NYHETER 2022-05-10 KL. 06:40

Gymnasieeleverna: Studenttallrikarna ska vara positivt

Av Julia Sandstén Vikberg

Nomineringarna på studenttallrikarna ska vara en rolig grej som sammansvetsar klassen menar Hannah Lundborg och Molly Mondor, representanter för elevrådet på Elof Lindälvs gymnasium.

Gymnasieeleverna: Studenttallrikarna ska vara positivt
Molly Mondor och Hannah Lundborg , representanter för elevrådet på Elof Lindälvs gymnasium, menar att studenttallrikarna ska sammansvetsa klassen. Samtidigt som det kan vara svårt att se till att ingen tar illa upp. Foto: Julia Sandstén Vikberg

TV-klipp och nyheter

TV-klipp och nyheter

Hannah och Molly går sista året på Elof Lindälvs gymnasium och ska snart ta studenten. Deras klass har redan tagit fram nomineringarna på studenttallrikarna genom att alla i klassen fått lägga fram förslag och rösta på dem.
– Jag tycker att det känns bra, klassen har hjälpts åt med att rösta fram dem och en lärare har godkänt dem. Men samtidigt är det svårt att veta. Man vet inte vad någon tar illa upp av. Det är svårt att hitta en bra balans, säger Molly Mondor.
– Det känns som att vi har skött det bra. Jag tror att de flesta känner att man själv inte vill gå hem till sin mamma eller mormor med en tallrik som det står något kränkande på och därför tänker till när man gör nomineringar till andra, säger Hannah Lundborg.
Hon hamnade dock själv i en situation där hon kände att nomineringen som hon hade fått inte landade helt rätt.
– Jag ville veta vad jag hade fått för nominering och frågade rakt ut. Och då fick veta att jag hade fått "Klassens lyxfälla". Jag förstod inte varför och ville ha en förklaring och fick då reda på att det var för att jag ofta köpte lunch. Men jag kände att utmärkelsen inte stämde överens med mig som person och kände kan ni inte hitta på något roligare än så, säger Hannah Lundborg.
De menar båda att frågan om studenttallrikarna är komplex. Det är en rolig grej, samtidigt som det finns en risk att någon tar illa upp.
– Vi vill föra traditionen vidare och det är en rolig grej som gör att klassen kommer närmare varandra. Men det kan vara svårt att hålla sig innanför ramarna och se till att inte någon blir kränkt, säger Molly Mondor.
– Det är svårt. Det ska vara en positiv grej som sammansvetsar klassen. Jag tycker att det har fått oss att öppna upp oss för varandra, säger Hannah Lundborg.
De tror att de flesta elever vill ha kvar traditionen.
– Ur en elevs perspektiv så är det något som vi vill ha kvar. Jag tror att det bästa är att hitta någon kompromiss där vi gör tallrikarna och lärarna kontrollerar dem. Om det skulle bli ett förbud hade eleverna gjort det ändå utan att läraren kontrollerade dem. Jag tror att det är bättre att ha den här kontrollen, säger Molly Mondor.

Läs mer: Oro för kränkningar på studenttallrikar


Mållöst på Ledet:
FOTBOLL 2025-07-06 KL. 19:47
Premium

Mållöst på Ledet: "Besviken"

TV-klipp och nyheter

Många har astma – utan att veta om det
2025-07-06 KL. 16:30
Premium

Många har astma – utan att veta om det

Obehandlad allergi ökar risken för astma
2025-07-06 KL. 17:45
Premium

Obehandlad allergi ökar risken för astma

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om
NYHETER 2025-07-04 KL. 12:00
Premium

Catarina trivs med jobbet som alla har en åsikt om

"98 procent av alla vi möter är positiva"

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2025-07-06 KL. 19:47
Mållöst på Ledet: "Besviken"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

Alfred överlevde kylan i vrakets mast

I en fruktansvärd storm i januari 1920 går ångfartyget Macona under på revet utanför Nidingen. 49 besättningsmän omkommer – bara en enda man överlever genom att klamra sig fast i masttoppen i vinterkylan. Nu berättar Frillesåsförfattaren Carl-Magnus Stolt den dramatiska historien.