
KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Premium

Målar med händerna

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinna åtalas för ofredande efter Tindermöte

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2024-04-18 KL. 19:30
Snart klart med toaletter och duschar
Premium | MILJÖ 2024-04-18 KL. 18:30
Fiskgjusarna är på plats i fjorden
Premium | SPORT 2024-04-18 KL. 15:00
Klassikern ser ut att locka 900 löpare
Premium | KRÖNIKOR 2024-04-18 KL. 14:00
Nyckelfrågan är om ilska hjälper

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.