Vädret idag
Mestadels molnigt
18°C
Prognos juli 19, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
22°C
 

SD-förslag: Inför klädregler för kommunanställda

Sjal ska förbjudas hos kommunanställda, anser Sverigedemokraterna. Men bara om den bärs av religiösa skäl. Andra sjalar går bra. Foto: Pixabay

 

Burkaförbud har just röstats igenom i Danmark. Nu vill Sverigedemokraterna i Kungsbacka gå ännu längre och förbjuda alla klädesplagg som kan kopplas till islam. Det innebär att man vill få bort både rätten att bära en sjal och en lång svart kappa.

 

Förbud att täcka ansiktet är en het fråga i många länder. Den är inte bara kopplad till konservativa muslimer som vill dölja kvinnors ansikte, utan även till våldsbenägna demonstranter och fotbollshuliganer som försöker undvika att bli identifierade.

Från förra veckan gäller förbud mot att täcka ansiktet på offentlig plats i Danmark. Däremot kan man slippa böter om plagget "tjänar ett särskilt syfte", till exempel om man drar upp sin halsduk för att det är kallt, eller om man ska till en maskerad.

 

Det finns en dom i EU-domstolen som slår fast att arbetsgivaren har rätt till klädkoder som förbjuder religiösa symboler.

 

Sedan tidigare har även Österrike, Frankrike och Bulgarien infört förbud mot heltäckande slöja på offentliga platser.

Protesterna har varit många från de som menar att det är att inskränka religionsfriheten.

Men Sverigedemokraterna i Kungsbacka vill gå längre. I en motion till fullmäktige vill man att alla plagg som kan förknippas med islam ska förbjudas hos kommunens anställda.

Det gäller alltså även en vanlig sjal över håret och de långa mörka kappor en del kvinnor använder.

– De är religiösa symboler och innebär ett förtryck av kvinnor. De motverkar jämställdheten vi uppnått i Sverige. Barn i småskoleålder ska inte heller tvingas bära slöja, säger Carita Boulwén, fullmäktigeledamot för SD.

Kan man förbjuda en sjal om håret? Eller en mörk kappa? De bärs ju av många kvinnor som gillar det?

– Jag tror nog man kan se skillnad på en sjal eller kappa som bärs av religiösa skäl.

Chefer i kommunen måste kolla varför anställda bär en viss huvudbonad eller kappa?

– Det finns en dom i EU-domstolen som slår fast att arbetsgivaren har rätt till klädkoder som förbjuder religiösa symboler.

Men rent praktiskt, kan man avgöra vilka sjalar som ska bort?

– Ja, jag tror inte det är några problem.

Att förbjuda andra religiösa symboler som till exempel kristna kors om halsen är däremot inget som Sverigedemokraterna förespråkar. Enligt Carita Boulwén är de inte uttryck för förtryck eftersom både män och kvinnor kan bära dem, dessutom har kristendomen en stark förankring i Sverige.

 

Så läser du den digitala versionen av papperstidningen – se filmen om hur eNH fungerar här

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. augusti 9th, 2018 22:27

    Intressant. Sitter förtrycket i sjalen och försvinner när man tar bort den. Det stämmer att vi i Sverige kommit långt med vårt jämställdhets arbete. Det betyder också att kvinnor har rätt att klä sig som man vill. Hedersförtrycket ska vi motverka och förhindra men inte genom att straffa kvinnor.

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!