NYHETER 2023-05-24 KL. 12:43

Aranäs nöjda med Valand – trots byggpaus

Av Johanna Simonsson

Bakom byggnationen av den nya stadsdelen Valand som växer fram i centrala Kungsbacka står Aranäs Fastigheter. Trots att byggandet nu pausats ser de positivt på resultatet hittills.
– Jag tycker att det har blivit fantastiskt bra utifrån där vi befinner oss, säger Jessica Wikestam, marknads-och kommunikationschef på Aranäs Fastigheter.

Aranäs nöjda med Valand – trots byggpaus
Jessica Wikestam är positiv till att bygga upp Valand. Foto: Aranäs Fastigheter/Johanna Simonsosn

TV-klipp och nyheter

2016 började byggnationen av den nya stadsdelen Valand, som ligger mellan Kungsbackas innerstad och Kungsmässan. Planen är att stadsdelen ska bygga ihop områdena med affärer, bostäder, restauranger och servicebutiker.

De har kommit en bra bit på väg men kvarter tre och fem blir nu framflyttade. Både hyres- och bostadsrätter skulle börjat byggas i årsskiftet, men på grund av rådande omvärldsfaktorer har nu projektet pausats och kommer tidigast påbörjas igen år 2024.
– Vi är jätteledsna för att vi inte kommit igång. Valand är vår största och viktigaste satsning som vi vill se klart så fort som möjligt. Men stigande räntor och hög inflation påverkar våra möjligheter att bygga och våra kunders möjligheter att köpa. Vi måste helt enkelt invänta ett stabilare omvärldsläge innan vi kan gå vidare.

Tillfälligt promenadstråk
Utöver att verka i ett ofärdigt område så kan verksamheterna i området också påverkas av att Kungsgatan för tillfället är avstängd.
– Vi ser att flödet gått ner närmast Kungsgatan. I delen närmare Kungsmässan däremot ser vi att flödet är fortsatt bra, så det skiljer sig lite vart i stadsdelen man befinner sig.

Det påverkar även Aranäs planer på att få upp ett tillfälligt promenadstråk.
– Eftersom vi inte är igång med byggnationen som tänkt så kommer vi tillfälligt dra om Valands promenad för att underlätta för de som driver verksamheter där. Men vi får vänta några veckor innan kommunen är klara med sitt arbete.

Planen är då att planket som nu står vid Gula villan ska flytta längre mot Varlavägen för att göra plats för ett grusat promenadstråk och en uttökad parkyta med gräsmattor.
– Vi drar nu om stråket till dess ”riktiga” läge. Det är så promenaden är tänkt att gå när stadsdelen är klar. Vi kommer flytta den igen när vi ska bygga där, men vi tycker det är viktigt att öppna upp under tiden vi står stilla.

Trots pågående komplikationer så är Jessica Wikestam nöjd över hur resultatet blivit än så länge.
– Vi är bara halvvägs, men lägger mycket energi och kraft på att det inte ska upplevas som en byggarbetsplats.

Hon tycker också det är roligt att få vara med och skapa någonting mitt i staden.
– Jag är stolt över att vi tillför något nytt till Kungsbacka. Valand är ett komplement för att få fler verksamheter och boende i centrum. Där är vi först ut men fler byggherrar behöver och kommer att bidra. Valand kommer bli jättebra och bidra till en fantastisk stadskärna.


TV-klipp och nyheter

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka
VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Premium

Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende
VÅRD 2023-10-04 KL. 08:10
Premium

Förslaget – herrgård ska bli korttidsboende

Frågan är om detaljplanen tillåter ägarnas nya idé

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-10-04 KL. 12:45
Utdragen strid om återvinning i Särö
Premium | VÅRD 2023-10-04 KL. 11:00
Sprututbytet läggs ner i Kungsbacka

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Arvidssons i Fjärås firar 60 år

Det började med ett egenbyggt växthus på 800 kvadratmeter. Nu handlar det om betydligt större ytor för Arvidssons i Fjärås där krukväxter drivs upp året runt. – Nej, jag har inte tröttnat på blommor, det är alltid lockande att plocka hem några. Azalea är en favorit, säger grundaren Arne Arvidsson.