FAMILJ 2021-12-26 KL. 17:00

Berest skotte blev salladspionjär i älskade Frillesås

Av Henrik Laurén

Från skotska ostkusten via ”hela världen” och Orust till Frillesås. Graham Clark, 62, har gjort en rejäl resa innan han landade i Frillesås för några år sedan. Tillsammans med hustrun Pia som han träffat i Mölndal.

Berest skotte blev salladspionjär i älskade Frillesås
Pia och Graham Clark trivs i Frillesås, bor och arbetar på orten. Sedan ett år tillbaka driver de eget företag, odlar sallad och microgrönsaker. FOTO: HENRIK LAURÉN

– Vi var nygifta och letade hus. Det var en slump att det blev Frillesås, vi hittade rätt hus och slog oss ner. Vi älskar Frillesås, här finns hav, natur, allt.... Och nära till Kungsbacka och Varberg.
Närheten till Kungsbacka och Varberg är en fördel då man två gånger i veckan levererar färsk sallad från odlingen i Frillesås till sina kunder; restauranger, affärer och grossister. Närodlad kvalitet ruckar man inte på.
Innan Graham blev salladsodlare i Frillesås har det blivit några turer. ”Hela världen” på hans resa från Skottland betyder många och långa resor som säljare och projektledare i lantbruksmaskiner och traktorer. Han har arbetat i asiatiska länder som Japan och Korea och i afrikanska länder från norr till söder.
– Och i Sauduarabien, det var speciellt. Minns ett odlingsprojekt där man med konstbevattning kom upp i tio ton spannmål per hektar, det var en bra siffra på 80-talet, säger Graham.


Graham Clark med en låda sallad klar för leverans. I bakgrunden en modul i den vertikala odlingen. Som den skotte han är jobbar Graham i kilt.


Heminredning och traktorer
Jobbet satte sina ränder, han blev traktornörd och hemma i garaget finns ett par veterantraktorer .
– Jag pratar gärna heminredning men Graham gillar traktorer bättre, säger Pia med ett skratt.
Det var arbetet och traktorer, givetvis, som förde Graham till Sverige. Under en arbetsresa för 18 år sedan besökte han ett företag med traktortillbehör på Orust. Snart slog han sig ned i Västsverige, bott bland annat i Kungälv och Mölndal och nu i Frillesås.
Graham har också gjort en krävande resa i sjukvården. 2013 drabbades han av cancer. Behandlingen var svår och medan den pågick förlorade han både arbete och familj. Behandlingen gav också konsekvenser som han lider av än i dag. Kroniska smärtor i händer och fötter gör att han måste vila med jämna mellanrum.
– Det kallas perifer neuropati orsakad av cytostatika. Man gav för mycket morfin och han kände inte att något blev fel, förklarar Pia.
Efter cancerbehandlingen jobbade Graham bland annat med att sälja virke till Algeriet men det kändes osäkert på sikt. Att sitta hemma var inget alternativ. Grahams kunskap om lantbruk och intresset för odling började gro, det var i synnerhet grönsaksodling med nya metoder som lockade. Graham och Pia gjorde en studieresa till USA men det var en Urban Future-konferens i Oslo 2018 som gav den riktiga kicken.
– Vi träffade experter på vertikal odling och tänkte att detta kan vi göra. Då en företagslokal vid Almedalsvägen i Frillesås blev ledig slog vi till. Perfekt lokal och vi bodde ju redan i Frillesås. Det var rena wow-känslan, berättar Pia.


Pia och Graham Clark trivs i Frillesås, bor och arbetar på orten. Sedan ett år tillbaka driver de eget företag, odlar sallad och microgrönsaker. FOTO: HENRIK LAURÉN


Odling utan jord
Då man hittat ett företag som tillverkar rörsystem för vertikal bevattning började anläggningen ta form. Att odla vertikalt är annorlunda. Och effektivt, på 180 kvadratmeter golvyta har man 1500 kvadratmeter salladsodling tre meter upp mot taket.
– Vi har hydroponisk odling helt utan jord. Sallad odlas med vatten, näring och ljus från lampor. Allt är kliniskt rent. Vår nisch är levande föda med hög kvalitet direkt till kunderna. Våra produkter är inte dyrare än importerade men vågar påstå att smak och kvalitet är något helt annat. Vi odlar 365 dagar om året och är nära kunderna, säger Graham.
Vertikal, hydroponisk odling är ovanlig men inte helt unik. Det finns några odlare i södra Sverige men Graham och Pia är pionjärer i våra trakter. Utöver sallad odlar man också microgrönsaker på cirka 45 kvadratmeter - vågrätt bör tilläggas.
Grahams och Pias företag Greeny Grow AB har verkat i cirka ett år. Starten har gått bra och man söker nu en person att anställa. Salladsodlingen är rätt långt automatiserad men det är en hel del arbete med sådd, skörd, inpackning och leverans.


Graham Clark
Född: 1959 i Aberdeen, uppvuxen på en gård i St.Cyrus på skotska ostkusten.
"Ett litet samhälle, ungefär som Frillesås. Dicksons, som byggde Tjolöholm, kom från grannbyn".

Familj: gift med Pia.
Yrke: tidigare säljare av lantbruksmaskiner, i dag specialodlare.
Intressen: det egna företaget, trädgård och veterantraktorer.


SENASTE TV-NYHETERNA

Nya polisbilar får grönt ljus – med vissa undantag
NYHETER 2022-01-27 KL. 08:30

Nya polisbilar får grönt ljus – med vissa undantag

Säröfamilj förlorade tomtstrid
NYHETER 2022-01-27 KL. 07:36

Säröfamilj förlorade tomtstrid

Tvingas betala 270 000 kronor

Doris älskar sina dockor och nallar
FAMILJ 2022-01-26 KL. 20:00

Doris älskar sina dockor och nallar

Skapandet viktigt för Onsalaprofilen

Garagestriden går trots allt vidare
NYHETER 2022-01-26 KL. 18:00

Garagestriden går trots allt vidare

Patient fick vänta sex timmar
VÅRD 2022-01-26 KL. 15:29

Patient fick vänta sex timmar

"Orsaken är brist på ambulanser i Kungsbacka"

Bättre siffror för Kungsmässan
NYHETER 2022-01-26 KL. 08:00

Bättre siffror för Kungsmässan

Styrkebesked av Frillesås mot tabelljumbon
BANDY 2022-01-25 KL. 22:47

Styrkebesked av Frillesås mot tabelljumbon

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-