NYHETER 2022-08-29 KL. 15:00

Nya busstider krånglar till livet

Av Johanna Simonsson

I början av läsåret ändrade kommunen om bland skolskjutsarna. Från Ölmevalla i Åsa går busslinje 7 inte samma tider längre. Åsa Rönnbom och Jimmy Andersson jobbar i Göteborg och har två barn som går i Åsa Gårdskolan och Åsaskolan. Ändringarna har skapat både stress och oro för familjen.
– Det är ett pusslande hela tiden. Kan de åka med andra föräldrar eller kan vi jobba hemifrån? Det är sånt vi måste ta ställning till varenda dag, säger Åsa.

Nya busstider krånglar till livet
KONSTANT RODDANDE. Åsa Rönnbom har fått det svårt att få ihop vardagen efter att kommunen ändrade om i skolskjutsarna. Foto: Johanna Simonsson

Åsa och Jimmy bor i Ölmevalla, Åsa, med sina två barn men jobbar heltid i Göteborg och har svårt att få livspusslet att gå ihop efter skolskjutsändringen. Barnens resa till skolan tar nu 40 minuter istället för tio och det är förutsatt att det går en buss.

– Min äldsta son Vilmer börjar efter nio två dagar i veckan. Då går det ingen buss. Den bussen som går åker från oss klockan sju. Då ska han vänta i skolan i över en och en halv timme, säger Åsa.

Att det inte finns skolbussar som matchar schemat längre tycker Jimmy är det största problemet.

– Förra året kunde han åka när han började sent. Vad är alternativet nu?

Skapar stress
Åsa tycker att den stressade situationen går ut över jobbet.

– Mina möten börjar åtta på morgonen. Då kan inte jag vara med för jag måste skjutsa barnen till skolan. Det håller ju inte.

Ett annat problem är bussen hem. Yngsta sonen Tim slutar vissa dagar klockan 13.40 och bussen hem går 13.45.

– Det har ju redan hänt att han missat den. Då måste jag ju också släppa jobbet eller gå ut från möten och antingen lösa skjuts eller åka och hämta honom själv, säger Åsa.

Lektioner har ställts in och då kommer barnen inte heller hem från skolan. Under de senaste två veckorna har Åsa behövt jobba hemifrån fler dagar än vanligt.

– Jag tappar fokus på jobbet, när jag hela tiden behöver vara aktiv gällande skolskjutsen. Det kommer ju vara veckor när vi inte kan jobba hemifrån alls. Det vet jag inte hur vi ska lösa.

Längre restid

Boende i området har löst det genom att hämta eller lämna varandras barn.

– Vi känner ju många här, men det finns ju familjer som är helt nyinflyttade. Hur ska de lösa detta?

Restiden för barnen till och från skolan har också blivit fyra gånger längre.

– För mig tar det 50 minuter till jobbet i Göteborg. Mina barn, som har en skola tio minuter bort, har nästan lika lång restid som jag har. Det är absurt, säger Åsa.

Utöver två barn, med olika scheman, så är det också fritidsaktiviteter att skjutsa till.

– Det blir så mycket körande. Vi vill ju inte att de ska växa upp och bli runt skjutsande överallt, utan att de ska klara sig själva. Det fungerade så himla bra med bussen innan. Barnen visste när bussen gick och var självständiga. Nu är det helt kaos, säger Åsa.

– Det är intressant att vad som på pappret säkert såg ut som en mindre förändring kan ställa till med så stora problem för så många, säger Jimmy.

Ingen lösning än

Åsa har kontaktat kommunen vid flera tillfällen om att hon vill ha tillbaka bussen som den gick innan, men det finns ingen prognos för när de har en lösning.

– Detta är ett problem för oss nu! I två veckor har vi behövt lösa det från dag till dag. Det är jättestressigt. Det är svårt att få livspusslet att gå ihop som det är och så ska man behöva hantera det här också från dag till dag.

Frida Byrsten, verksamhetschef på kommunen, säger att de fått till sig att schemat inte stämmer överens med skolbussarna överallt.

– Vi jobbar med Hallands-trafiken och ser över området där busslinje sju går. Vi kommer släppa information löpande och jag har tagit kontakt med några familjer som inte tyckt att de fått svar. Vi har ingen lösning än, men den är på gång. Det är det jag kan säga i nuläget.SENASTE TV-NYHETERNA

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet
NYHETER 2022-09-25 KL. 16:27

Stal barnkläder för 1 800 kr på Hede outlet

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 15:03

Lerkilsveteranerna ordnade upphämtningen

Historisk skördemarknad
NYHETER 2022-09-25 KL. 14:03

Historisk skördemarknad

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt
FOTBOLL 2022-09-25 KL. 12:31

Tölös 90-årspresent: ett säkrat kontrakt

Nyförvärven levererade omgående
SPORT 2022-09-24 KL. 19:56

Nyförvärven levererade omgående

Skön stämning på allsången
KULTUR & NÖJE 2022-09-24 KL. 18:00

Skön stämning på allsången

Fler nyheter