Annons

Inte aktuellt med ansiktsskydd i vården

Linjen att kommunens vårdpersonal endast ska bära skydd för ansiktet vid misstänkt eller konstaterad smitta ligger fast. På ett av kommunens privata boenden har man dock en annan strategi.

Nyheter | 08 Maj 2020 13:01

Än så länge är det inte aktuellt att kommunens vårdpersonal bär skyddsvisir kontinuerligt. (Arkivbild. Sjuksköterskan på bilden har ingen koppling till artikeln.)

FOTO: Daniel Blomqvist

Tillgången till skyddsutrustning är god, berättar Johan Sandström som är personalchef på Vård och omsorg i Kungsbacka. Men det är fortfarande inte aktuellt att använda munskydd eller visir i andra lägen än när det finns misstänkt eller konstaterad smitta.

– Det finns en löpande dialog med regionen och vi har möten varje vecka. Vi säkrar tillgången mer och mer för varje vecka som går.

I Norra Halland den 9 april uttryckte en anställd inom hemtjänsten frustration över att personalen inte har en större tillgång till säkra munskydd. Sedan dess har diskussioner om skyddsutrustning förts på sociala medier, och andra källor med insyn i den kommunala vårdverksamheten har berättat att det finns en obesvarad undran om varför de inte heller kan få använda visir, som inte är en engångsartikel. Detta främst i situationer när man arbetar nära patienter och brukare i olika situationer.

 

Personalchef Johan Sandström upplever att oron bland personalen har dämpats. Foto: Daniel Blomqvist

 

Samtidigt erfar ledningen på Vård och omsorg att oron bland personalen har dämpats den senaste tiden.

– Vi upplever att oron var mer omfattande för två veckor sedan. Det beror nog mycket på att kunskapen har ökat. Vi har haft utbildningar och fler förstår i dag bättre när och hur olika typer av skyddsutrustning ska användas, säger Johan Sandström.

Varför kan inte personalen få använda exempelvis visir kontinuerligt? Om det är en åtgärd som skulle minska oron ytterligare, vad är då problemet egentligen?
– Personalen har och får visir till de situationer som kräver det enligt gällande riktlinjer och rutiner. Vi har andra åtgärder för att minska oron bland medarbetarna.

När ni beslutade om att införa besöksförbud till vård- och omsorgsboenden föregick kommunen den nationella linjen. Varför kan man inte göra det i det här fallet?
– När det kommer till smittskydd ligger det helt på regionnivå. Det är inget kommunerna beslutar om själva. De rutiner som är framtagna är utarbetade för att ta hänsyn till både patientsäkerhet och arbetsmiljö. Vi har i Halland en högre säkerhet än både Västra Götaland och Stockholm, och har hela tiden haft en högre säkerhet än i många andra delar av landet. Det är viktigt att säga att det är regionerna som ansvarar för smittskyddsdirektiven, och här har Halland valt en väg med högre säkerhet än en del andra, säger Johan Sandström.

Kan du ge något exempel?
– Ja, det innebär att man beslutat om att någon form av munskydd alltid ska användas vid situationer som kräver skyddsutrustning, andra regioner har beslutat om att man inte behöver munskydd under visir vid motsvarande situationer.

 

Boende kör annan linje

 På Vickans vård- och omsorgsboende i Onsala som drivs av vårdföretaget Vardaga, har man dock valt en annan linje. Här använder personalen visir för ansiktet kontinuerligt i det dagliga arbetet.

– Det har vi infört då vi har haft smitta på vårt boende. Efter det har det funnits en oro i huset att smittan ska fortsätta spridas, både hos personal, de som bor här, och även från anhöriga. Så därför gör vi allt som står i vår makt för att förhindra att smittan kommer tillbaka, säger Inger Bergstedt som är verksamhetschef på vårdboendet.

Hon motiverar beslutet dels med nämnda skäl ovan, men hänvisar även till det faktum att det inte råder någon brist på visir, utan att tillgången tvärtom är god.

Men använder ni munskydd också?
– Nej det gör vi inte i det dagliga arbetet. Vi jobbar med att vara noga med de basala hygienrutinerna, och så använder vi visir som komplement.

Vickans vård- och omsorgsboende har omkring 35 anställda, och personalen är tillfreds med beslutet, enligt Inger Bergstedt.

– De tycker att det är bra, det är ingen som har klagat. Efter att vi har haft smitta här så vet vi vad det innebär, säger verksamhetschefen.

 

Läs hela sidan i e-tidningen i fredagens Norra Halland där överläkare från Region Halland uttalar sig om säkerhetsnivån i länet. Läs i appen eller klicka här. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Social snedrekrytering till högskolan under pandemin

Vård Pandemin har förstärkt den så kallade snedrekrytering till högskolan. Studenter från högutbildade hem pluggar oftare ...

Rockad av förvaltningschef

Vård Karl Lundgren, verksamhetschef på Teknik, tar under hösten över ansvaret för en annan förvaltning: Vård och ...

Långa köer på E6 efter olycka

Trafik Framkomligheten på E6 i norrgående riktning var tidigare ikväll starkt begränsad. En olycka skapade långa kö...
Annons