Annons

Oro för ökad smittspridning bland äldre

Antalet smittade ökar i Halland och sprider sig uppåt i åldrarna. Region Halland uttrycker en oro för att covid-19 ska drabba personer i riskgrupp mer frekvent. Det gäller att vara försiktig, även under höstlovet.

Vård | 20 Oktober 2020 08:09

Smittan går nu upp i åldrarna.

FOTO: Pixabay

Håll avstånd och ta personligt ansvar

Stanna hemma om du är sjuk, även om du bara känner dig lite förkyld.

Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.

Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.

Källa: Region Halland

Det är i en video från Region Halland som smittskyddsläkare Maria Rydberg Mo, påminner och ber alla att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer för att förhindra smittspridning.

 – Vi ser nu att antalet smittade av covid-19 ökar även i Halland. Under sommaren var det framförallt yngre personer som var drabbade. Men vi ser nu att det sprider sig uppåt i åldrarna. Vi är oroliga för att det kommer att nå de åldersgrupper som är som allra skörast, säger Maria Rydberg Mo.

Tänk på andra

Besöksförbudet på äldreboenden är hävt och för de som är höstlovslediga och vill träffa nära och kära, gäller det att vara försiktig.

– Även om du själv inte riskerar att bli så svårt sjuk så kan det drabba någon i din närhet. Det kan vara en god vän. Det kan vara din bästa kompis mamma som hamnar på intensivvården eller i värsta fall dör. Vi måste fortsätta att följa rekommendationerna och hålla avstånd, och inte bjuda hem folk på fest, eller resa obehindrat, säger Maria Rydberg Mo.

Måste vara fullt frisk vid resa

Om du ända tänker resa bort på höstlovet gäller det att vara fullt frisk vid avresan. Man måste också ha en plan för hur man kan ta sig hem om man blir sjuk under resan. Detta för att inte riskera att man sprider smittan när man reser med tåg, buss eller flyg, belastar sjukvården på annan plats, eller på annat vis sprider covid-19.

Vi avgör hur hösten blir 

– När vi umgås med vänner och familj är det fortfarande viktigt att hålla avstånd. Och gärna vara utomhus. Vi måste komma ihåg att det är hur vi alla beter oss nu, både du och jag och alla, som avgör hur den här hösten blir. Om alla visar hänsyn och håller avstånden, tvättar händerna och stannar hemma vid minsta symptom, så är oddsen bättre för att det blir en mycket bra höst, säger Maria Rydberg Mo, smittskyddsläkare i Halland.

 

Smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo inför höstlovet

Hittills har 2959 personer i Halland smittats av coronaviruset och 89 personer med covid-19 har avlidit. Det är du och jag som påverkar hur smittspridningen av viruset blir. Nu närmar sig höstlovet – skolorna tar paus och många vill hitta på saker, umgås och kanske ut och resa. Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare, uppmanar dig att fortsätta följa de rekommendationer som gäller.

Publicerat av Region Halland Måndag 19 oktober 2020

Film från Region Halland

Mer läsning:

Coronaläget i Halland

Trängselfritt på Kungsbackas krogar

Coronabidrag ger stort överskott

Svalt intresse för antikroppstest

 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Kreativa lösningar för att överleva krisen

Jobb & Pengar Corona slår hårt mot handeln och det är viktigt att stötta lokala näringsidkare. Många har ...

Bullerplågade husägare protesterar

Bostad Villaägarna i Varla hoppades att det nya företagsområdet skulle innebär minskat buller. Men planförslaget innebä...

Kapareskolan stänger efter covid-utbrott

Skola Från och med på måndag införs fjärr- och distansundervisning på Kapareskolan, efter ett utbrott av covid-19. – ...
Annons