Annons

Stöttar vårdpersonalen – fastän han själv är i kris

Den annars så välbesökta matsalen på Restaurang Södra ligger öde. Agerar regeringen inte blixtsnabbt med akut stöd till hotell- och restaurangbranschen är konkursen snart ett faktum. Men så länge det finns möjlighet, vill Restaurang Södras ägare bidra till att stötta hjältarna som sliter dygnet runt i vården.

Jobb & Pengar | 29 Mars 2020 20:15

Restaurang Södras ägare Suleyman Muratson tycker det känns bra att kunna hjälpa. Samtidigt är han själv i akut behov av stöd.

FOTO: Privat

Tillsammans med Kungsbackas lokala näringsliv börjar Restaurang Södra i veckan bjuda personal på Kungsbacka sjukhus på gratislunch. Företag som vill vara med i satsningen sponsrar en måltid för vårdpersonalen på den sjukhusavdelning som väljs ut för dagen. I gengäld får företaget reklam på Restaurang Södras och sjukhusets hemsidor.

”Vill visa sin uppskattning”

Från restaurangens sida bidrar man till satsningen genom att ställa upp med en del av den arbetskraft som behövs för att laga och köra ut maten.

– Företagen som är med och sponsrar vill på det här sättet visa sin uppskattning för vårdpersonalen som just nu sliter dygnet runt i vården, säger Restaurang Södras ägare Suleyman Muratson.

”Läget är katastrofalt!”

Som lokal småföretagare tycker han det känns bra att kunna hjälpa. Men, tillsammans med de flesta andra i hotell- och restaurangbranschen är han själv i behov av akut stöd.

– Läget är katastrofalt! I lördags hade vi fyra gäster. Idag har inte en enda gäst varit här och ätit. Sex take-away är det enda vi serverat. Det finns ingen restaurang som klarar två veckor till på det här sättet. Om inte regeringen fattar beslut om att stötta hotell- och restaurangbranschen redan under de närmaste dagarna riskerar i princip hela branschen att gå under, säger Suleyman Muratson.

”Vi behöver ordentliga bidrag”

Han är djupt kritisk till den svenska regeringens sätt att hantera coronakrisen gentemot små och mellanstora företag.

– Utomlands har regeringarna gått in och stöttat från dag ett. Här erbjuds vi sänkta arbetsgivaravgifter. I vår bransch arbetar många företagare själva väldigt mycket, med hjälp av timanställda, så vad ska vi med det till? Det som behövs är ordentliga bidrag eller räntefria lån till våra fasta kostnader, som ofta är väldigt höga, så att våra företag kan överleva och så att vi trots allt kan ha en grundbemanning så att åtminstone några av våra anställda slipper bli arbetslösa, säger Muratson.

Oro för samhällsutvecklingen

Om inget mycket omgående görs för att stötta småföretagen i allmänhet och servicenäringen i synnerhet befarar Suleyman Muratson att hela det svenska samhället snabbt kan förändras – till det sämre.

– Jag förstår inte hur regeringen tänker. Om man låter småföretagarna gå i personlig konkurs och deras anställda bli arbetslösa drabbas man ju av enorma kostnader. Det blir ju inte bara en massa arbetslösa som blir i behov av ekonomiskt bistånd. Den psykiska ohälsan ökar ju, med svåra följder – både för de drabbade och för sjukvården. Och värst allt: kriminaliteten kommer att öka stort då folk som fått hela sin ekonomi raserad blir desperata, säger han.

Uppmanar folk att äta ute

För att den lokala restaurangbranschen ska överleva uppmanar Suleyman Muratson nu Kungsbackaborna att våga sig ut.

– Det är inte farligt att gå ut och äta på restaurang. Vi är väldigt noga med hygienen. Genom att sitta en bit ifrån varandra kan man följa rekommendationerna om social distansering, utan att behöva avstå från att gå ut och äta gott, säger han.

Många vill stötta i krisens Kungsbacka

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Så många vill ta del av stödpaketet

Sport Över 4 000 föreningar och närmare 50 specialidrottsförbund har ansökts om regeringens stödmiljoner. – Nu väntar ett gediget ...

Edit och Lars får äntligen ses igen

Vård Det gick från en dag till en annan. Efter att ha varit gifta i nästan 50 år fick Edit ...

Bränn mysbyxorna på bål

Krönikor Får vi någon värme i år, tror ni? Det är den typen av samtalsämnen vi frusna ...
Annons