NATIVE 2023-05-22 KL. 15:00

Hur du kan förvandla trädgården till barnens eget lekparadis

Den här artikeln innehåller sponsrat innehåll.
Bor du i hus eller radhus med en stor trädgård har du tillgång till otrolig potential att förvandla ditt utomhusutrymme till så många olika saker. En mysig matplats för varma sommarkvällar, ett utomhuskök med en grill eller din egen grönsaksodling där du kan odla färska råvaror.

Hur du kan förvandla trädgården till barnens eget lekparadis

Har du små barn hemma är det bästa du kan göra att förvandla trädgården till en rolig lekplats som barnen och deras vänner kan njuta av året runt. Att installera en sandlåda, införskaffa ett stort gung och lekplatssystem till trädgården eller köpa en pool som står ovan mark är alla relativt enkla sätt att skapa en lekplats som barnen kommer att älska. Du har mängder av alternativ och kan designa en lekplats som både passar dina barn och samtidigt se till att ha plats över för annat du använder trädgården till.

Ge barnen en plats att springa och leka utomhus
Som alla föräldrar vet, älskar nästan alla barn att springa och leka utomhus. Känslan av frihet när man inte längre begränsas av inomhusregler och trånga utrymmen är något många vuxna kommer ihåg, så varför inte ge ditt barn en alldeles egen yta att leka på utomhus?

Du kan skapa en lekplats som uppmuntrar kreativ lek, en närhet till naturen och framförallt en hälsosammare vardag, med mer spring och aktiv lek än att sitta hemma framför surfplattan. Du kan enkelt avgränsa en del av trädgården för barnen, med ett lågt staket eller stängsel, så att leksaker och andra prylar inte hamnar överallt i trädgården. Staketet kan vara simpelt med enkla plankor eller färgglatt och ha målningar av barnens favoritkaraktärer från sagor och filmer.

En personlig lekplats ger barnen en känsla av tillhörande
Att anpassa lekplatsens inredning och design efter vad ditt barn tycker om kan göra mycket. Om barnen känner en personlig koppling till sin lekplats är de ofta mer måna om att ta hand om sitt lilla område och vilja spendera mer tid där. Köp utomhusdekorationer eller måla delar av lekplatsen i barnens favoritfärger.

En rätt fiffig lösning är att skaffa en stor krittavla eller vägg som barnen kan måla på själva och designa sin lekplats på egen hand. Det här bidrar även till att barnen utvecklar sin kreativa sida samtidigt som de leker utomhus.

Sandlådor och sittplatser
En sandlåda är perfekt för små barn och med ett par smarta tips kan du även göra sandlådan mer personlig. Ett tält som täcker över sandlådan ger barnen en liten koja med inbyggd lekplats på insidan. Har du en gammal båt kan du såga av botten, ersätta med plana plankor och fylla den med sand för att ge barnen en unik sandlåda som grannarnas barn gärna vill komma och leka i.

I lekutrymmet är det även bra att ha sittplatser där barnen kan spela brädspel eller ha en alldeles egen matplats där de kan fika mellan lekstunderna. Du kan antingen köpa utomhusmöbler för barn eller använda fantasin och förvandla en trästock till ett par pallar och ett runt bord med hjälp av en såg. Använd en slipmaskin eller sandpapper för att slipa ner ytorna som barnen kommer att sitta på och olja in träet så att det håller längre.

Klätterställningar och andra aktiva leksaker

Klätterställningar, klätterväggar och ribbstolar är perfekta att ha i lekplatsen du skapat i din trädgård. Dessa leksaker både hjälper barnen att vara aktiva och bidrar även till att barnen lär sig om avstånd, momentum och riskbedömning. Se till att du har ett mjukt underlag under klätterställningen för att minimera risken för skador om barnen skulle ramla av.

En annan populär aktiv utomhusleksak är studsmattor. En studsmatta är rolig och hjälper också till att hålla barnen aktiva, och med ett säkerhetsnät runt studsmattan är det även en relativt säker aktivitet. Om flera barn hoppar tillsammans är det dock alltid bra om en vuxen är i närheten och förklarar riskerna av att hoppa för nära varandra.

Lekytor i trädgården för lite äldre barn
När barnen växer kanske de inte längre tycker att det är lika kul att leka i sandlådor och gunga i gungor. Vad kan man då ersätta de gamla saker i trädgården med? Har du sportiga barn är ett fotbollsmål ofta ett bra val. Ni kan även ha en utmanande krocketbana i trädgården som passar både både barn och vuxna. Något som blivit mer populärt på senare år är cornhole, ett spel där man försöker kasta bönpåsar i ett hål på en träplattform.

För lite mer naturnära aktiviteter kan lekplatsen förvandlas till ett trädgårdsland, där barnen kan plantera sina egna växter och lära sig att ta hand om dem. Att lära sig att odla grönsaker och örter ger barnen en möjlighet att lära sig mer om naturen men ger dem även en känsla av stolthet och ansvar när deras egenodlade gräslök, morötter eller timjan hamnar på middagsbordet.


SENASTE TV-NYHETERNA

Eldningsförbud – men det här får du göra
NYHETER 2023-06-01 KL. 15:00

Eldningsförbud – men det här får du göra

Butiken tas bort när mack blir obemannad
NYHETER 2023-06-01 KL. 11:45

Butiken tas bort när mack blir obemannad

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad
NYHETER 2023-06-01 KL. 10:30

Solig festdag när boendet ordnade egen marknad

Tågstopp under större delen av dagen
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:08

Tågstopp under större delen av dagen

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola
NYHETER 2023-06-01 KL. 07:00
Premium

Två 15-åringar åtalas för misshandel på skola

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:43
Efter tunga perioden klev Jonsson fram
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 22:02
Lerkils stod för en överkörning
Premium | FOTBOLL 2023-06-01 KL. 21:36
Här avgör skyttedrottningen derbyt

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Dyrare pendla till övriga Halland

Dyrare pendla till övriga Halland

Från i april gjorde Hallandstrafiken om zonsystemet kraftigt. Det innebar en förenkling och billigare resor för många hallänningar. Men för kungsbackabor som pendlar söderut kan det bli tusentals kronor dyrare varje år.