25 Juli 2020 14:00 | Richard Forsberg

Det har skrivits en del om Alléskolan på sistone. Skolan som blev boende för flyktingar. Som ordförande för Kulturföreningen Alléteatern, vilka huserar i den gamla gymnastiksalen, har jag självklart engagerat mig i husets bevarande ett ganska bra tag. Nu när Hans Majestät, husets mest högljudda motståndare, gjort en pinsam sorti och fler röster börjar höjas om den unika tegelbyggnadens bevarande känner jag glädje över att vi teateraktörer inte är ensamma om att slå huvudet mot tegelväggen. Vi har funnits i huset på ett eller annat sätt, med ett eller annat avbrott sen 2008 då Teater Sällskapet Ebbe började repetera det årets föreställning Gyllene snittet. Vi har brunnit (både i själ och hus), vi har spelat utsålda föreställningar och inte så utsålda föreställningar. Vi har spacklat, målat och byggt. Vi har sett barn växa upp med en parkering som lekplats och omklädningsrum som badrum. Nu när kommunen äntligen tagit sig i kragen och våra kära grannar äntligen kunnat erbjudas mer humana boenden vädrar vi morgonluft. Luft som blivit visionen om Tegelhuset:

 

”TEGELHUSET™ – ett fritt kultur- och aktivitetshus

Tegelhuset™ drivs som en egen organisation med långsiktigt stöd av Kungsbacka kommun. Medlemmar är i huvudsak föreningar men även viss kommunal verksamhet. En verksamhetsledare är tillsatt av medlemsrådet och verkar för att alla medlemmars verksamheter ska kunna verka och blomstra inom Tegelhusets™ väggar.

Innanför dessa väggar huserar ett antal teateraktörer som främst håller till i den gamla gymnastiksalen, tidigare kallad Alléteatern men, efter kommunens upprustning nu stoltserar som ”Beda Hallbergs Teater”. Scenen används frekvent av medlemmarna men fungerar också som scen för gästspel där inte minst Kungsbacka Teater är en stor bokare för sina smalare mindre akter som inte passar på den stora scenen.

Utöver teaterlokalen finns här samlings- och aktivitetslokaler där ett antal olika pensionärsföreningar samverkar med kommunens fritidsförvaltning. Elektronens verksamhet flyttades hit när den tidigare lokalen revs. Här sker möten över såväl generations- som lands- och kulturgränser. Vi hittar också ateljéer och verkstäder där kommunens konstnärer kan verka pro bono mot att de håller i kostnadsfria kurser och workshops för barn och unga.

Eftersom Hembygdsmuseet huserade i omöjliga lokaler tidigare har även de flyttat in i Tegelhuset™. Gymnasieskolans estetiska program, Kulturskolan och de dagliga verksamheterna med estetisk inriktning hyr in sig vid behov. Till och med en öppen förskola har fått plats. Det huserar också en restaurang/bar/café i huset.

Tegelhuset™ lever från morgon till sen kväll. Det är kanske som en blandning av Gummifabriken i Värnamo, Växthuset i Västerås och Stenkrossen i Lund. Som en röd liten eld mitt i det nybyggda betong- och glaskvarteret vittnar verksamheten om hur Kungsbacka kommun vågade satsa på nåt gammalt och nött, hur Kungsbacka kommun lyfte kulturen. Hur Kungsbacka kommun visade att ”olika är kul.”

Detta är teateraktörernas vision. Vi vill dela huset med fler mot ett tydligt mål. Personligen skulle jag mer än gärna göra verklighet av orden. Så ser ni detta som en arbetsansökan må det vara hänt.

Bevara Allésko… Tegelhuset™!