NYHETER 2022-07-16 KL. 16:30

´Honung är gott med nyttigheter´

Av Henrik Laurén

Har man inte smakat på honung vet man inte hur gott det är. En sked honung i teet är bekant för de flesta men det finns flera sätt - på smörgåsen, i yoghurten eller helt enkelt på sked rätt i munnen.

´Honung är gott med nyttigheter´
Helena Sundarp är biodlare i Vickan i Onsala. Hon har bikupor även i Frillesås för att få honung från hallon och björnbär att blanda med honungen från trädgårdsväxter. FOTO: HENRIK LAURÉN

TV-klipp och nyheter

- Honung är socker med smak och en massa nyttigheter. De kommer bäst till sin sätt om man använder honungen som den är, värms den upp går en del nyttigheter förlorade, säger Mattias Milocco.
Han är ordförande i Kungsbackatraktens biodlarförening som på lördagen höll en biodlardag vid Naturum i Fjärås Bräcka. Intresset är stort både för honung som livsmedel och för biodling.
- Intresset har ökat under fler år. På drygt tio år har föreningen vuxit från 70 till 250 medlemmar. Glädjande nog har vi sett att det mer och mer är en familjehobby för par eller familjer med barn. Som biodlare får man honung och kan på nära håll följa med binas fascinerande liv, säger Mattias.
´Bara att börja´
Vill man börja med biodling är det i princip bara att börja, några egentliga regler eller restriktioner finns inte.
- Vi rekommenderar att gå en kurs. Och tänk på grannsamverkan, berätta för grannarna att ni tänkt starta upp biodling. Och meddela länsstyrelsen, de vill ha koll på var det finns bikupor, säger Mattias.
Kungsbackatraktens biodlarförening arrangerar kurser och nästa kurs med teori i vinter och praktik nästa sommar har redan ett 15-tal anmälningar.
Upp till 100 kilo honung
- Det går att ha bikupor mitt i stan eller på villatomten. En kupa brukar ha 50 000 - 100 000 bin och ge 10 - 100 kilo honung beroende på vädret och vilka blommor det finns i närheten. Det blir två till tre skördar honung per säsong, säger Mattias Milocco.
Honungsbin är nyttiga pollinerare då de samlar nektar i växterna. Biodlaren får honung och som tack för det får man i gengäld bjuda bina på socker då blomningen är över. Mattias Milocco uppmuntrar intresserade av biodling att göra slag i saken.
- Gå en kurs och börja. Biodling är både lätt och svårt men bin är fantastiska varelser och sköter det mesta själva. Vi brukar säga att bina lyckas trots oss biodlare.

TV-klipp och nyheter

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka
NYHETER 2023-12-03 KL. 18:23
Premium

Fullträff för årets julmarknad i Kungsbacka

"Man får både vinter- och julkänsla"

Gymnastik är en fantastisk lagidrott
SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Premium

Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Stilenlig parad i vinterkyla
KULTUR & NÖJE 2023-12-02 KL. 16:40
Premium

Stilenlig parad i vinterkyla

Nytt försök med kritiserad belysning
NYHETER 2023-12-02 KL. 08:30
Premium

Nytt försök med kritiserad belysning

Grannar runt fotbollsplanen upprörda

FBK räddade poäng i sista sekunden
BANDY 2023-12-01 KL. 22:02
Premium

FBK räddade poäng i sista sekunden

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2023-12-03 KL. 15:00
Veckans rosor
Premium | SPORT 2023-12-03 KL. 10:45
Gymnastik är en fantastisk lagidrott

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Man våldsam och hotfull på krog

Man våldsam och hotfull på krog

Det ska ha uppstått ett bråk på en krog i centrala Kungsbacka på lördagskvällen. En man omhändertogs av polisen misstänkt för våld och hot mot tjänsteman.