Annons

Åldersgräns på 70 för hemisolering ligger fast

Det blir inga ändringar i rekommendationerna att personer på 70 år och äldre ska undvika nära sociala kontakter.
– Nu har vi tittat på så många fall att vi säkert kan säga att den gränsen ligger fast, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Nyheter | 26 Maj 2020 15:47

Folkhälsomyndigheten uppmanar äldre att gärna ses utomhus på behörigt avstånd, till exempel för att spela boule.

FOTO:

I en veckas tid har det talats om en översyn och eventuell revidering av rekommendationerna till personer äldre än 70 att undvika nära sociala kontakter. Restriktionerna innebär bland annat att man ska undvika att gå i affärer eller träffa och krama barn och barnbarn.

Men de förhoppningar som många nog haft på att kunna få leva ett lite mer normalt liv, grusades under en presskonferens på regeringskansliet med socialminister Lena Hallengren och Johan Carlson.

Tvärt emot vad många hade hoppats, presenterades inga förändringar alls för åldersgruppen.

– Vi vet att ålder är en faktor för att bli allvarligt sjuk, det upptäcktes tidigt. Nu har vi gjort en riskbedömning där vi bland annat tittat på antal insjuknade och intagna på IVA, i förhållande till ålder för att se var brytpunkten ligger. Om det visat sig att den låg fem år högre upp, då hade vi kunnat trycka upp åldersgränsen, säger Johan Carlson.

Utomhus

Den slutsatsen kom man alltså inte fram till, vilket innebär att de tidigare, allmänna rekommendationerna ligger fast. Däremot tryckte både Lena Hallengren och Johan Carlson på vad som går att göra inom nuvarande restriktioner. Inte minst som man i dag vet att risken för smittspridning är betydligt lägre utomhus än inomhus.

– Man mår inte bra av långvarig isolering, därför vill vi ändå hitta olika sätt att öppna upp, säger Johan Carlson och lyfte bland annat möjligheten att ta en fika på varsin ände av en parkbänk, ha picknick, promenera spela boule eller krocket tillsammans med andra personer.

– Det är viktigt att hitta fungerande situationer. Det går att umgås och träffas utomhus, att se barn och barnbarn, på ett par meters avstånd.

 

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Gravida skolanställda måste skyddas bättre

Skola Kommunen riskerar vite på 100 000 kronor, gällande arbetsmiljön kopplad till covid-19 på Fjärås Bräckaskolan. "Vi bedö...

Halland har mest vaccinturism

Vård Under vecka 27 fick ungefär 24 500 personer från andra län vaccin mot covid-19 i Halland. Samma vecka valde 10 850 hallä...

Snart får 16-17-åringar vaccin

Nyheter Snart får de som är födda 2004 -2005 och 2003, men som ännu inte fyllt 18 vaccinera sig. Starten för ...
Annons