NYHETER 2022-09-18 KL. 09:00

Premiärsuccé för Kungsbackagalan

Av John Skoglund

Publiken på Kungsbacka Teater fick under lördagskvällen se när kultur och idrott firades med priser och feststämning. Olympisk medaljör i segling, svensk mästare i stavhopp och många fler fick sin beskärda del av rampljuset denna kväll. Störst jubel fick nog ändå den nykomponerade sångduon Lotta Schelin och Per Fritzell.

Premiärsuccé för Kungsbackagalan
Kristina Karlsson lämnar över priset till den olympiska silvermedaljören Fredrik Bergström. Det var i båten 470 som han och polaren Anton Dahlberg seglade hem medaljen 2021. Foto: John Skoglund

TV-klipp och nyheter

Det var i Enoshima i Fujisawa en timme söder om Tokyo den där magiska sommaren 2021 som Fredrik Bergström och seglarkompisen Anton Dahlberg bärgade hem ett silver till Sverige och Kungsbacka. Det har prisats och uppmärksammats, nu även på kommunens egen gala.
– Det är jättekul att kommunen belyser kulturen och idrotten på en gala, kul att se alla pristagare. Att höra om prestationerna, varje idrottare har en historia som är väldigt intressant, säger Fredrik Bergström

Alla föreningar har sina eldsjälar, såklart även föreningen Hunehals Borg. Ordförande Rose-Marie Eriksson, drivande i det historiska arbetet om borgen blev årets eldsjäl.
– Det är helt fantastiskt, det räknade jag inte med. Det finns så många eldsjälar inom idrotten, säger Rose-Marie Eriksson och berättar vidare att på 1200-talet var det en enorm politisk maktplats och kung Magnus Eriksson, ev av landets regenter som suttit längst på tronen fick borgen.


Lisbeth Hedelin, ordförande i Norra Hallands Konstförening tar emot årets kulturpris av Per Fritzell. Foto: John Skoglund


Armand Duplantis blev världsmästare i stavhopp men i det svenska mästerskapet där vann Robin Jacobsson. 24-åringen med moderklubb IF Rigor tävlar nu för Ullevi FK och vann SM både 2021 och 2022.
– Det kändes ännu bättre att vinna det andra SM-guldet, det var många som presterade bra och jag satte mitt personliga rekord på 5,27, säger Robin Jacobsson.
Backar vi tiden tillbaka till 50–60-talen då var det väldigt vanligt att idrottare dubblerade i flera idrotter. Sven Tumba exempelvis vann SM-guld med Djurgården i både fotboll och ishockey. Robin Jacobsson är Kungsbackas svar på "Tumba", han sysslar även med parkour.
– Sporterna kompletterar varandra jättebra, det är bra med ett stark psyke.


Kvällens konfrencier Lotta Schelin bjöd på skönsång med Per Fritzell. Foto: John Skoglund


Konferencier i den första Kungsbackagalan anlitades en av landets bästa fotbollsspelare genom tiderna. Men sen är det ju inte bara idrott tänkte man - men Lotta Schelin visade att det finns mer än snygga mål och bra analytisk förmåga.
Per Fritzell som medverkade med både sång och humor i galan hade kollat in Lotta Schelin i Masked Singers och sett potentialen för att ta Lady Gagas roll i duetten med Bradley Cooper från filmen A star is born.
– Hon är ju världens bästa sångerska, svarar Lotta Schelin skrattandes men det var väldigt roligt. Jag var lite nervös, men va fasen man måste våga kliva ur sin komfortzon.
Det överraskade många, har det varit många "spelningar" med ofta sjungande Pia Sundhage?
– Nej alldeles för få gånger, men ibland när hotelldöden slog till så hände det saker. Vi var ett gäng som gick runt bland de andra i landslaget och sjung "Goodnight sweatheart" på rummen vid mästerskap.





Årets Förnyare: Onsala Pirates
Årets Kulturstipendium: Sanna Wallander och Jakob Rolandsson
Årets Eldsjäl: Rose-Marie Eriksson
Årets Ledarstipendium: Marit Petersson, Kungsbacka IF Nybygget
Årets Kulturpris: Norra Hallands Konstförening
Årets Förening: Lemonade IF

Free Running Sweden Kungsbacka
Eurovisionvinnarna från 1984 på scen, förutom mannen i mitten. Men Per Fritzell gör inte bröderna Herrey besviken. Foto: John Skoglund
Onsala Pirates Henric Löfvenborg och Johanna Sodéus tar emot pris av Louis Herrey i kategorin årets förnyare. Foto: John Skoglund
Svenska mästaren i stavhopp Robin Jacobsson hyllades två gånger om på galan. Foto: John Skoglund
Tears of a Fallen Hero bjöd på stenhård underhållning under kvällen. Foto: John Skoglund
Christine Bjerendal från Lindome hedrades för sin medverkan i de olympiska lekarna i Japan. Foto: John Skoglund
Kristina Karlsson lämnar över priset till den olympiska silvermedaljören Fredrik Bergström. Foto: John Skoglund
Åsa Nomark delar ut årets idrottsstipendium till Robin Jacobsson och Helena Sund. Foto: John Skoglund
Eldslukarna Fae fireworks fick äran att dela ut priset till årets eldsjäl. Foto: John Skoglund
Rose-Marie Eriksson får ta emot priset som årets eldsjäl. Foto: John Skoglund
Lena Pehrsson, ledamot av IFK Fjärås styrelse representerar en av alla 34 föreningar som hälsocertifierats. Foto: John Skoglund
Lisbeth Hedelin, ordförande i Norra Hallands Konstförening tar emot årets kulturpris av Per Fritzell. Foto: John Skoglund
Christian Åhman, delar ut priset

TV-klipp och nyheter

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00
Premium

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 15:00
Kungsbackaquizet med det svarta fåret
Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 14:08
Nykomlingen från hela Kungsbacka
Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.