Annons

Bror Tolver Larsson firar 107 år på jorden

Under Bror Tolver Larssons livstid har världen genomgått två världskrig. Sverige har bytt statsminister 30 gånger och dubblerat sin folkmängd. Imorgon firar Bror sin 107:e födelsedag.

– Det har hänt en del, det har det, säger han.

Familj | 24 Juli 2021 16:55

Bror trivs utmärkt på äldreboendet Ekhaga i Onsala.

FOTO: Ingrid Ramberg

Norra Halland hälsar på Bror Tolver Larsson på Ekhaga äldreboende veckan innan födelsedagen. Det är varmt och han sitter i skuggan på sin lilla uteplats och delar med sig av små brottstycken av sitt liv. Bror föddes i Draget utanför Gottskär den 25 juli 1914.

– Du kan tänka dig att min mamma fick tolv ungar. Jag är den sista. Nu är jag ensam kvar, säger Bror som fick en tolva i namnet som evigt minne av sin placering i barnaskaran.

Yngste storebrodern hette Helge. Han var en riktig retsticka under uppväxten, berättar Bror:

– Han sa till mamma att ”Bror, honom kan vi kasta i sjön, han ligger bara där och skriker”. Då var jag ett spädbarn och han var ett par år.

Tack och lov klarade sig Bror från att bli kastad i sjön. Däremot har han tillbringat en hel del tid på och vid ”sjön”, eller havet då.

– När andra världskriget började 1939 låg i det militära i två och ett halvt år. Mesta tiden var jag ute på Björkö i Göteborgs skärgård.

Under sitt yrkesliv har han hunnit med att vara byggnadsjobbare, skogshuggare och jobba i sillsalteri. Han har även varit kock på sin fars båt Tärna.

Trivs på familjegården

Bror har varit gift två gånger. Inom äktenskapet med Ingrid fick han två barn, Bosse som föddes 1951 och Marianne 1956. Numera bor sonen på sin mors familjegård i Vallda, där även Bror bott. Låddholmen, som gården kallas, är en plats som ligger Bror varmt om hjärtat.

– Jag är där tre dagar i veckan. De kommer och hämtar mig, för jag har slutat att köra bil, säger han.

Sedan flera år tillbaka bor Bror på äldreboendet Ekhaga i Onsala, där han enligt egen utsago trivs alldeles utmärkt.

Om det är på Låddholmsvägen eller på Ekhaga han kommer att fira födelsedagen vet han inte riktigt än. Någon hejdundrande tillställning vill han hursomhelst inte veta av.

– Jag och mina barn har kommit överens om att avskriva alla födelsedagskalas. Vi har slopat det.

Kanske blir man faktiskt färdig med att fira födelsedagar när man upplevt så många. Men någon liten tårtbit till kaffet blir det kanske trots allt, när Bror Tolver Larsson adderar ytterligare ett år till sin gedigna samling. Såvida ingen 108-åring eller äldre flyttat till Kungsbacka på senaste tiden är Bror äldst i kommunen. Åtminstone var han det 2018, när han fyllde 104.

Grattis Bror Tolver Larsson – äldst i Kungsbacka.
Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Strömmen tillbaka i Onsala

Bostad Nu är de båda elavbrotten som mörklagt Onsala med omnejd under torsdagskvällen åtgärdade. Det meddelar elnä...

Kastade ägg på vägg

Onsala Natten till måndag klockan 00:05 inkom ett samtal till polisen om att någon eller några ska ha kastat ä...

Rådiga grannar förhindrade storbrand

Blåljus Det kunde ha slutat riktigt illa när ett ödehus på Björsmossevägen i Onsala för en stund ...
Annons