Vädret idag
Molnigt
14°C
Prognos juli 16, 2019
dag
Delvis soligt
19°C
 

Kungsbackas milstenar upprustas

Stenkonservator Lisa Holmgren fyller i inristningen på milstenen med svart linoljefärg. Foto: Julia Sandstén Vikberg

 

Förr i tiden visade de vägen. Numera är de kulturminnen. Sju av Kungsbackas milstenar fick ett ansiktslyft i veckan vilket är ett led i länsstyrelsens beslut om att restaurera stenarna i Halland. 

 

1847 restes milstenen intill Varbergsvägen i Fjärås och där står den än i dag på ett postament. Två stenkonservatorer sprutar vattenånga mot den medan de skrubbar den ren från lavar och mossa med mässingsborstar.

– Vi använder enbart vatten för att det ska vara så skonsamt som möjligt då stenen ska bevaras, säger Anna Hult Herrlander, stenkonservator på Stenkonservering Väst.

Efter att den rengjorts fyller kollegan Lisa Holmgren i det som står inristat på stenen med svart linoljefärg. 1/4 mil. Hallands län.

– Det betyder att det är ¼ mil till någonting. Till vad framkommer inte, säger Lisa Holmgren.

 


Stenkonservatorerna Anna Hult Herrlander och Lisa Holmgren rengör stenen genom att spruta vattenånga på den och skrubba med en mässingsborste. Foto: Julia Sandstén Vikberg

 

Milstenarna var dåtidens vägvisare. De sattes upp för att märka ut avstånd till skjutshåll och gästgivaregårdar för dem som färdades med häst och vagn. I dag är de kulturminnen som ska bevaras. Länsstyrelsen i Hallands län och Trafikverket arbetar därför nu med att restaurera milstenarna i länet. En del av detta är att rengöra dem och fylla i inristningarna, men det kan även finnas stenar som behöver resas eller postament som behöver läggas i ordning.

– Vissa fundament är trasiga och då kan vi behöva hjälp med en grävmaskin, säger Lisa Holmgren. 

I Hallands län finns det 250 milstenar. Förra året upprustades 56 i Falkenberg och nu arbetar man med att fräscha upp stenar i resten av länet, bland annat sju stycken i Kungsbacka.

 


1/4 mil, Hallands län, 1847 står det på stenen och en krona är inritad. Det betyder att det ifrån stenen är ¼ mil till någonting, till vad vet man inte. Foto: Julia Sandstén Vikberg

 

Julia Sandstén Vikberg
0300-52 13 64 julia.sandstenvikberg@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 12 juli

kl 10.30 Gemensam promenad i Åsa. Föranmälan. Arr: Anhörigcenter. 

kl 12–15 Origami. Prova på att vika djur och blommor, loppor eller båtar till vattenleken utanför Naturum. Origami är en gammal japansk konstform som roat både stora och små i mer än tusen år.

Kl 20 Trubadurkväll på Nyfiket i Frillesås.

Lördag 13 juli

kl 11–15 Biodlingens dag på Naturum. Kungsbacka biodlarförening svarar på frågor...

Läs Mer

Så här funkar eNH!