ÅSIKTER 2022-08-19 KL. 14:00

Krönika: Om ni tänkte, hur tänkte ni?

Av Stefan Pettersson

Krönika: Om ni tänkte, hur tänkte ni?

I början av veckan kokade det på vår Facebook-sida. Orsaken: ändrad skolskjuts. Många föräldrar kunde nämligen konstatera att transporterna till skolan försämrats kraftigt. Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Ett exempel som Norra Halland valde att lyfta fram var skolbuss 7 som trafikerar Dotetorpsvägen. Den bussen har trafikerat sträckan i många år, men efter en översyn av skolbussarna så har kommunen bestämt att bussen ska dras in. I stället tvingas barnen gå ner till Varbergsvägen, i vissa fall en sträcka på flera kilometer, för att ta linjebussen till skolan.

Och hur ser då trafiken ut på Dotetorpsvägen? Jo det är en hel del trafik, på en smal väg med mötesplatser. Det saknas också gatljus längs sträckan, eftersom det är ute på landet. Dessutom ligger inte helt okända Dotetorps ägg i området, vilket också innebär en del tung trafik. Enligt mig är det fullständigt livsfarligt att släppa ut skolbarn på den vägen, framför allt en mörk vinterdag.

Och hur har då kommunen resonerat? Ansvarig chef svarar: ”Vi hade ingen uppgift om att den vägen är trafikfarlig. Det behöver vi titta på och i så fall se om det är så att vi behöver ändra om.” Ett minst sagt häpnadsväckande svar. Hur svårt kan det vara att titta på Google Maps och att komplettera det med en åktur längs Dotetorpsvägen? Har beslutet bara tagits utan minsta konsekvensanalys? Pinsamt!

När artikeln publicerades visade det sig i kommentarsfältet att fler skolskjutsar försämrats. Och kommunen har nu lovat att se över skolskjutsarna igen. Ett tips är att nästa gång göra en analys av vad förändringarna innebär. I stället för att fatta ett korkat beslut som väcker vilda protester och att därefter utreda ärendet på nytt. Dessutom framgår det av statliga Skolskjutsförordningen att det är ett krav på trafiksäkerhet, så redan där faller beslutet om att dra in den aktuella skolskjutsen längs Dotetorpsvägen.

Avslutningsvis något helt annat: ni har väl inte missat att ungdomar i åldern 18-25 år får vår e-tidning fritt i en månad? Det är en satsning för att fler unga ska få möjligheten att läsa på inför valet. Så om era ungdomar inte hittat till Norra Halland än, tipsa då om den här möjligheten. Det går att anmäla sig via en QR-kod på vår sajt och i tidningen. Och det går också bra att mejla på prenumeration@norrahalland.se. Så ta chansen att hänga med i nyhetsflödet hos Kungsbackas lokaltidning.

Ha en trevlig helg.

Stefan Pettersson, vd och chefredaktörSENASTE TV-NYHETERNA

”Konst hör hemma i det öppna rummet”
FAMILJ 2022-09-28 KL. 11:00

”Konst hör hemma i det öppna rummet”

Föreningen som vill nå ut med konst och stötta konstnärer

Kungsbacka tappar i ny företagsranking
NYHETER 2022-09-28 KL. 09:17

Kungsbacka tappar i ny företagsranking

Släng-Inge och Inga Svinn på besök
NYHETER 2022-09-28 KL. 08:00

Släng-Inge och Inga Svinn på besök

Detta ska du tänka på med eldstäder
NYHETER 2022-09-28 KL. 07:00

Detta ska du tänka på med eldstäder

Räddningstjänsten utökar satsning på kontroller

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen
HANDBOLL 2022-09-27 KL. 21:57

Talangens lugnande besked efter den otäcka smällen

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum
NYHETER 2022-09-27 KL. 20:30

Minnen väcks till liv inför gymnasiets jubileum

Klart med fyra nya år för Alliansen
POLITIK 2022-09-27 KL. 15:49

Klart med fyra nya år för Alliansen

SD besvikna
NYHETER 2022-09-27 KL. 11:15

SD besvikna

Alliansen fortsätter styra i Kungsbacka

Fler nyheter