NYHETER 2022-01-05 KL. 11:40

Berith covid-sjuk i ett helt år

Av Christina Wagner

Trots bestående symptom som enorm trötthet och avsaknad av lukt och smak är Berith Alström Svensson inte en av de personer som har konstaterad postcovid.

Berith covid-sjuk i ett helt år
Berith Alström Svensson har fortfarande symptom efter covid-19 ett år efter att hon insjuknande. Foto: Christina Wagner

Det är svårt att se att Berith Alström Svensson är sjuk när hon öppnar dörren i hemmet i Fjälebo. Inte heller under vårt samtal anar jag att tröttheten finns under den till synes pigga ytan. Efter ett helt år är hon fortfarande inte återställd efter covid-19. Hon insjuknade den 29 december förra året, sonen dagen innan och Beriths man dagen efter.
– Jag fick plötsligt ett hårt tryck över bröstet, det kändes som någon stod på bröstkorgen. Jag ringde 1177 som sa att jag borde komma in till Varbergs sjukhus. Jag förstod sen att de trodde det var en hjärtinfarkt, det var då de testade mig och det kom fram att jag hade fått covid, berättar hon.
I fem veckor drogs Berith med sjukdomen: feber och extrem trötthet.
– Jag kunde sova i stort sett dygnet runt. Så är det fortfarande, tröttheten är otrolig på kvällarna, men skillnaden nu är att jag inte behöver sova lika mycket som då. Men jag sover mycket mer än innan covid, jag var kvällsmänniska innan men nu så orkar jag inte längre vid tiotiden på kvällen. Och om jag ska ut på kvällen måste jag lägga mig en stund på dagen.

Skev lukt och smak

Medan Beriths man och son i dag är helt symptomfria hänger Beriths symptom envist kvar. Även lukt och smak är borta sedan ett år, Berith Alström Svensson får sedan några månader kortisonspray och det hjälper litegrann. Vissa dofter känns åtminstone ibland.
– Vissa har kommit tillbaka. Om jag har parfym så känner jag att det luktar parfym, men inte vilken det är. Vi hade hyacinter här på jul, de luktar ju väldigt starkt, men jag känner ingenting. Det svåraste är nästan det här med lukten och smaken.
Beriths man får till exempel smaka av maten för annars blir det lätt tokigt.
– Jag hoppas det ska gå över, men snart har jag förlorat hoppet. Curry har jag lukttestat, jag kan känna det, men det smakar inte som det borde göra. Det blir skevt att beskriva vad det smakar, bara som något du inte känner igen. Vissa saker smakar konstigt, inte illa på något sätt, men inte som min hjärna säger att det ska smaka. Det blir jättekonstigt.

Lever gott jämfört med andra
Berith har även vissa minnessvårigheter och är nu sjukskriven för depression, men det går inte att härleda till covdinfektionen. Hon tycker inte det gör så mycket att hon inte har konstaterad postcovid.
– Jag känner att jag lever ju ett bra liv ändå. Jag är med i en facebookgrupp och ser folk som mår väldigt väldigt dåligt, både psykiskt och fysiskt. Det enda jag har är tröttheten, lukten och smaken, annat kan hänga samman med andra sjukdomar. Det är det som är så svårt, hade det varit en sjukdom som de vetat mer om så hade de kunnat säga hur det hänger ihop men det kan de ju inte idag.
Redan från början fick paret Svensson bästa tänkbara hjälp av vården, tycker hon, så har det fortsatt. En smittskyddsläkare hörde av sig när de fått covid.
– Han frågade hur vi mådde, om vi behövde läkarintyg eller mediciner. Vad det än var så kunde vi höra av oss till honom, så vi behövde inte uppsöka sjukvården utan de sökte upp oss. Vi kunde få hostmedicin till exempel.
Berith Alström Svensson är halvtidspensionär och jobbar halvtid på Service direkt på Kungsbacka kommun. Hon har både förstående chefer och kollegor som har överseende med om hon skulle behöva ta ledigt eller jobba hemma.
– Det är nog min räddning att jag jobbar halvtid, om jag hade jobbat heltid hade jag aldrig någonsin orkat.

Läs mer: Postcovid en pågående utmaning för vårdenSENASTE TV-NYHETERNA

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen
SPORT 2022-01-28 KL. 11:00

Träningsviljan ska ta Filippa till toppen

Prisade Margareta tänker utanför boxen
FAMILJ 2022-01-27 KL. 20:00

Prisade Margareta tänker utanför boxen

IT-strul – kommunen hotar med vite
NYHETER 2022-01-27 KL. 18:00

IT-strul – kommunen hotar med vite

Transportföretag köpte Ekenässkolan
NYHETER 2022-01-27 KL. 14:36

Transportföretag köpte Ekenässkolan

Elever ska vara på plats i skolorna
NYHETER 2022-01-27 KL. 12:00

Elever ska vara på plats i skolorna

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

En doft av thai i vinterrusket

En doft av thai i vinterrusket

Det är snöglopp och ruggigt och så långt ifrån den thailändska värmen man kan komma. Men mitt ute bland åkrarna i Myra finns en liten ljuspunkt – Wans thailändska gatukök som lockar långväga kunder.

-