Annons

Fortsatt nej för hemtjänst till sommargäster

Kungsbacka kommun står tills vidare fast vid sitt beslut att inte ge hemtjänst till personer som inte är bofasta i kommunen.
– Men det är något som kan ändras från dag till dag, säger Bengt Alderin (C), vice ordförande i nämnden för Vård och omsorg.

Vård | 26 Maj 2020 20:14

Bengt Alderin (C), vice ordförande i nämnden för Vård och omsorg.

FOTO: Ann Kristin Ekman

För några veckor sedan fattade förvaltningsrätten beslut om att Falkenbergs kommun agerade fel, när man inte gav hemtjänst till brukare som befann sig tillfälligt i kommunen. Enligt gällande lagstiftning har man rätt att ta med sig sin hemtjänst till annan ort. Hemkommunen gör då en begäran om tjänsten och betalar även för den. Men med coronaopandemin i full gång är det inte den ekonomiska ersättningen som är själva knytpunkten, utan tillgången på personal.

Det är också personalen som är anledning till att nämnden för Vård och omsorg bestämde sig för att stå fast vid sitt tidigare beslut om att neka hemtjänst till sommargäster, efter att ha diskuterat frågan vid sitt senaste sammanträde i förra veckan.

Västra Götaland

– Vi har inte ändrat vår syn i frågan. Vi vet inte heller vad som kommer att hända i Västra Götaland, om vi får se mycket smittspridning där. Vi kan inte åderlåta vår egen verksamhet, så som läget är just nu, säger Bengt Alderin.

Det innebär ett lagbrott, men man hoppas samtidigt på nya direktiv, efter att Sveriges kommuner och regioner, SKR, i samband med domen i Förvaltningsrätten skickade in en begäran med en översyn av regelverket.

– I mån av personaltillgång följer vi lagen, men vi kan inte låta det gå ut över våra egna brukare eller vårdtagare, säger Bengt Alderin.

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"Kommunikationen brister i alla led"

Vård Lisa Barkman, 26, före detta kungsbackabo och blivande civilekonom som varit med om att skriva en kandidatuppsats om Kungsbackas hemtjä...

Lekfull lyckodag för barn i Badhusparken

Nyheter Lek, stoj och skratt. Basket, hoppborg och balansgång. Under lördagen förvandlades Badhusparken till en drömplats fö...

Signeshus granskas av IVO

Nyheter Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fördjupar nu granskningen av utvalda boenden i länet. Ett av ...
Annons