NYHETER 2022-01-07 KL. 09:27

Hit kommer de flesta med postcovid

Av Christina Wagner

Neurorehab på Kungsbacka sjukhus är en av fyra verksamheter i Region Halland som tar emot postcovid-patienter på remiss sedan sommaren 2020.

Hit kommer de flesta med postcovid
Teresa Da Silva, avdelningschef på Neurorehab, berättar att Neurorehab på Kungsbacka sjukhus tar emot några av de runt 1 000 patienter som diagnostiserats med postcovid i Halland. Foto: Montage

I Region Halland är kravet för att få komma till Neurorehab att man behöver hjälp med rehabilitering av minst två yrkesprofessioner. Här finns både kurator, sjukgymnast, arbetsterapeut och logoped som behandlar både postcovid, neurologiska sjukdomar eller skador. Avdelningen får mellan två till fem remisser om postcovid i månaden, så har det varit den senaste tiden. Som mest var det att göra i våras.
– Häromveckan fick vi en remiss från IVA, det var den första sedan i april, maj. Så vi får extremt få. Men vi vet ju att smittspridningen ökar nu, om det kan leda till fler inneliggande på IVA vet vi inte riktigt. Blir det så har vi förmodligen mer att göra igen framöver, säger Teresa Da Silva, avdelningschef för Neurorehab.
De symptom som numera tillskrivs postcovid är allt ifrån försvunnet luktsinne, magproblem till långtgående svårigheter med lungkapacitet eller andning. Många gånger tampas insjuknade personer med flera olika symptom på en gång, varför det blivit tydligt för vården att hjälp och rehabilitering måste skräddarsys efter individen.

Svårt med andningen


Hos postcovidpatienter på Neurorehab är det vanligaste andningssvårigheter, framförallt att inte kunna ta djupa andetag. Det kan i sin tur leda till trötthet eller hjärntrötthet.
– Det är svårt att orka med intryck. Man har ett större behov av hjärnvila, sedan är det heller inte ovanligt med ångest och oro när kroppen och hjärnan inte syresätts som den ska. Det uppstår många olika symptom som kan vara lite okända, säger Teresa Da Silva.
Fler patienter led av svårare besvär under pandemins början, berättar hon, till exempel behövde många av de som legat länge i respirator på IVA hjälp av logoped för att få igång talet i större utsträckning. Många som har bestående symptom nu mår heller inte lika dåligt.
– Patienten kan ha kvarstående symtom såsom förlorat smak- och luktsinne, eller magbesvär. Det är inga besvär vi behandlar på Neurorehab. Då hänvisas patienterna till vårdcentralen och till sin läkare, säger hon.

Tufft men inte omöjligt


De flesta postcovidpatienterna hos Neurorehab kommer från primärvården. Avdelningen erbjuder enbart rehabilitering och de patienter som kommer hit har fått diagnosen postcovid från läkare innan.
– Ibland får vi remisser med misstänkt covid där de inte har kunnat sätta diagnos, det kan vara patienter som insjuknade för ett år sedan. Men det kan vi inte ta emot utan bara diagnostiserade, annars blir det omöjligt att hantera. Då får man fortsätta utreda om man är osäker.
De flesta får hjälp mellan en och fyra månader. Mycket handlar om att förstå sina symptom och hantera dem, men också den mentala oro som ofta kommer med sjukdomen. De allra flesta blir bättre, även om det kan dröja.
– Den mentala tröttheten, oavsett orsak, tar oftast lite längre tid.
Ett problem är att vården kan så lite om en så ny sjukdom som postcovid. Det går inte att säga hur eller när symptomen blir bättre eller förvinner eftersom ingen ännu vet.
– Men hittills på Neurorehab har vi sett att många blir bättre, och många blir helt bra. Det är så klart en jätteuppförsbacke för människor att komma tillbaka, men det går. Vi har inte en enda patient där vi sagt ”Det är kört”. Så det är ändå hoppfullt.
Läs mer: Linda har varit sjukskriven ett år med postcovid
Läs mer: Berith covid-sjuk i ett helt år
Läs mer: Postcovid en pågående utmaning för vården

SENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-