NYHETER 2020-05-13 KL. 13:32

Orienteringssverige sörjer Swen Olophzon

En av Sveriges mesta orienterare, Swen Olophzon från Fjärås, har lämnat oss i stor sorg och saknad.

Orienteringssverige sörjer Swen Olophzon
Orienteringsprofilen Swen Olophzon från Fjärås har avlidit i en ålder av 80 år.Swen Olophzon, som i fjol fyllde 80 år, älskade livet och att vara ute i naturen så mycket som möjligt. Därför var orienteringen den bästa sport han visste. Det finns mycket att säga om denne ödmjuke och omtyckte profil. Vart han än kom mottogs han med glädje och värme. Han spred sitt smittande skratt och vänlighet till alla han mötte.

När dödsbeskedet kom stannade Sveriges orienterare upp. Det var nämligen Fjäråsbon som mer eller mindre satt orienteringen på kartan. Det han inte visste om den här sporten var inte värt att veta. NH-sporten hade nöjet att få följa honom under flertalet år i samband med hans tävlande. Han var också mycket populär som krönikör i Norra Halland under namnet "Mellan skärmarna". Orienteringsprofilen skrev också artiklar från olika tävlingar under flertalet år.

– Det var min så kallade journalistkarriär, sa Swen i samband med sin 80-årsdag.

Landslagsman


Swen Olophzon har också varit landslagsman vid inte mindre än sex tillfällen och var en av tre som varit med från starten på O-ringen sedan 1965. De andra två är Sölve Andersson och KG Henriksson.

Swen var av segt virke, ville inte sluta med sitt tävlande trots att han hade passerat de 70 åren, utan anmälde sig till O-ringen i Boden 2013 och såg även fram emot jubileet i Skåne ett år senare. Men det blev inte riktigt som han hade tänkt.

– När jag var ute och klippte gräs på vår tomt så kom jag lite fel när jag klippte slänten. Jag fick ryggskott och tänkte att jag åker inte de 150 milen och tävlar med en ond rygg, sa Swen när han fyllde 80. Därmed upphörde hans fina svit från O-ringen 2012.

Välkänd speaker


Förutom sitt tävlande har han bland annat varit en välkänd speaker för alla orienterare och ritat kartor vid hemmatävlingar. Under Swens tid var det inte tal om några datorer utan han fick skriva startkort och resultat för hand. Swen har passerat totalt 2 494 kontroller bara under O-ringen. Totalt har det under åren blivit över 10 000 kontroller.

Swen har också under sin levnadstid utövat skidåkning, fotboll och bordtennis.

– Att jag inte satsade på fotboll var att jag såg min begränsning. När vi skulle spela mot Sätila hade våra motståndare inte fullt lag. Då sa vår lagledare att ni kan få låna Swen i ert lag. Då förstod jag att jag inte var tillräckligt bra, berättade Swen med ett leende under sin jubileumsdag förra året.

Yrkesvalet


Beträffande yrkesvalet arbetade han på en patentbyrå i Göteborg under 45 år.

– På den tiden kom arbetsförmedlingen till skolorna och frågade vad man ville göra, berättade Swen.

1957 stegade han in på sin första och enda arbetsplats och jobbade där fram till sin pension när han fyllde 62 år. Swen Olophzon, som har varit Fjärås AIK trogen under alla år, föddes i Fjärås och bodde kvar på samma plats fram till sin bortgång. Han avled efter en tids sjukdom (ej i corona) och blev 80 år. Närmast sörjande är hustrun Gerd och brodern Rune.

SENASTE TV-NYHETERNA

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:27

Skolans kyrkosamarbete ifrågasätts

Läraren kritisk mot upplägget

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan
NYHETER 2022-01-20 KL. 13:24

Skolan försvarar samarbetet med kyrkan

Buss körde av vägen
NYHETER 2022-01-20 KL. 07:50

Buss körde av vägen

Målvakterna glänste i återstarten
HANDBOLL 2022-01-19 KL. 21:21

Målvakterna glänste i återstarten

Aranäs segrade i årets första match

Thorbjörnson etta på riksdagslista
POLITIK 2022-01-19 KL. 18:00

Thorbjörnson etta på riksdagslista

Vården viktig valfråga för V

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 16:00

Dubbelt Kungsbacka i OS-trupperna

Ryfors om AHL:
ISHOCKEY 2022-01-19 KL. 12:00

Ryfors om AHL: "Det kallas djungeln av en anledning"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-