NYHETER 2022-05-10 KL. 06:40

Oro för kränkningar på studenttallrikar

Av Julia Sandstén Vikberg

Att elever kan känna sig kränkta av nomineringarna på sina studenttallrikar är ett problem som gymnasieskolorna jobbar aktivt för att motverka. Men det kan vara svårt att säkerställa att ingen tar illa upp.
– Trots att andra inte tror att det är kränkande kan eleven känna sig kränkt, säger Cindia Escalante Mattson, tillförordnad gymnasiechef i Kungsbacka kommun.

Oro för kränkningar på studenttallrikar
Katinka Wertsén, rektor för samhällsprogrammet på Aranäsgymnasiet, och Anna Wallergård, rektor för naturprogrammet på Aranäsgymnasiet och Elof Lindälvs gymnasium, menar att det kan vara svårt att avgöra om studenttallrikarna är kränkande för den enskilda eleven. Foto: Julia Sandstén Vikberg

Om cirka en månad tar sistaårseleverna på Kungsbackas gymnasium studenten. En stor och rolig dag för de flesta. Men det finns vissa traditioner kring firandet som ibland kan slå fel. Cindia Escalante Mattson, tillförordnad gymnasiechef, Katinka Wertsén, rektor för samhällsprogrammet på Aranäsgymnasiet, och Anna Wallergård, rektor för naturprogrammet på Aranäsgymnasiet och Elof Lindälvs gymnasium, menar att det dialemmat finns på alla gymnasieskolor i Kungsbacka.
– Problemet uppstår när någon känner sig kränkt och de andra inte förstår det, säger Anna Wallergård.
Studenttallrikar är en relativ ny tradition som förekommer i studentfiranden över hela landet. Det är tallrikar med en nominering till den specifika eleven som hängs runt elevens hals.
– Det står Klassens någonting. Klassens snygging eller något liknande, förklarar Anna Wallergård.
Det är de andra eleverna i klassen som tar fram nomineringen och eleven får inte reda på vad den har blivit tilldelad förrän på studentdagen.
– Eleven kan känna sig kränkt av sin nominering och det kommer som en överraskning på studenten. Trots att andra inte tror att det är kränkande kan eleven känna sig kränkt.
Det är bara du själv som kan avgöra vad som upplevs som kränkande för dig. Ibland kan andra bagatellisera det och säga att det är ju bara ett skämt och vissa vågar inte säga ifrån då. Det kan vara svårt att stå emot en grupp, säger Cindia Escalante Mattson.
Hon berättar om en gång då hon jobbade på en skola och reagerade på att en kvinnlig elevs nominering var kränkande. Cindia tillät inte eleven ha på sig tallriken.
– Senare på dagen kom hon fram till mig och jag trodde att hon skulle säga att det fel av mig att ta bort den. Men hon kramade mig och sa tack. Tänk, där hade hon suttit med tallriken runt halsen fast hon tyckte att det var jobbigt, säger Cindia Escalante Mattson.
Nomineringarna är ofta skrivna med glimten i ögat, men det är inte säkert att den som mottar den tycker att den är rolig. Samtidigt kan elever också ta illa upp ifall nomineringen är för platt.
– Får man inte den där roliga nomineringen som de andra eleverna får kan man tro att det innebär att man inte gjort något intryck, säger Katinka Wertsen.

Flesta tallrikarna inte kränkande
En annan studenttradition som har funnits länge är lakanen på studentflaken. Eleverna brukar skriva och klottra på lakanen och ibland kan det handla om olämpliga saker. Skolorna jobbar aktivt för att traditionerna kring studenten inte ska gå emot skolan värdegrundsarbete och brukar bland annat prata med eleverna samt kontrollera så att tallrikarna och lakanen är lämpliga innan de används. Enligt Cindia, Karinka och Anna är det oftast enklare att bedöma lakanen än tallrikarna.
– På lakanen står det ofta något allmänt. Det kan stå ”Gärna under bältet” eller något annat. Något som de tycker är roligt som kanske inte är jätteroligt. Men det är enklare att avgöra om lakanen är okej eller inte för de är inte personliga, säger Katinka Wertsen.
Det är vanligare att studenttallrikarna upplevs som kränkande. Även om de flesta tallrikarna är okej.
–I en hel klass kanske man hittar en tallrik som någon kan ta illa upp av. Men är det en elev som blir kränkt så räcker det för att det ska vara ett problem, säger Anna Wallergård.
Även om det kan finnas en viss problematik kring tallrikarna förstår de att elever tycker att det är en rolig tradition.
– Det är roligt att se att det engagerar eleverna. Vi vill inte stoppa det engagemanget. Men vi vill ha ett värdegrundsarbete, säger Anna Wallergård.
Att förbjuda tallrikarna och lakanen ser de inte som ett alternativ.
– Om vi förbjuder det så kommer det troligtvis förekomma ändå. Då är det bättre att vi får kontrollera dem, säger Katinka Wertsen.

Läs mer: Gymnasieeleverna: Studenttallrikarna ska vara positivt

SENASTE TV-NYHETERNA

Förarbevis ett krav för vattenskoter
NYHETER 2022-05-28 KL. 13:00

Förarbevis ett krav för vattenskoter

Nya regler inför sommaren – många har ansökt

Får svårt ta hand om flyktingar
NYHETER 2022-05-28 KL. 09:00

Får svårt ta hand om flyktingar

Bostadsbolagen ser överställen som skulle kunna vara möjliga

Adaam och Lova till årets School’s out
NYHETER 2022-05-27 KL. 19:00

Adaam och Lova till årets School’s out

Lanbit i gång igen
NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00

Lanbit i gång igen

Husägare överklagar beslut om badstörning
NYHETER 2022-05-27 KL. 13:30

Husägare överklagar beslut om badstörning

Debatt: Svik inte pensionärerna i Halland
DEBATT 2022-05-27 KL. 11:00

Debatt: Svik inte pensionärerna i Halland

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

BLÅLJUS 2022-05-29 KL. 08:46
Storbråk på kroggatan
SPORT 2022-05-28 KL. 18:10
Oavgjort i toppmötet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.