Annons

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var elever från grundskolan som ställde brännande frågor till kommunen.

Nyheter | 28 Maj 2020 13:17

Eleverna Elin och Vanessa var några av de elever som fick möjlighet att agera reportrar under torsdagens presskonferens i stadshuset.

FOTO: Daniel Blomqvist

Kommunens skolchef, säkerhetschef samt skolläkare var på plats bredvid andra kollegor för att ta emot och svara på frågor under torsdagens presskonferens i stadshuset. De som ställde frågorna var elever från grundskolan. Några var på plats, andra ställde frågor via länk.

En fråga som kom upp var varför inte Sverige gjort som Norge och Danmark och stängt alla skolor.

– Skolan är en väldigt viktig funktion i samhället, och dels är det viktigt att ha den öppen då många föräldrar till exempel jobbar inom vården eller har andra viktiga jobb – det är viktigt att de kan fortsätta att gå till jobbet. Sedan är det väldigt viktigt att kunskapsinhämtningen kan fortsätta. I Sverige har man rätt till utbildning, och det är ett av våra viktigaste mål att upprätthålla, säger Maria Andersson som är kommunens skolchef.

Varför är det viktigt med avstånd i matsalarna men inte lika viktigt i klassrummen? undrade Hålabäckskolan.
–  I klassrummen träffar man samma kompisar hela tiden, och man kan se det lite som att man träffar sin familj. I matsalarna är det mycket mer blandat med fler elever från olika klasser, så där kan man säga att det är som att ta ett steg ut i samhället, svarar Maria Andersson.

Skolchef Maria Andersson hade fullt upp med att svara på frågor under presskonferensen. Foto: Daniel Blomqvist

När tar corona slut? ville elever från Bräckaskolan veta.
– Det är en fråga som ingen riktigt kan svara på. Det här är ett virus som vi inte känner till sedan tidigare, och förmodligen kommer det att finnas kvar ett tag och även komma tillbaka. Kanske kommer det ett vaccin så småningom, men till dess gäller det att se till att vara så skyddad som möjligt, även mot andra sjukdomar, så att vården inte får för mycket att göra, svarar skolläkare Charlotta Busch.

Hur blir det i sommar? Kommer man att få vara på stränderna? undrade eleverna Elin och Vanessa som båda befanns sig på plats i stadshuset.
– Där väntar vi på nya instruktioner från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Nästa vecka ska de komma med ett nytt sommarpaket där det ska finnas besked om hur vi ska förhålla oss till varandra på stränder och andra ställen i sommar. Man kan träffa andra människor utomhus, men även där gäller det att vara försiktig och hålla avstånd, säger säkerhets- och beredskapschef Lotta Blomqvist.

Läs mer om corona:

Fortsatt nej för hemtjänst till sommargäster

Åldersgräns på 70 för hemisolering ligger fast

“Finns möjlighet att utöka testningen” 

Coronaläget i Halland

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Vält fiskbil blockerar E6

Trafik En lastbil som har vält strax norr om Sandsjöbacka blockerar just nu E6 i södergående riktning....

Brexit kan påverka ålens framtid

Nyheter I veckan har tiotusentals ålyngel åter planterats ut i lokala vattendrag, och mer är på gång. Men framtiden fö...

Signeshus granskas av IVO

Nyheter Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fördjupar nu granskningen av utvalda boenden i länet. Ett av ...
Annons