Annons

Lång kö till operation

Även om den akuta coronasituationen har lugnat ner sig går sjukvården en tuff höst till mötes. 300 patienter fler än vanligt väntar sedan länge på operation. Och troligen finns ett stort mörkertal som visar sig när äldre vågar söka vård igen.

Vård | 24 September 2020 07:03

Bilden är en arkivbild.

FOTO: Pixabay

När coronan slog till med full kraft i våras ställde vården om så snabbt det bara gick. Alla planerade operationer som inte var livshotande sköts fram för ge plats och resurser åt covidpatienter.

– Vi samplanerade all vård i Halland och försökte utnyttja operationskapaciteten överallt. Det brukar vi till viss del göra, men det har blivit bättre under pandemin, säger Markus Lingman, strateg i sjukhusledningen.

Situationen var likadan i hela landet. Socialstyrelsens rikssiffror visar att det opererades 55 000 patienter i januari – men bara 30 000 i april.

Vårdberg

Det innebär att ett vårdberg byggts upp. I början av hösten fanns det enligt Region Halland 300 patienter fler än vanligt som väntade på operation. Och många av dem har väntat betydligt längre än garantitiden på 90 dagar.

Det är främst ”klassiska” rutinoperationer som fått stå åt sidan: knäleder, höftleder, grå starr och framfall.

– Ingen har köerna har stått helt stilla, men det medicinska behovet har fått prioriteras. Att tvingas vänta är besvärligt, men de här patienterna far inte medicinskt illa av att skjutas fram.

Det har till exempel inneburit att nästan dubbelt så många knäprotespatienter väntar på operation nu jämfört med förra hösten.

Färre patienter

Men det är inga enkla samband. Vården märkte snabbt under våren att besöken till både vårdcentraler och akuten gick ner kraftigt. Det var till och med så att man gick ut och efterlyste patienter. Det fanns en oro för att smittskyddsrekommendationerna fick patienter att stanna hemma, fast de egentligen behövde akut vård.

Så eftersom grå starr är en sjukdom som i huvudsak drabbar äldre, är faktiskt kön kortare (!) nu än förra året, trots att man opererat färre. Men det talar för att kön som finns i verkligheten är mycket längre. När väl vaccinationer kommer i gång kommer troligen många att söka vård man avvaktat med.

De som väntar har också gjort det länge. En stor majoritet har överskridit garantigränsen på 90 dagar.

Cancervård

Men mer akuta operationer som till exempel cancerdiagnoser har inte skjutits upp, enligt Markus Lingman.

– Nej, det har de inte. Även i de fall där det inte skulle påverkar förloppet har vi erbjudit operation av rena humanitära skäl. Det är förfärligt att veta att man har cancer och inte bli behandlad. Sen finns det som inte velat bli opererade under coronaepidemin, och det har vi ju fått respektera.

Det har inte heller varit några stora strömmar av patienter ut och in ur regionen, vilket annars är vanligt när patientgarantin inte klaras.

– Men under toppen av pandemin fick vi ta emot covidpatienter från andra regioner som behövde stöd. Då kom det sju-åtta gånger intensivvårdspatienter till Halland med helikopter. Det var dramatiskt, det är en stor procedur att transportera en sövd patient i respirator. De brukar i vanliga fall bara ske till universitetssjukhus., berättar Magnus Lingman.

När nu coronasituationen verkar vara underkontroll kan sjukhusen återgå till normalläge och förhoppningen är att man ska kunna operera i kapp till i början av nästa år.

– Ja, men det är så många osäkerhetsfaktorer. Skulle pandemin dra igång igen är läget ett helt annat. Och det är så många i vården som fått anstränga sig utöver det vanliga under pandemin. Nu är tanken att köra med punktinsatser och extrakvällar efter förhandling med facket. Sen kan man använda externa aktörer, men de är ju eftertraktade av alla regioner just nu.

Det blir dyrt?

– Det är inte främst pengarna som är haken, men specialisterna kan inte jobba hur mycket som helst. Kompetensen är ofta en mer begränsande faktor än pengarna.

En tröst i arbetet med att komma i kapp är att staten lovat att ta notan för covidvården. Sen blir givetvis frågan var gränsen ska dras. Att en del av kostnaderna hamnar på regionen är ingen osannolik gissning.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Covid-teamet nerlagt – men beredskap finns

Vård Både kommunens covid-avdelning och covid-team har avvecklats. – De upphörde den 1 oktober, säger Ann-Helen Svensson, verksamhetschef inom vå...

Covid-19 konstaterad i Daglig verksamhet

Nyheter Två medarbetare inom Daglig verksamhet på Åhuset i Kungsbacka har konstaterats smittade med covid-19. – Jag kan bekräfta att det ...

S vill ge kommunal coronabonus

Vård – Vi stödjer att även kommunens personal ska få en bonus för sitt arbete under corona, säger oppositionsrå...
Annons