NYHETER 2022-07-16 KL. 16:30

´Honung är gott med nyttigheter´

Av Henrik Laurén

Har man inte smakat på honung vet man inte hur gott det är. En sked honung i teet är bekant för de flesta men det finns flera sätt - på smörgåsen, i yoghurten eller helt enkelt på sked rätt i munnen.

´Honung är gott med nyttigheter´
Helena Sundarp är biodlare i Vickan i Onsala. Hon har bikupor även i Frillesås för att få honung från hallon och björnbär att blanda med honungen från trädgårdsväxter. FOTO: HENRIK LAURÉN

- Honung är socker med smak och en massa nyttigheter. De kommer bäst till sin sätt om man använder honungen som den är, värms den upp går en del nyttigheter förlorade, säger Mattias Milocco.
Han är ordförande i Kungsbackatraktens biodlarförening som på lördagen höll en biodlardag vid Naturum i Fjärås Bräcka. Intresset är stort både för honung som livsmedel och för biodling.
- Intresset har ökat under fler år. På drygt tio år har föreningen vuxit från 70 till 250 medlemmar. Glädjande nog har vi sett att det mer och mer är en familjehobby för par eller familjer med barn. Som biodlare får man honung och kan på nära håll följa med binas fascinerande liv, säger Mattias.
´Bara att börja´
Vill man börja med biodling är det i princip bara att börja, några egentliga regler eller restriktioner finns inte.
- Vi rekommenderar att gå en kurs. Och tänk på grannsamverkan, berätta för grannarna att ni tänkt starta upp biodling. Och meddela länsstyrelsen, de vill ha koll på var det finns bikupor, säger Mattias.
Kungsbackatraktens biodlarförening arrangerar kurser och nästa kurs med teori i vinter och praktik nästa sommar har redan ett 15-tal anmälningar.
Upp till 100 kilo honung
- Det går att ha bikupor mitt i stan eller på villatomten. En kupa brukar ha 50 000 - 100 000 bin och ge 10 - 100 kilo honung beroende på vädret och vilka blommor det finns i närheten. Det blir två till tre skördar honung per säsong, säger Mattias Milocco.
Honungsbin är nyttiga pollinerare då de samlar nektar i växterna. Biodlaren får honung och som tack för det får man i gengäld bjuda bina på socker då blomningen är över. Mattias Milocco uppmuntrar intresserade av biodling att göra slag i saken.
- Gå en kurs och börja. Biodling är både lätt och svårt men bin är fantastiska varelser och sköter det mesta själva. Vi brukar säga att bina lyckas trots oss biodlare.

Smockat med folk i Badhusparken
NYHETER 2022-08-12 KL. 21:05

Smockat med folk i Badhusparken

Utomhusbio under fredagskvällen - familjefilmen Encanto

SENASTE TV-NYHETERNA

Så blev betygen på friskolorna
NYHETER 2022-08-12 KL. 09:13

Så blev betygen på friskolorna

Hamnar inte i topp vid jämförelse i kommunen

Ingen brist på Lygnernvatten
NYHETER 2022-08-12 KL. 07:00

Ingen brist på Lygnernvatten

Men hushåll med egen brunn får se upp

Fängelse för stöld hos äldre par
NYHETER 2022-08-11 KL. 19:00

Fängelse för stöld hos äldre par

Utsedd till Årets inspiratör
NYHETER 2022-08-11 KL. 16:00

Utsedd till Årets inspiratör

Åtalas för hot under vansinnesfärd
NYHETER 2022-08-11 KL. 11:49

Åtalas för hot under vansinnesfärd

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal
NYHETER 2022-08-11 KL. 09:30

Svårt skadad av a-traktor - nu väntar åtal

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Klarar av att leva ett ”normalt liv”

Under 2021 anmäldes 15 män för våldtäkt mot barn i Kungsbacka. De drabbade och anhöriga får bära med sig händelserna genom hela livet. Det här är sista delen i Norra Hallands serie om sexualbrott och dess konsekvenser.