NYHETER 2022-07-16 KL. 16:30

´Honung är gott med nyttigheter´

Av Henrik Laurén

Har man inte smakat på honung vet man inte hur gott det är. En sked honung i teet är bekant för de flesta men det finns flera sätt - på smörgåsen, i yoghurten eller helt enkelt på sked rätt i munnen.

´Honung är gott med nyttigheter´
Helena Sundarp är biodlare i Vickan i Onsala. Hon har bikupor även i Frillesås för att få honung från hallon och björnbär att blanda med honungen från trädgårdsväxter. FOTO: HENRIK LAURÉN

- Honung är socker med smak och en massa nyttigheter. De kommer bäst till sin sätt om man använder honungen som den är, värms den upp går en del nyttigheter förlorade, säger Mattias Milocco.
Han är ordförande i Kungsbackatraktens biodlarförening som på lördagen höll en biodlardag vid Naturum i Fjärås Bräcka. Intresset är stort både för honung som livsmedel och för biodling.
- Intresset har ökat under fler år. På drygt tio år har föreningen vuxit från 70 till 250 medlemmar. Glädjande nog har vi sett att det mer och mer är en familjehobby för par eller familjer med barn. Som biodlare får man honung och kan på nära håll följa med binas fascinerande liv, säger Mattias.
´Bara att börja´
Vill man börja med biodling är det i princip bara att börja, några egentliga regler eller restriktioner finns inte.
- Vi rekommenderar att gå en kurs. Och tänk på grannsamverkan, berätta för grannarna att ni tänkt starta upp biodling. Och meddela länsstyrelsen, de vill ha koll på var det finns bikupor, säger Mattias.
Kungsbackatraktens biodlarförening arrangerar kurser och nästa kurs med teori i vinter och praktik nästa sommar har redan ett 15-tal anmälningar.
Upp till 100 kilo honung
- Det går att ha bikupor mitt i stan eller på villatomten. En kupa brukar ha 50 000 - 100 000 bin och ge 10 - 100 kilo honung beroende på vädret och vilka blommor det finns i närheten. Det blir två till tre skördar honung per säsong, säger Mattias Milocco.
Honungsbin är nyttiga pollinerare då de samlar nektar i växterna. Biodlaren får honung och som tack för det får man i gengäld bjuda bina på socker då blomningen är över. Mattias Milocco uppmuntrar intresserade av biodling att göra slag i saken.
- Gå en kurs och börja. Biodling är både lätt och svårt men bin är fantastiska varelser och sköter det mesta själva. Vi brukar säga att bina lyckas trots oss biodlare.

SENASTE TV-NYHETERNA

Flera anmälningar mot buller från flisning
NYHETER 2023-03-25 KL. 09:00

Flera anmälningar mot buller från flisning

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades
ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:01
Premium

Veteranen blev matchhjälte när kontraktet säkrades

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow
KULTUR & NÖJE 2023-03-24 KL. 19:45

Nya galenskaper när Fritzell ska göra krogshow

MSB lanserar krissida för barn
NYHETER 2023-03-24 KL. 18:00

MSB lanserar krissida för barn

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen
BLÅLJUS 2023-03-24 KL. 15:55

Brand i lastbil på E6 – vägen öppnad igen

Stjärnan om elitidrotten:
SPORT 2023-03-24 KL. 11:45
Premium

Stjärnan om elitidrotten: "Det är mycket ångest"

✔ Den trasiga uppväxten ✔ Drivkrafter ✔ Vad hon vill uppnå

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2023-03-25 KL. 16:20
Glitter och konstglädje i Kullavik
BLÅLJUS 2023-03-25 KL. 09:54
Ballonger och sparkar
Premium | ISHOCKEY 2023-03-24 KL. 22:23
Tränaren om framtiden: "Vi får se"

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Hunden Sigge trivs med att vara hemma igen

Ettårige schäfern Sigge sprang iväg i samband med en trafikolycka i januari. Medan matte Johanna Almtén låg på sjukhus drog ett stort sökpådrag igång. Sigge observerades flera gånger under det ett och ett halv dygnet han var borta, men det var först när han såg Johanna som han vågade sig fram. – Det går inte att beskriva hur underbart det kändes.