Annons

SD-förslag: Inför klädregler för kommunanställda

innebär att man vill få bort både rätten att bära en sjal och en lång svart kappa.
Nyheter | 08 Augusti 2018 07:58

Sjal ska förbjudas hos kommunanställda, anser Sverigedemokraterna. Men bara om den bärs av religiösa skäl. Andra sjalar går bra. Foto: Pixabay

 

Burkaförbud har just röstats igenom i Danmark. Nu vill Sverigedemokraterna i Kungsbacka gå ännu längre och förbjuda alla klädesplagg som kan kopplas till islam. Det innebär att man vill få bort både rätten att bära en sjal och en lång svart kappa.

 

Förbud att täcka ansiktet är en het fråga i många länder. Den är inte bara kopplad till konservativa muslimer som vill dölja kvinnors ansikte, utan även till våldsbenägna demonstranter och fotbollshuliganer som försöker undvika att bli identifierade.

Från förra veckan gäller förbud mot att täcka ansiktet på offentlig plats i Danmark. Däremot kan man slippa böter om plagget “tjänar ett särskilt syfte”, till exempel om man drar upp sin halsduk för att det är kallt, eller om man ska till en maskerad.

 

Det finns en dom i EU-domstolen som slår fast att arbetsgivaren har rätt till klädkoder som förbjuder religiösa symboler.

 

Sedan tidigare har även Österrike, Frankrike och Bulgarien infört förbud mot heltäckande slöja på offentliga platser.

Protesterna har varit många från de som menar att det är att inskränka religionsfriheten.

Men Sverigedemokraterna i Kungsbacka vill gå längre. I en motion till fullmäktige vill man att alla plagg som kan förknippas med islam ska förbjudas hos kommunens anställda.

Det gäller alltså även en vanlig sjal över håret och de långa mörka kappor en del kvinnor använder.

– De är religiösa symboler och innebär ett förtryck av kvinnor. De motverkar jämställdheten vi uppnått i Sverige. Barn i småskoleålder ska inte heller tvingas bära slöja, säger Carita Boulwén, fullmäktigeledamot för SD.

Kan man förbjuda en sjal om håret? Eller en mörk kappa? De bärs ju av många kvinnor som gillar det?

– Jag tror nog man kan se skillnad på en sjal eller kappa som bärs av religiösa skäl.

Chefer i kommunen måste kolla varför anställda bär en viss huvudbonad eller kappa?

– Det finns en dom i EU-domstolen som slår fast att arbetsgivaren har rätt till klädkoder som förbjuder religiösa symboler.

Men rent praktiskt, kan man avgöra vilka sjalar som ska bort?

– Ja, jag tror inte det är några problem.

Att förbjuda andra religiösa symboler som till exempel kristna kors om halsen är däremot inget som Sverigedemokraterna förespråkar. Enligt Carita Boulwén är de inte uttryck för förtryck eftersom både män och kvinnor kan bära dem, dessutom har kristendomen en stark förankring i Sverige.

 

Så läser du den digitala versionen av papperstidningen – se filmen om hur eNH fungerar här

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • Intressant. Sitter förtrycket i sjalen och försvinner när man tar bort den. Det stämmer att vi i Sverige kommit långt med vårt jämställdhets arbete. Det betyder också att kvinnor har rätt att klä sig som man vill. Hedersförtrycket ska vi motverka och förhindra men inte genom att straffa kvinnor.

Läs Även

Elnätspriset: Kungsbacka dyrast i Halland

Jobb & Pengar Trots en sänkning har Kungsbacka den högsta elnätsavgiften för lägenheter i Halland. 106,3 öre per kilowattimme. ...

Frontade misskött bolag – döms för brott

Jobb & Pengar Den 46-årige kungsbackabon stod registrerad som styrelseledamot i bolaget. Men i själva verket sköttes och ägdes fö...

Debatt: Naturens mångfald hotas

Debatt Sånglärkans drill var länge ett av de tydligaste vårtecknen. Men det vi förknippar med årstidernas ...
Annons