NYHETER 2022-07-22 KL. 11:55

Synen på sexbrott mot barn rejält skärpt

Av Julia Sandstén Vikberg


Maria Sanner var målsägandebiträde för "Charlie" som utsattes för sexuella övergrepp som barn, för cirka 20 år sedan. Mycket har hänt kring synen på sexualbrott mot barn sedan dess och om övergreppen hade skett i dag hade domslutet mot Charlies förövare varit betydligt tuffare, menar Maria Sanner. Nu ska lagen skärpas ytterligare ett steg.

Synen på sexbrott mot barn rejält skärpt
Maria Sanner, advokat och delägare av advokatfirman Sanner & Brink. Arkivbild: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

Hon som vi kallar Charlie, men som egentligen heter något annat, utsattes för sexuella övergrepp av en nära anhörig när hon var barn. I en artikel i Norra Halland har mamman till Charlie berättat om hur dottern, som i dag är vuxen, för cirka 15 år sedan ringde och talade om vad hon utsattes för och att de då polisanmälde händelsen. Samma år gick fallet upp i domstolen och Maria Sanner, advokat och delägare av advokatfirman Sanner & Brink, var då målsägandebiträde.
– Den domen var lite speciell. Tingsrätten gick helt på målsägandes berättelse för att man tyckte att den var så tydlig och tillförlitlig, säger Maria Sanner.
Det Charlie berättade stärktes även av vittnesuppgifter och uppgifter från förövaren, som erkände vissa delar men inte allt, och mannen dömdes för sexuellt utnyttjande av underårig. Enligt Maria Sanner hade domen sett annorlunda om övergreppen hade skett i dag.
– I dag hade han sannolikt dömts för våldtäkt mot barn. Det hon berättade var handlingar som i dag är jämförliga med våldtäkt. Innan så var det inte på det sättet, då krävdes något inslag av hot eller våld för att handlingen ska rubriceras som våldtäkt, säger Maria Sanner.
Synen på sexualbrott har skärpts betydligt sedan Charile utsattes för övergrepp. Straffet för Charlies förövare blev skyddstillsyn i sex månader med särskild behandlingsplan samt övervakning i 18 månader. Om brotten hade ägt rum i dag straffet blivit tuffare.
– Min bedömning är att om han hade dömts för de brotten i dag hade han fått fängelse. Minimistraffet för våldtäkt mot barn är fängelse i två år, säger Maria Sanner.
2005, efter övergreppen mot Charlie, antogs en ny sexualbrottsreform som innebar en betydande skärpning av synen på brotten. För brottrubriceringen våldtäkt mot barn togs kravet på att övergreppet ska ha skett med tvång bort, som Maria Sanner nämnde. Preskriptionstiden för flera sexualbrott mot barn ändrades också på så sätt att man började räkna från dagen barnet fyller 18 år, istället för dagen brottet begicks. I dag har preskriptionstiden för grövre sexualbrott mot barn tagits bort helt.
– Barn kan ha svårt att sätta ord på det de utsatts för och det behövs ofta tid för att bearbeta traumat. När barn utsätts för övergrepp förstår de inte alltid heller att de har utsatts för ett brott. Så det är bra att preskriptionstiden förlängdes 2005 och nu har tagits bort för de mest allvaliga brotten. Men sedan är det klart att bevisläget blir svårare för varje år som går. Vid sexualbrott är bevisläget många gånger svårt som det är och det blir ännu svårare ju längre tiden går. Men det är bra att möjligheten att ställa någon till ansvar inte begränsas av preskiption vid dessa svåra brott, säger Maria Sanner.
Snart kommer synen på sexualbrott att skärpas ytterligare ett steg. Riksdagen beslutade nyligen att ny lagstiftning gällande sexualbrott som sker på distans, exempelvis via internet, samt en ändring av straffskalan för sexualbrott som ska träda i kraft den första augusti.
– Det händer mycket nu och det visar att man ser allvarligt på den här typen av brott. Minimistraff för våldtäkt och våldtäkt mot barn kommer att ändras från två års fängelse till tre års fängelse, så det är en tydlig skärpning. Sedan kommer det ske en utvidgning av sexualbrott som sker på distans, säger Maria Sanner.
Digitaliseringen har lett till att allt fler barn utsätts för sexualbrott.
– Det har absolut skett en enorm ökning av sexualbrott mot barn, och definitivt när det gäller barnpornografibrott, under ett längre perspektiv. Hur snabbt den har skett eller hur stor ökningen är kan jag inte uttala mig om, men det går att se att sexualbrott mot barn på distans har ökat vilket har bidragit till en ökning av sexualbrott mot barn, säger Maria Sanner.
Vad tycker du om straffskalan för sexualbrott mot barn?
– Jag tycker bra att straffen nu skärps. Det här är mycket allvarliga brott som får konsekvenser för offret under en lång tid, kanske resten av livet. Så att man genomför den här ändringen nu är bra, säger Maria Sanner.

Läs även:
Så förändrades livet efter övergreppen

TV-klipp och nyheter

Klik venligst
Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta
NYHETER 2023-09-22 KL. 11:55
Premium

Tore fortsatt fast i hemmet – kan tvingas flytta

88-åringen nekas bostadsanpassning

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | NYHETER 2023-09-23 KL. 15:02
Sagaloppet stöttar Barncancerfonden
Premium | KULTUR & NÖJE 2023-09-23 KL. 12:00
Ny fotoutställning om livet
Premium | HANDBOLL 2023-09-22 KL. 21:59
En högkaratig målvaktsmatch
Premium | NYHETER 2023-09-22 KL. 19:46
Eksta får årets planetskötarpris

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Här är årets vinnare av arkitekturpriset

Tusen invånares röster har avgjort vilka byggnader som får årets arkitekturpris från Bygg- och miljöförvaltningen. Vinnarna korades på Tullens innergård under strålande sol och högtidliga former under lördagen.