Annons

Förvaltningschefen: ”Alla tar stort ansvar”

Debatten om hur coronaviruset lyckas ta sig in i vården är fyrkantig. Det anser Lillemor Berglund, förvaltningschef på Vård och omsorg.
– Vår personal gör ett helt fantastiskt jobb, säger hon.

Nyheter | 12 Maj 2020 14:40

Att människor är i behov av hemtjänst eller vård i hemmet, innebär inte nödvändigtvis att de inte kan lämna sina hem, resonerar förvaltningschefen. Arkivbild Norra Halland

FOTO: Kristian Alm

Under kommunens presskonferens den 29 april berättade kommunens säkerhets- och beredskapschef, Lotta Blomqvist, att läget är under kontroll men att det är ansträngt inom förvaltningen Vård och omsorg. Förvaltningschef Lillemor Berglund vill dock gärna tona ner den formuleringen något.

– Det är ansträngt på så vis att vi fortfarande har stabsläge och arbetar intensivt med planering och att minska smittspridning. Det handlar om att skapa en långsiktig uthållighet. Vi har ju den vanliga verksamheten också samtidigt som pandemin pågår. Men jag upplever att vi har en bra situation med ett väldigt bra samarbete mellan både verksamheter, förvaltningar, andra kommuner, och med regionen.

Tillgången till personal är god. Det var en något högre sjukfrånvaro under mars i år jämfört med 2019, men siffrorna är inte dramatiska, och huvudsakligen rullar organisationen på med ordinarie personal.

– Det är viktigt att berätta att de basala hygienrutinerna har haft stor effekt och bidragit till färre sjuka. Det finns ju vanliga förkylningar och influensa också som även de påverkar sjukfrånvaron i vanliga fall.

Nationellt talar man om att Sverige lyckats bra, utom på punkten att skydda de äldre. Hur känner ni här i Kungsbacka?
– Jag tycker att debatten om varför smittan tagit sig in i hemtjänsten och på våra äldreboenden ibland kan bli lite fyrkantig. Vi har de som får hemsjukvård, men många har även hemtjänst utan att ingå i hemsjukvården. Och alla är inte fast i sina hem. Många kan köra bil, åka och handla själva och träffar andra människor; man kanske tar sig till en vårdcentral av olika skäl på egen hand. Det blir lätt att man bara pratar om personalen, säger Lillemor Berglund.

Hon vill även poängtera att alla inom vården tar ett stort ansvar.

– Vi jobbar med alla medel vi har, och jag vill verkligen hylla personalen som är helt fantastisk. Och det gäller alla, från vårdpersonal, lokalvårdare, enhetschefer – alla tar ett stort personligt ansvar, följer rutinerna noga och är oerhört duktiga.

 

Läs även:

Inte aktuellt med ansiktsskydd i vården 

80 personer testade för covid-19

Coronaläget i Halland

Drygt 100 med bekräftad smitta i kommunen

Ulla besegrade covid-19 “Jag har aldrig varit så trött i hela mitt liv”

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Skyddstillsyn för flera trafikbrott

Blåljus En 38-årig man med missbruksproblematik, har dömts till skyddstillsyn istället för fängelse för grov ...

Mordbrännares bekant begärs häktad

Blåljus En kvinna bekant med den 35-årige man från Kungsbacka som sitter häktad för bland annat grov ...

Utbildning ska ge bättre företagsklimat

Jobb & Pengar Efter några år med uppgång rasar Kungsbacka återigen på Svenskt näringslivs rankningslista över bästa företagsklimat. ...
Annons