NYHETER 2022-07-20 KL. 12:10

Sexuella övergrepp som förändrar hela livet

Av Christina Wagner

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är första delen i en serie i Norra Halland om sexualbrott och dess konsekvenser.

Sexuella övergrepp som förändrar hela livet
Kvinnans liv blir sig aldrig likt efter övergreppen. Foto: Pixabay.

En man förgrep sig på två små barn i Kungsbacka för drygt tjugo år sedan. När en av flickorna berättade för sin mamma brast det för alla inblandade, och än idag är såren så djupa att de från och till är svåra att överbrygga.
Det är mamman i familjen som återger de såriga minnena. Hur en av hennes döttrar ringde en söndagsmorgon för femton år sedan för att berätta om övergreppen hon utsatts för som barn. Hur det framkom att mammans andra dotter, det äldsta, också utsatts. Hur de ringde henne för att berätta, att hon var ledsen men samtidigt tyckte det var skönt att sanningen äntligen kom fram.
De polisanmälde samma dag. Mamman beskriver hur hennes yngsta dotter, vi kan kalla henne Charlie, fick gå ut till polisbilen för att prata med poliserna själv.
– Den andre polisen stannade kvar hos mig inomhus, men jag måste hamnat i chock för jag minns ingenting av samtalet vi hade.
Familjen ville inte fatta
Förövaren var nära anhörig och betrodd av familjen. Det i sin tur orsakade split, familjen ifråga-satte inte brottet men blev arga för att mamman och flickan anmälde.
– De gapar, skriker och är hotfulla på telefonen och tycker att vi kunde löst det på egen hand utan att blanda in polisen.
Mamman och barnen blev utan stöd från nära och kära när de som mest behövde det.
Polisanmälan ledde till rättegång året efter. Förövaren erkände vissa delar, men inte allt. I domen går det att läsa att han under fyra års tid haft sexuellt umgänge med Charlie vid flertalet tillfällen. Hon var sex år när det började, och ansågs stå i stark beroendeställning till förövaren. Hon ansågs också haft mycket svårt att värja sig mot övergreppen, eftersom hon var kroppsligen betydligt mindre än förövaren.
– Jag minns inte mycket av rättegången, Charlie fick berätta sin historia. Min andra dotter blev inkallad som vittne och fick berätta sin. Förövaren erkände det mesta, det andra påstod han sig inte minnas. I dag har jag kvar papperen från rättegången, men klarar inte av att läsa dem, berättar mamman.

