NYHETER 2021-10-15 KL. 11:41

Kompisgänget från Åsa startade mikrobryggeri

Av Eric Andersson

I februari började åtta killar från Åsa prata om att starta ett mikrobryggeri. Drygt ett halvår senare har de hunnit lansera fem öl och ambitionerna är större än så.
– Vi vill expandera ännu mer framöver, säger Robin Stegmar.

Kompisgänget från Åsa startade mikrobryggeri
Johan, Göran, Anton, Henrik, Niklas och Robin från mikrobryggeriet Rocky Point. Foto: Eric Andersson

TV-klipp och nyheter

Gänget från Åsa började så sent som i februari prata om att starta ett bryggeri tillsammans. På ett möte beslutade de sig för att satsa och jakten på en bra lokal påbörjades.
– I och med att det knappt finns några industrier i Åsa var det ganska svårt att hitta en bra lokal. Men vi fick många tips av olika människor och till slut hittade vi en som kändes bra.
Lokalen är en gammal snickeriverkstad från 50-talet.
– Den var inte riktigt lämplig som bryggeri, men vi har renoverat den och nu är det en väldigt bra lokal som vi kan utvecklas i, säger Niklas Delersjö.

Snabb utveckling

När lokalfrågan var under kontroll och bryggandet kunde påbörjas satte de upp ett ambitiöst mål.
– Vi ville få ut en öl innan sommaren, även om det kändes så gott som omöjligt. Men veckan innan midsommar fick vi ut vår första öl och idag har vi kommit ut med fem öl. Det känns som att det borde vara någon form av rekord i snabb utveckling, säger Robin Stegmar.
Huruvida det är rekord i snabb utveckling eller inte kan vi låta vara osagt. Ett rekord som vi däremot kan slå fast är att Rocky Point innehar rekordet i att snabbast sälja slut ett fat öl på Ölkompaniet.
– Vi skrev på sociala medier att Rocky Point skulle komma förbi och ha en kran med egen öl här en kväll. Den tog slut på under två timmar, säger David Staffas, restaurangchef på Ölkompaniet.
Det snabbsäljande fatet gjorde att killarna fick nytt förtroende av restaurangen. När Norra Halland träffar Rocky Point gör de en tap takeover vilket innebär att de med sina fem ölsorter tar över flera kranar i baren för en kväll.
– Jag älskar sånt här och det är kul att vi äntligen kan komma igång med att göra saker efter pandemin, säger David Staffas.

Systembolaget nästa

Nästa år hoppas Rocky Point att deras öl ska finnas i Systembolagets hyllor.
– Det är vår förhoppning och ambition. Tanken har hela tiden varit att ta det ganska lugnt första året, hitta våra recept och inte forcera någonting. Det finns ingen stress att tjäna pengar på det i och med att vi har våra andra jobb, säger Robin Stegmar.
Drömmer ni om att kunna brygga öl på heltid?
– Både ja och nej. I nuläget känner vi att det är kul att göra detta delvis, samtidigt som man jobbar med annat. Vi tar det som det kommer, säger Niklas Delersjö.
Det förhållandevis få mikrobryggerier i norra Halland om man jämför med hur det ser ut i Göteborgsområdet.
– Det finns absolut utrymme för fler mikrobryggerier här och det känns otroligt roligt att vara med i den utvecklingen.
Vad är det som är så roligt med att brygga öl?
– Att göra det tillsammans med sina kompisar och själva hantverket. Det är precis som matlagning, testa olika smakkombinationer och hitta lösningar på problem som dyker upp längst vägen.
Trots sin korta tid på marknaden har de fått god respons på sin öl.
– Responsen har varit överväldigande, man märker att det finns ett stort intresse för lokalproducerad öl här. Det är otroligt roligt, säger Robin Stegmar.


Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

TV-klipp och nyheter

Fler nyheter