KULTUR & NÖJE 2023-08-16 KL. 18:45

Västkustskt när Seascapes spelar i Kungsbacka

Av Julia Sandstén Vikberg

Nystartade Seascapes tar inga spelningar mer än 1 000 meter från havet och beskriver sin musik som ”västkustsk”. Nu har det nordhalländska bandet släppt sin första EP och ska spela i Kungsbacka vid två tillfällen.

Västkustskt när Seascapes spelar i Kungsbacka
Det nystartade bandet Seascapes kommer snart spela i Kungsbacka. Från vänster; Anton Silver, Christian Frick, Jonas Hjelte, Johan Engelin och Eric Öbo. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Det var ett trevande efter vänskap som var begynnelsen till Seascapes. Eric Öbo och Jonas Hjelte, som båda är från Kungsbacka, träffades för att Eric skulle intervjua Jonas och de båda fattade då genast tycke för varandra.

– Vi blev kompiskära. Det som skulle bli en kort intervju blev tre timmar. Vi tog en promenad och käkade lunch tillsammans. Jag sa ”vi kanske ska bli kompisar?” och han sa ”ja, det tycker jag”, säger Eric Öbo som sjunger och spelar gitarr i bandet.

Några dagar senare ringde Jonas till Eric och sa att han hade kommit på vad de, som båda har sysslat en hel del med musik, skulle hitta på tillsammans – de skulle jamma. Sedan gick det snabbt. Efter bara ett par månader hade duon kompletterats med Anton Silver (bas), Christian Frick (piano/sång) och senare också med Johan Engelin (trummor). Tillsammans skapade de bandet Seascapes.

– Det finns något västkustskt i vår musik. Det är saltvatten och vind. Det är något i vår trestämmiga sång och ringande gitarrer som gör att det känns lite havsigt. Seascapes känns helt rätt. Det är som landscapes men till havs, säger Eric Öbo.

Bandet vill gärna ha havet i närheten under sina spelningar också.

– Vi säger att vi inte tar några spelningar som är mer än 1000 meter från havet. Och hittills har vi inte gjort det. Men det kan hända att vi tummar på det lite, säger Eric Öbo.

Under året har bandet gjort många spelningar längs Västkusten och i maj släppte de sin första EP med fyra låtar. Och de har fått bra respons på musiken.

– Det är så himla fint och roligt att spela ihop. Jag upplevde som ung att det var mycket mer prestige. Att vi ska lyckas. Nu spelar vi för vår egen skull, för att det är roligt. Jag tror att det märks. Jag tror också att vår trestämmiga sång är något som gör att vi sticker ut lite. Vi har tre bra sångare och det blir bra när vi sjunger ihop, säger Eric Öbo.

Bandet spelar i Kungsbacka vid två tillfällen, på Våfflan & Järnet i Gottskär torsdag 17 augusti och på trädgårdsfestivalen East of East i Kungsbacka (Gårdskulla) lördag 19 augusti.

– Vi har redan spelat en gång i Gottskär. De ville att vi skulle komma tillbaka. Det är roligt att när någon vill att man ska komma tillbaka, säger Eric Öbo.

Det här blir troligtvis inte det sista vi hör från Seascapes. Bandet har planer på att både släppa ny musik och fortsätta spela.

– Planen är att spela in en till EP ganska snart, kanske i september/oktober. Vi har ganska mycket material. Vi vill också spela så mycket som möjligt. Vill man ha oss får man oss, säger Eric Öbo.



TV-klipp och nyheter

Sporten i korthet
SPORT 2024-10-17 KL. 09:16
Premium

Sporten i korthet

✔ Det galna derbyt ✔ Segersviten förlängdes ✔ Sju olika målskyttar

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt
FAMILJ 2024-10-16 KL. 21:00
Premium

Alicia studerar – och är Lindälvs ansikte utåt

Ska få fler att välja Fordons- och transportprogrammet

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Polisen följer grupp med unga  – kopplas till kriminalitet

Polisen följer grupp med unga – kopplas till kriminalitet

Polisen har de senaste åren följt en grupp ungdomar i Hålabäck som polisen ser en problembild kring. Några av dem kan kopplas till narkotikahantering eller annan kriminalitet. Två av ungdomarna bor på adressen som besköts i augusti. – Vi jobbar, i samverkan med sociala myndigheter, med att hjälpa dem i rätt riktning, säger lokalpolisområdeschefen Johanna Hennix.