Dömdes till behandling

Förövaren dömdes för sexuellt utnyttjande av underårig, till skyddstillsyn i sex månader med särskild behandlingsplan och övervakning i 18 månader. Han fick också betala skadestånd till Charlie på 120 000 kronor plus ränta, motsvarande 200 000 kronor.
I det här fallet innebar behandlingsplanen att förövaren deltog i ett relations- och samlevnadsprogram, där ungdomar i en särskild grupp ingick. Han fick också psykiatrisk hjälp, men bedömdes olämplig för samhällstjänst på grund av sin problematik.
– Han skulle alltså få leva sitt liv som vanligt, förutom de timmar han hade ”utbildning”, konstaterar mamman.
Rättegången var till ända, men nu ska livet gå vidare. Under året fram tills nu har Charlie fått hjälp hos BUP, barn- och ungdomspsykiatrin. Den äldsta dottern, vi kan kalla henne Kim, har vittnat i rättegången men valt att inte vara en del av den då hon ville lägga allt bakom sig.
Ett år senare går det inte längre att hålla allt tillbaka.
– Kim ringde mig när hon fick panikångest. Jag vet inte hur många gånger jag åkt hem till henne främst nattetid och själv haft ångest över att inte veta om jag ska hitta henne död i lägenheten. Vi har varit på psykakuten, skrivit egen-remiss, besökt flera vårdcentraler för att få hjälp. Det är som att stånga huvudet mot en vägg, säger mamman och fortsätter:
– Den här tiden önskar jag ingen. Jag kan inte sätta ord på känslorna av att inte räcka till, att inte kunna hålla om mitt barn och säga att allt blir bra.
Frågar sig hur hon inte såg
Två år senare började döttrarnas liv stegvis gå åt rätt håll, även om de inte mår bra. Då bryter mamman ihop.
Från en dag till en annan, när hon burit på händelserna utan att få hjälp, säger kroppen och hjärnan ifrån och hon blir sjukskriven.
Hon beskriver hur hon tiden innan gick helt upp i sitt jobb, eftersom hon kände att hon misslyckats som mamma när barnen inte kunnat vara trygga i hemmet.
– Jobbet var jag ändå bra på. Det var som jag hade olika liv, ett på jobbet där jag var jätteduktig och där jag gjorde allt för att bli ännu bättre på det jag gjorde. När jag sedan blev sjukskriven var min hjärna helt väck, jag kunde till exempel inte läsa i en kokbok. Jag läste en deciliter socker men att läsa det och sedan ta en deciliter socker det gick inte.
Hon är sjukskriven än i dag, trots att det gått flera år. Något av det värsta är skuldkänslorna över vad som hänt.
– Helt plötsligt drabbas jag av ångest, ibland kommer den krypande så jag kan känna av den innan. Men väldigt ofta så kommer det bara pang på, det är sånt tryck över bröstet, jag kan inte andas och blir yr i huvudet. Känslan är att jag inte får luft, det lite olika hur lång tid det tar mig att komma över det. Mörka stunder känner jag att jag inte borde få leva. Destunderna kommer fortfarande, men inte så ofta som i början. Jag misslyckades med att se till att mina barn var trygga i vårt hem. Hur i hela helvete kunde jag inte sett något när över-greppen pågick? Varför förstod jag inte? Denna skam får jag leva med resten av livet.
Framför allt under de första åren var mamman livrädd för att träffa på förövaren ute, eftersom hon befarade att hon skulle köra över honom. I dag plågas hon över att han fortfarande lever och rör sig i samhället.
– Jag tänker på alla småflickor han springer på, jag tycker det är helt förfärligt. Det är olika hur mycket energi som går åt att tänka på vad han kan göra, eller om han skadat nån nu, men det tar jättemycket kraft. En del av mig känner att jag nog inte kommer bli ordentligt frisk förrän han är död, när jag vet att han inte kan skada något mer barn.
Hon är stolt över sina båda döttrar, som vågade ta mod till sig och berätta vad de varit med om.
– De har sagt att det berodde på att deras kusin närmade sig samma ålder som när övergreppen började för dem, och ville inte att det skulle hända igen.

Går inte att släppa helt
Även om det hunnit gå många år sedan sexualbrotten kom fram präglar händelserna både barnen och mamman än idag. Det är framför allt äldsta dottern, som aldrig fick hjälp eller upprättelse i en rättegång, som mår väldigt dåligt i dag och som mamman oroar sig mest för.
– Min äldsta dotter får ingen hjälp. Vi försökte och försökte under några år ett tag efter rättegången med remisser, till slut fick hon KBT-behandling tolv gånger men det räcker ju liksom inte. Hon orkar inte kämpa för det heller och mår faktiskt sämst av detta just nu, men det har ju gått upp och ner också naturligtvis. Det är väldigt periodvis för mig också, det räcker att det talas om någon pedofil på nyheterna så mår jag jättedåligt.
Alla har de stora svårigheter att lägga händelserna bakom sig och gå vidare.
– Mina döttrar kommer aldrig må så bra som de förtjänar. Båda två sjunker periodvis ned i träsket, men tar sig mödosamt upp. Jag önskar och hoppas att de aldrig slutar kämpa. Vi kommer nog få kämpa livet ut.

Inte ensam
Mamman är tacksam över vad Dumpen och 2forty2 gör, som gjort det till sin uppgift att minska liknande brott mot barn och där offer och anhöriga även kan dela sina levnadsöden.
– De har en hemlig facebookgrupp för offer och anhöriga, där man får väldigt mycket stöttning. Där finns andra föräldrar som inte heller sett övergreppen, så jag vet att jag inte är ensam. Det har hjälpt mig väldigt mycket.Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Många ville se Peter Jöback
KULTUR & NÖJE 2022-08-11 KL. 21:37

Många ville se Peter Jöback

Man häktas för grov narkotikasmuggling
NYHETER 2022-08-11 KL. 17:00

Man häktas för grov narkotikasmuggling

Tioåring sexuellt ofredad utanför skola
NYHETER 2022-08-11 KL. 13:00

Tioåring sexuellt ofredad utanför skola

Debatt: Använd skattepengarna bättre!
DEBATT 2022-08-11 KL. 10:50

Debatt: Använd skattepengarna bättre!

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.